Lecitina – 14 beneficii pentru organism

Mai mult ca sigur, foarte mulți dintre voi au auzit de lecitină încă de când mergeați la școală, fiind recomandată îndeosebi pentru o mai bună concentrare și pentru memorie, așadar pentru a putea învața mai bine.

Și este adevărat, per ansamblu, lecitina este cunoscută cel mai mult pentru această capacitate de îmbunătățire cerebrală.

În articolul de față, vom vorbi despre ce conține lecitina și cum se explică numeroasele ei efecte benefice pentru organism.

Pentru că, pe lângă proprietatea a de fi de un real folos în buna funcționare a creierului, este de ajutor și în alte procese, fiind profilactică și adjuvantă în mai multe afecțiuni și boli.

Ce este lecitina

Lecitina este o substanță din familia lipidelor (fosfolipidă) care face parte din structura membranelor celulare, deci ajută, practic, celulele să funcționeze optim. Pe scurt, are un rol esențial în formarea membranelor celulare.

În suplimente, ea este sintetizată din plante și din grăsimi animale cum ar fi soia, floarea soarelui, oul – iar cel mai popular supliment este lecitina din soia.SuperSoyaLecithin

Efectele benefice ale acesteia se datorează în special colinei, substanță importantă pentru buna funcționare a organismului.

Colina intervine în formarea acetilcolinei, care un neurotrasmițător ce face posibile transmiterea impulsurilor nervoase.

Deasemenea, lecitina este o substanță lipotropă – are rol de descompunere a grăsimilor, de aceea și efectele benefice de scădere a colesterolului, asigurarea unei bune circulații, protejarea ficatului, susținerea unui bun metabolism și multe altele – despre care vom vorbi pe rând, mai jos.

Organismul uman poate produce colina în cantități mici, care sunt insuficiente pentru o funcționare optimă, astfel că trebuie să se suplimenteze necesarul cu alimente bogate în colină și / sau cu suplimente alimentare naturale.

Dar, haideți să vedem detaliat beneficiile lecitinei din soia asupra organismului nostru:

Lecitina, prietena creierului

Pentru că tot am început cu efectele asupra bunei funcționări a creierului, să le și detaliem. Colina, conținută de lecitină, este esențială în susţinerea integrității membranelor celulare. Cum spuneam mai sus, ajută la trimiterea impulsurilor nervoase, folosite în formarea memoriei.

Astfel, lecitina este un bun aliat pentru menținerea sănătății memoriei, îmbunătățirea acesteia, sporirea capacității de atenție și de concentrare.

De aceea, este recomandată, preponderent (dar nu numai) în perioadele de efort intelectual, de suprasolicitare, atunci când intervin episoade de oboseală – de surmenaj psihic, dar și fizic; înlătură stresul.

Este, astfel, un ajutor de nădejde în perioadele de examene, precum și în timpul proiectelor cu deadline-uri stresante.

Beneficiile lecitinei pentru sănătatea noastră

1.Luptă împotriva bolilor mentale

Tot datorită colinei și în strânsă legătură cu buna funcționare a creierului, lecitina este de folos și în lupta împotriva “declinului” mental.

Este indicată persoanelor care suferă de Alzheimer și de alte boli mentale, având un efect de diminuare a simptomatologiei acestora.

2. Scade colesterolul

Lecitina ajută la menținerea grăsimilor din sânge și contribuie la scăderea colesterolului și a trigliceridelor.

Potrivit doc.ro, o serie de cercetări și studii relevă faptul că o dietă care conține alimente cu lecitină, precum și administrarea de suplimente cu lecitină au dus la scăderi semnificative ale colesterolului “rău” –  LDL și la creșterea colesterolului bun – HDL din sânge.

3. Previne ateroscreloza

Prin conținutul său de colină, precum și de inozitol, protejează împotriva rigidităţii arterelor. În acest mod, previne ateroscleroza care conduce la întărirea şi îngustarea arterelor, împiedicând desfăşurarea optimă a circulaţiei sangvine către organele vitale din organismul nostru.

4. Benefică pentru sănătatea ficatului

Susține sănătatea ficatului. Cum precizam anterior, fiind o substanță lipotropă, ajută la metabolizarea grăsimilor din ficat, stimulează, practic sinteza hepatică a fosfolipidelor, stimulează secreţia biliară.

