Puteti beneficia de aceste tratamente alternative in unitati de SPA, in statiuni balneo-climaterice, in sectii de recuperare, dar si la voi acasa, unele fiind foarte simplu de implementat.

1.Terapia apa rece-apa calda- numita si Dus Scotian

Se alterneaza dusurile cu apa calda cu cel de apa rece, cam 1 min apa calda si 10 secunde rece. Dusul scotian revigoreaza si intareste sistemul imunitar al organismului, creste rezistenta la imbolnaviri, stimuleaza circulatia sangelui, creste vitalitatea si tonifica pielea. Baile Kniepp, pe care le veti gasi la SPA, alterneaza pe baza unor senzori jeturile de apa calda cu apa rece (temperatura apei variand intre 10 si 38 de grade).

Puteti obtine acest tratament si acasa la dus, sau cu ajutorul unor vase de apa fierbinte-rece in care intrati cu picioarele alternativ.

2. Dusul Vichy

Stiati ca baile pot avea si proprietati curative?Este un tip special de masaj pe baza de apa, o forma speciala de hidroterapie cu rol excelent in relaxarea imediata, imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice.

Este practic un dispozitiv format dintr-un set de 5-7 capete de dus, mai mici, dispuse deasupra unei mese de tratament. Se obtine astfel o ploaie de apa calda in timp ce stati culcat dedesubt. Apa curge la o presiune si o temperatura stabilite de catre terapeut. In unitatile de SPA, acest tip de dus este combinat cu masajul de relaxare executat cu uleiuri esentiale scrub, ori folosit dupa impachetari, crescandu-i astfel eficienta. De aceea mai este util in exfolierea celulelor moarte, prevenirea si indepartarea celulitei, hidratarea pielii, ameliorarea durerilor musculare.

3. Dusuri aroma-terapie

In anumite locatii SPA sau de tratament puteti beneficia de dusuri aromatice, numite si emotionale. Intr-un spatiu asemanator cu sauna sunt combinate parfumuri, lumini si muzica relaxand, deconectand corpul, revigorandu-l. Jeturile de apa de temperaturi, culori si parfumuri diferite, alternate, creaza o adevarata simfonie de parfumuri si culoare.

Actioneaza ca un masaj tonic si profund, cu efect atat fizic cat si mental. In lipsa unui asemenea lux, picurati in apa din cada uleiuri aromatice, ardeti lumanari parfumate in camera de baie, folositi lampi de relaxare. Nu va fi acelasi lucru dar cu siguranta va va ajuta.

4. Dusul subacval

Stiati ca baile pot avea si proprietati curative?Este o forma de hidromasaj utila in fortificarea organismul si curatarea de impuritati, toxine, celule moarte, ameliorarea digestiei, stimularea circulatiei sangelui si reducerea durerii.

Dispozitivul este o cada sau bazin cu apa fierbinte, intre 34- 37°C. Se proiecteaza jeturi de apa de-a lungul corpului, in zonele afectate, creand o presiune benefica.

Datorita efectului sau vasomotor, are o influenta pozitiva in numeroase afectiuni cardio-vasculare: hipertensiune, ateroscleroza, insuficenta cardiaca, varice si hemoroizi. Stimuleaza activitatea sistemului nervos, aceasta terapie fiind binefacatoare si in insomnie, surmenaj, hiperexcitabilitate, hiperemotivitate, depresie etc. Se face doar la recomandarea medicului.

5. Jacuzzi in zapada

Apa fierbinte de 37 de grade din jacuzzi, hidromasajul revigorant, sunt alternate cu iesirile in frig, in zapada, aceste socuri termice stimuland mult circulatia

6. Terapia prin bai cu plante medicinale

Este folosita din cele mai vechi timpuri, atat ca relaxant si revigorant pentru organism, cat si pentru tratamentul anumitor afectiuni. Plantele uscate sau proaspete se presara in apa calduta din cada, sunt puse in saculeti de panza si scufundate, sau se pot folosi infuzii din acestea ori extracte sub forma de uleiuri esentiale amestecate cu apa de baie.

Stiati ca baile pot avea si proprietati curative?Atat baile, cat si aburii care se formeaza, pot ajuta organismul intr-o serie de probleme: cetina de brad, molid si cimbrul (afectiuni ale cailor respiratorii); amestec de flori de cretusca, frunze de frasin, coacaz, mesteacan, urzica si coada-calului, ulei esential de ienupar sau de cimbru (dureri si inflamatii articulare, reumatism); amestecati frunze de melisa, portocal, maghiran, flori de lavanda (stres, insomnie); frunze de vita-de-vie, flori de coada-soricelului, frunze de alun, nuc, urzica (probleme circulatorii la maini si picioare); florile de tei (efect calmant si decongestionant, catifeleaza pielea); flori de galbenele, levantica, sulfina, muguri de pin, de plopi, rizomi de stanjenel, busuiocul cerbilor, sovarf (boli de piele, rani purulente, ulceratii, hemoroizii) etc.

Vestea buna este ca puteti gasi la Plafar amestecuri de plante special pentru anumite afectiuni si atunci se pot pun direct in cada. Baile cu plante medicinale se pot face si doar pe zonele afectate (bai la picioare, maini, de sezut etc).