Trei plante medicinale pentru sănătatea ficatului

 

Mulți suporteri ai medicamentelor pe bază de plante încurajează folosirea ierburilor pentru a spori sănătatea ficatului, un organ responsabil pentru curățarea toxinelor din corpul dumneavoastră. Într-adevăr, unele cercetări arată că anumite plante medicinale pot ajuta la combaterea tulburărilor hepatice cum ar fi ciroza (cicatrizarea ficatului) sau infecții cum ar fi hepatita B și hepatita C (viruși cunoscuți a provoca inflamație în ficat). Iată mai multe plante care reprezintă un mijloc natural de stimulare a sănătății ficatului.

 

Ciulinul de lapte

Ciulinul de lapte poate ajuta persoanele cu ciroză hepatică, conform unui studiu publicat în 2001. Analizând cinci studii clinice (cu un număr total de 602 de pacienți cu ciroză), cercetătorii au stabilit că tratamentul cu ciulin de lapte ar putea duce la o reducere semnificativă a ratei de mortalitate cauzate de afecțiuni hepatice.

 

Într-o revizuire mai recentă a cercetării (publicată în 2015), oamenii de știință au analizat mai multe studii clinice care testează utilizarea ciulinului de lapte în tratamentul hepatitei C și hepatitei B. Deși autorii recenziei nu au găsit dovezi că ciulinul de lapte poate ajuta la eliminarea oricărui tip de virus hepatic din organism, unele cercetări sugerează că ciulinul de lapte poate ajuta la stoparea inflamației asociate cu hepatita C și la protejarea împotriva deteriorării celulelor hepatice.

 

Curcumă

Cercetările preliminare indică faptul că turmericul (curcuma) poate fi util în tratamentul hepatitei B și hepatitei C. Într-un studiu efectuat pe 2009 asupra celulelor hepatice, oamenii de știință au descoperit că extractul de curcumă a ajutat la stoparea replicării virusului hepatitei B. Un studiu publicat în 2010, între timp, a demonstrat că extractul de curcumă ar putea ajuta la suprimarea replicării virusului hepatitei C.

 

Brusture

Brusturele (o planta folosita adesea ca un remediu natural de detoxifiere) poate ajuta la protejarea celulelor hepatice de daunele induse de acetaminofen, potrivit unui studiu publicat in 2000. In testele pe șoareci, oamenii de stiinta au descoperit ca antioxidantii din brusture pot diminua efectele dăunătoare ale toxinelor substanțe formate din metabolismul acetaminofenului, un medicament utilizat pe scară largă pentru ameliorarea durerii.

 

Alte cercetări pe animale sugerează că brusturele poate, de asemenea, ajuta la protejarea ficatului împotriva daunelor cauzate de consumul de alcool.

Folosind plante medicinale pentru afecțiuni hepatice

Amintiți-vă întotdeauna că rezultatele cercetărilor pe animale nu pot fi aplicate automat la om.

Pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului în viața de zi cu zi, Fundația American Liver încurajează o dietă sănătoasă, să aveți activitate fizică regulat, să mențineți o greutate sănătoasă, să limitați consumul de alcool și să vă spalați frecvent mâinile (pentru a preveni infecția) .

Dacă aveți în vedere utilizarea plantelor pentru sănătatea ficatului, asigurați-vă că vă consultați medicul înainte de a începe tratamentul.