Remedii din batrani

Argila, lutul vindecător

Remedii din batraniPraful de lut, mai ales cel de culoare verde, este cunoscut din moşi-strămoşi ca fiind un excelent remediu, cu o arie de aplicare destul de vastă.

Contra furunculelor, este suficientă aplicarea unei cataplasme (obţinută din argila frecată cu puţin ceai de gălbenele, cât să se obţină un amestec omogen, destul de tare) pe zona afectată, de patru-şase ori pe zi (se menţine câte o oră), pentru ca infecţia să dispară. În caz de abces dentar, cataplasma se pune pe obraz, în dreptul gingiei umflate; se schimbă la fiecare două ore.

Dacă vă chinuie o durere de la o carie, o soluţie ar fi să aşterneţi pe periuţa de dinţi, peste stratul de pastă, puţină pulbere de argilă verde şi apoi să vă periaţi dantura.

Împotriva laringitei, se face gargară cu pulbere dizolvată în apă plată; se pot pune şi comprese pe gât.

Cataplasmele calde, aplicate pe spate şi pe piept, de două-patru ori pe zi, uşurează crizele de astm.

Măcrişul, excelent pentru bilă

Această plantă creşte la noi în mai toate zonele, de la câmpie şi până pe păşunile montane, fiind foarte rezistentă la variaţiile climatice. Lăsaţi două linguriţe de materie vegetală la înmuiat într-o cană cu apă, peste noapte. În zori, strecuraţi. Maceratul obţinut turnaţi-l într-o altă cană, iar planta fierbeţi-o cu 200 ml apă timp de trei minute. După răcire, amestecaţi extractele obţinute şi consumaţi preparatul pe parcursul unei zile, înaintea meselor principale.

Tarhonul limitează arterita

Tarhonul provine din Îndepărtatul Caucaz şi arată ca o tufă, înaltă de până la un metru, cu frunze înguste şi lungi. Prezintă multe ramificaţii, de aceea trebuie legată, ca să nu se rupă. Se recoltează cu puţin înainte de înflorire, prin tundere. Culese primăvara, frunzele sale pot fi folosite la prepararea unei salate foarte aromate şi cu proprietăţi medicinale deosebite.

Pentru ameliorarea arteritei, se dovedeşte util următorul leac: trei mâini de frunze de tarhon se taie mărunt, se pun într-un borcan şi se acoperă cu o jumătate de litru de oţet de mere, lăsându-se să stea astupat o săptămână. Se filtrează şi se bea pe stomacul gol câte un păhărel, înainte de mese.

AMELIORAŢI ESOFAGITA

Remedii din batraniSe fierb, în 300 ml apă, două linguri de cerenţel uscat, timp de cinci minute, apoi se strecoară. Se beau două căni de decoct pe zi, după prânz şi cină.

Se pun două linguriţe de salvie mărunţită la o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei doze pe zi, la un sfert de oră după mesele principale.

Se fierb două linguri de rămurele tinere (sau muguri) de brad, timp de zece minute, în 250 ml apă, după care se strecoară. Se bea de trei ori pe zi câte o ceaşcă de astfel de decoct, îndulcit în prealabil cu puţină miere de tei.

Se pun două linguri de frunze mărunţite de nuc la 250 ml apă. Se fierbe amestecul zece minute, apoi se strecoară. Se consumă întreaga cantitate în mai multe reprize, după mesele principale.

Utilizările terapeutice ale mărarului

În caz de hemoroizi. Opăriţi cinci linguri de seminţe de mărar cu o ceaşcă de apă clocotită şi lăsaţi să stea o jumătate de oră, după care faceţi spălaturi locale cu vată înmuiată în această soluţie.

Contra inflamaţiilor pleoapelor. Puneţi 30 g de seminţe de mărar la un litru de apă şi lăsaţi-le să clocotească cinci minute. Aplecaţi-vă faţa deasupra vasului luat de pe foc şi acoperiţi-vă capul cu un prosop.

Pentru a grăbi un urcior să coacă. Puneţi o lingură de seminţe de mărar într-o cană cu apă clocotită. Acoperiţi vasul şi lăsaţi-l astfel 20-25 de minute. Filtraţi lichidul şi faceţi tamponări cu această infuzie.

Remedii din batraniNu doar în cazul tratamentelor alopatice, ci şi când apelezi la farmacia verde trebuie să ai recomandarea unui specialist.

Şi plantele au contraindicaţiile lor, chiar dacă sunt 100% na­turale. Mai ales dacă suferi de o anumită afecţiune sau iei deja medicamente, e bine să te asiguri că tratamentul naturist nu-ţi face mai mult rău decât bine.
Busuiocul nu se administrează : copiilor sub trei ani şi femeilor însărcinate.
Cimbrişorul în cantităţi mari duce la disfuncţii ale glandei tiroide.
Ceaiul verde este contrain­dicat celor cu probleme de tensiune sau boli cardiace, iar pe termen lung, scade nivelul de calciu din organism.
Echinacea nu se administrează concomitent cu tratamente­le antitumorale, dar nici în caz de tuberculoză sau scleroză multiplă.
Feniculul este contraindicat în caz de ulcer gastric, duode­nal, enterocolite acute şi cronice.
Ginkgo biloba nu trebuie în nici un caz administrată înainte de intervenţii chirurgicale, întrucât planta creşte riscul de hemoragii.
Ginsengul se consumă cu moderaţie de către pacienţii hipertensivi.
Sunătoarea scade eficacitatea pilulelor anticoncepţionale şi provoacă reacţii adverse dacă e administrată împreună cu antidepresivele convenţionale.
Ghimbirul nu trebuie admi­nistrat concomitent cu medi­camente anticoagulante.
Păducelul e bun pentru inimă doar în cazul afecţiunilor car­diace uşoare şi moderate.

Alte Remedii Naturale: