Am putea trăi 100 de ani? Depinde cum ne îngrijim!
La fel ca oricare alta dintre cele peste un milion de specii care populează Terra, specia umană este implicată într-o luptă neîncetată pentru supravieţuire.
Să zicem că, prin cine ştie ce întâmplare, am ajuns să ne rătăcim în jungla Amazonului. Pare un scenariu desprins din cărţile de aventuri, dar cazuri au fost cu sutele. E o circumstanţă în care începem de îndată să pricepem ce înseamnă cu adevărat lupta pentru supravieţuire!
Acolo, mai toate pot constitui potenţiale pericole. De la jaguarul ce-ţi poate curma zilele în câteva secunde, la peştele parazit Candiru care pătrunde în uretră (de peretele căreia se ataşează) şi până la fructele îmbietoare, dar pline de alcaloizi letali, toate îţi sunt străine.
Cum ne apărăm corpul de pericolele vieţii moderne?
Citind acestea îţi spui că, având în vedere viaţa ta actuală, nu vei fi pus într-o astfel de ipostază! Dar cine a zis că viaţa urbană sau super-tehnologizată nu vine şi ea, cu problemele ei. Deosebirea este că, în vreme ce în sălbăticie eşti sancţionat imediat în caz de eroare, viaţa în sânul civilizaţiei îţi aduce în cale pericole care, chiar dacă nu te doboară instantaneu, îţi subminează încetul cu încetul sănătatea şi îţi reduc durata vieţii.
Noxele pătrund prin aerul inspirat, prin alimente sau prin intermediul porilor pielii. Şi chiar dacă am respira un aer curat, am consuma doar alimente potrivite (aproape imposibil în ziua de azi!) sau ne-am ţine la distanţă faţă de toate substanţele sau energiile nocive, tot am avea de-a face cu toxinele endogene (formate în interiorul corpului).
Pe lângă procesele biologice normale, inerente vieţii, prin care fiziologia normală suferă un declin lent, intervenţia puternică a unor factori nocivi produce deteriorări accelerate şi, în consecinţă o îmbătrânire grabnică. Punctul în care culminează deteriorarea progresivă a funcţiilor esenţiale ale organismului uman este încetarea vieţii, moment pe care am vrea să îl amânăm pe cât posibil.
Alege stilul de viaţă sănătos!
Cunoaşterea din ce în ce mai bună a necesităţilor reale ale organismului a oferit posibilitatea prelungirii duratei medii de viaţă şi a evitării mai uşoare a cauzelor de îmbolnăvire (viciile, carenţele nutriţionale, poluarea). Dacă în urmă cu doar câteva decenii, durata medie de viaţă era cu puţin peste 60 de ani, acum numărul octogenarilor şi al nonagenarilor este din ce în ce mai mare.
Deci, o cunoaştere temeinică a trebuinţelor corpului este obligatorie pentru a obţine victoria în lupta pentru supravieţuire, dusă-n condiţiile junglei civilizate. Pentru că şi civilizaţia are capcanele sale: sedentarismul, excesele nutriţionale, hrana procesată ori aditivii alimentari. Oamenii de ştiinţă ne spun că majoritatea indivizilor sunt capabili să ajungă la un secol de viaţă.
Numărul actual şi destul de scăzut de centenari s-ar datora atât insuficientei informări cu privire la ceea ce este benefic, cât şi absenţei preocupării pentru un stil de viaţă optim.
Unii dintre noi nu ştiu şi nici nu vor să ştie ce înseamnă o dietă adecvată sau care sunt avantajele sportului, ale abstinenţei faţă de tutun ori ale moderaţiei în consumul de zahăr, alcool sau cofeină. în acelaşi timp, însă, este îmbucurător faptul că un număr tot mai mare de oameni de ambele sexe şi de toate vârstele caută zilnic mijloace de a-şi îmbunătăţi modul de viaţă.
Atât bărbatul supraponderal care face 10 minute de gimnastică zilnic, cât şi tânăra care, aflând că are unele carenţe, îşi suplimentează dieta cu vitamine şi omega-3, vor culege la un moment dat beneficiile.
În menţinerea sănătăţii ca şi în vătămarea sa, fiecare alegere contează!
Şi în fiecare zi putem face un pas sau chiar mai mulţi spre o mai bună sănătate.