Remediile naturiste pentru pietre la rinichi includ consumul de apă, oțet de de mere, lămâi, rodii, busuioc, țelină, fasole roșie, ceai verde, suc de afine și ceai de frunze de urzică.
Există multe persoane care suferă de pietre la rinichi, fără să știe acest lucru, simțind mai întâi o durere ușoară în partea inferioară a spatelui. În cea mai mare parte, pietrele la rinichi nu sunt foarte periculoase, dar pot fi enervante și pot provoca disconfort.
Din fericire, există multe remedii naturale de care puteți profita pentru a trata sau a preveni formarea de pietre la rinichi.

Cele mai folosite remedii naturiste pentru pietre la rinichi

1. Apa

Deshidratarea este de departe cel mai frecvent contribuitor la dezvoltarea pietrelor la rinichi, deoarece aproape 75% din populația lumii nu consumă suficientă apă zilnic. De ani de zile probabil că ați auzit că aportul zilnic recomandat de apă este de opt pahare, dar foarte puține persoane ajung de fapt la această cantitate.
Asigurați-vă că beți suficientă apă în fiecare zi pentru a ajuta la eliminarea reziduurilor minerale din rinichi, împiedicând depunerea lor și formarea de piatră. 

2. Oțetul de mere

Oțetul de mere este un remediu natural eficient, deoarece poate ajuta la dizolvarea micilor pietre la rinichi. Se recomandă, consumul regulat de 2 lingurițe pe zi pentru a preveni reapariția sau formarea de pietre noi.

 

3. Lămâile

Este important să consumați zilnic lămâi dacă sunteți predispuși la pietre la rinichi și doriți să le evitați. Lămâile conțin citrat, care împiedică formarea pietrelor de calciu în rinichi.
Sucul de lămâie consumat zilnic poate ajuta și la fragmentarea și dizolvarea pietrelor mici care pot trec cu ușurință în urină. În plus, lămâia are proprietăți antibacteriene naturale care vă pot ajuta să vă protejați de infecțiile tractului urinar care se pot dezvolta pe măsură ce corpul încearcă să elimine aceste pietre.

4. Rodiile

Rodiile sunt un adevărat superaliment, încărcate cu antioxidanți care promovează sănătatea și bunăstarea organismului. Când vine vorba de pietre la rinichi, rodiile pot reduce aciditatea urinei, care este un factor ce promovează formarea de pietre.
Pietrele sunt mai puțin susceptibile să se formeze în rinichi dacă urina este mai puțin acidă.

5. Busuiocul

Busuiocul este mai mult decât o plantă gustoasă ce poate fi adăugată meselor tale, este de asemenea, unul dintre cele mai eficiente tratamente naturale pentru pietrele la rinichi. Consumul regulat de busuioc poate ajuta la reglarea producției de acid uric, al cărui nivel ridicat este asociat cu un risc crescut de formare de piatră renală. Busuiocul conține în mod natural acid acetic, care este unul dintre compușii activi principali din oțetul de de mere și care a dovedit eficacitate în spargerea și dizolvarea pietrelor.

6. Țelina

Adăugați țelina pe lista de ierburi naturale care vă pot ajuta să preveniți formarea de pietre la rinichi și aveți un cocktail puternic care poate aborda cele mai dure pietre. În loc să ajute la dizolvarea pietrelor, însă, țelina exercită un efect diuretic care sporește frecvența urinării.
Un alt factor corelat puternic cu formarea pietrelor este frecvența urinară, deoarece persoanele care urinează de mai puține ori pe zi au mai multe șanse să dezvolte pietre, pentru că depozitele minerale petrec un timp mai mare în rinichi și vezică.
De asemenea, este foarte important să vă asigurați că beți suficientă apă, sau țelina nu va putea să-și producă efectul maxim asupra reducerii formării pietrei.

remedii naturiste pietre rinichi

7. Fasolea roșie

Este amuzant cum un aliment care seamănă cu un rinichi ar putea fi de fapt bun pentru rinichi, nu?
Boabele de fasole roșie sunt o sursă bogată de magneziu alimentar, acest mineral fiind important în prevenirea pietrelor la rinichi. Persoanele cu diete bogate în magneziu sunt mai puțin susceptibile să experimenteze formarea pietrelor de calciu, deoarece între magneziu și calciu există un echilibru complex.
Știm că este puțin probabil să consumați fasole zilnic, așa că o opțiune mai practică este fierberea boabelor (după scoaterea din păstăi) și consumul lichidului extras.

8. Ceaiul verde

Ceaiul verde este excelent pentru pierderea în greutate și sănătatea generală, datorită compușilor antioxidanți și fenolilor prezenți în acesta. Când vine vorba de pietre la rinichi, ceaiul verde vă poate ajuta să vă protejați prin promovarea excreției oxalatului prin urină. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt oxalat de calciu, așa că, prin reducerea probabilității de interacțiune a acestor doi compuși, reduceți și riscul de a le dezvolta.

9. Sucul de merișoare

Probabil știți că sucul de merișoare este foarte apreciat ca un remediu natural pentru infecțiile tractului urinar, dar știați, de asemenea, că poate ajuta la prevenirea formării de pietre la rinichi? După cum s-a dovedit sucul de merișoare poate ajuta, de asemenea, la reducerea cantității de calciu găsită în urină, prin promovarea reabsorbției sale în oase.
Calciul este un mineral important care nu trebuie eliminat inutil, iar merișoarele sunt perfecte pentru a face asta.

10. Ceaiul din frunze de urzică

Urzicile au fost studiate pe larg în ultimii ani, constatându-se că au proprietăți antihistaminice, capacitatea de a stimula nivelul de testosteron și de a ajuta la tratarea și prevenirea calculilor renali.
Ceaiul cu frunze de urzică are o proprietate diuretică naturală, care ajută la eliminare acidului uric, a oxalatului și a ionilor de calciu care pot fi prezenți. Încurajarea diurezei este una dintre cele mai cunoscute metode de prevenire a formării pietrelor.

Concluzii

În timp ce toate acestea sunt remedii eficiente și sigure, nimic nu poate învinge prevenția. Nu există o modalitate de a vă proteja de pietrele la rinichi 100%, dar alegerile sănătoase în ceea ce privește stilul de viață, exercițiile fizice și dieta (deoarece obezitatea este asociată cu o probabilitate crescută de formare a pietrelor la rinichi), precum și asigurarea unui aport adecvat de apă reduc mult riscul pe parcursul vieții.

Traducere si adaptare dupa: https://www.naturalfoodseries.com/10-home-remedies-kidney-stones

PRODUSE NATURALE CALIVITA RECOMANDATE IN TRATAREA PIETRELOR LA RINICHI:

Va oferim mai jos o schema detaliata de tratament natural pentru combaterea CALCULILOR RENALI si fenomenului de LITIAZA RENALA, realizata si explicata punct cu punct de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste – Dr. Doina Teodora – medic specialist pe Medicina Fizica, Recuperare si Balneologie in Craiova si totodata medic cu specializari in Medicina Alternativa (remedii pe baza de produse naturiste, biorezonanta, psihologie si psihoterapie).

Calculii renali reprezinta bucati de minerale (indeosebi Calciu sau calcar) materializate din acizi urici sau oxalici la nivelul rinichiului. Calculii pot ramane la nivel renal sau pot fi eliminati din organism pe calea tractului urinar (tubii care conecteaza rinichii cu vezica urinara. Drumul calculilor (denumiti popular pietre la rinichi) poate fi asimptomatic sau poate produce o durere intensa (asa numita colica renala). Aproximativ jumatate din cei cu cel putin un calcul renal vor dezvolta noi calculi in urmatorii 5 ani daca nu este urmat nici un tratament. Ca ajutor in remisia si eliminarea acestora recomand urmatoarea schema dedicata de tratament:

– MagneZi B6 (1-0-1, dupa masa)
SAU
Stress Management B-Complex (1-0-1 inainte de masa) – prezenta Magneziului in compozitie contribuie favorabil la dizolvarea calculilor renali.

 Liquid Clorophyll
(in schema de administrare 1-1-1, inainte de masa, alcalinizeaza traiectele renale si contribuie la stoparea, respectiv topirea depunerilor calcefiate prin echilibrarea balantei ph-ului din organism; este un bun antiinflamator, combate eventualele hemoragii si are efect de calmare a durerilor)

– Triple Potency Lecithin
(in schema de administrare 1-0-1, in timpul mesei, determina descompunerea hidrosolubila a calculilor renali si ajuta astfel la eliminarea lor pe cale urinara)

– Garlic Caps
(1-0-1 dupa masa, ajuta la topirea calculior renali, combate eventualele infectii urniare suprapuse, insa nu se recomanda in cazul in care litiaza este asociata cu nefrita acuta sau cronica)