În plus, ajută la refacerea leziunilor hepatice, cauzate în special de consumul mare de alcool, cafea și tutun.

5. Ajută digestialecitina

Lecitina ajută la reducerea distresului digestiv la bolnavii care suferă de colită ulcerativă. Efectul de emulsificare al lecitinei îmbunătățește mucusul din intestin și protejează mucoasa.

6. Un aliat pentru lactație

În procesul de alăptare, poate fi de ajutor în cazul canalelor blocate, când se formează așa numitele perlele de lapte. Acestea se pare că apar, de regulă, la mămicile care au laptele bogat în grăsimi.

Problema poate duce la dezvoltarea mastitei, o infecție a țesutului mamar.

Lecitina, practic, ajută la subțierea laptelui –  diminuarea vâscozităţii lui – prin creşterea procentului de poliacizi graşi nesaturaţi din lapte. Astfel, previne această afecțiune.

Pentru prevenirea canalelor înfundate și evitarea mastitei, Fundația Canadiană pentru Alăptare recomandă administrarea a câte 1200 mg de lecitină zilnic, scrie csid.ro. Se recomandă să fie cerut sfatul medicului.

7.Ajută în dietele de slăbit

Cum arătam mai sus, lecitina are capacitatea de a sparge grăsimile în molecule mai mici. Astfel, intervine în metabolism. Organismul va folosi acești acizi grași pentru a genera energie fără a-i mai stoca în grăsime.

Extern, în lipoliză, se folosesc injecțiile cu lecitină care au efect de diminuare a straturilor de grăsime de sub piele.

8.Poate îmbunătăți imunitatea

Lecitina poate crește funcția imunității, prin capacitatea de a crește activitatea celulelor imunitare macrofage. Acestea sunt esențiale pentru sistemul imunitar, fiind responsabile de anihilarea diferiților microbi care îmbolnăvesc organismul.

9.Hidratantă pentru piele și utilă în boli ale pielii

Printre beneficiile lectinei se numără și acela că este de folos în tratarea și accelerarea vindecării bolilor de piele, cum ar fi acneea, eczemele, dermatitele.

Totodată, hidratează pielea, o tonifiază și contribuie la menținüerea unui aspect tânăr mai mult timp.

De altfel, este utilizată cu succes și în industria cosmetică, în creme și în loțiuni.

10.Poate ameliora calitatea somnului

Fiind benefică pentru bună funcționare a creierului, lecitina nu ajută doar la concentrare, ci și la îmbunătățirea calității somnului.

Un supliment cu lecitină asociat cu un stil de viață sănătos vor avea efecte benefice pe termen lung și în cazul tulburărilor de somn.

11.Protejează sistemul cardiovascular

Reglează presiunea și ritmul cardiac și ajută sistemul cardiovascular protejând vasele de sânge de depunerea grăsimilor, menținând flexibilitatea arterelor.

Ajută circulația și previne bolile cardiovasculare.

12.Contribuie la îmbunătățirea performanței sportive

Pentru că îmbunătățește activitatea cerebrală, capacitatea de concentrare și asigura funcționarea normală a circulației și a articulațiilor, lecitina susține astfel și performanța sportivă.

Suplimentele cu lecitină sunt frecvent indicate sportivilor profesioniști, precum și persoanelor care fac sport susținut din plăcere.

13.Folosită ca emolient pentru ochi

În picăturile de ochi, se folosește ca emolient / hidratant pentru piele, ajutându-le să adere la cornee mai ușor.

14.Emulgator alimentar natural

Beneficii Lecitina

Lecitina a fost omologată și ca agent emulsionant – aditiv alimentar, fiind utilizată într-o serie de alimente din comerț, cum ar fi: ciocolata, o serie de produse de patiserie și de cofetărie, creme, sosuri – pentru că ajută la emulsionarea grăsimilor – amestecarea cu apa.

Alimente în care se regăsește lecitina

Principalele surse vegetale în care găsim lecitina sunt: bineînțeles, soia și produsele din soia, precum uleiul de soia, laptele de soia, fasolea albă și fasolea neagră, germenii de grâu, nucile, arahidele, untul de arahide.

Într-o cantitate mai mică, se găsește și în alimentele verzi precum: spanacul, varza de Bruxelles, broccoli – recomandate și ele să fie introduse în alimentație.

Dintre sursele animale, enumerăm ouăle – în special, gălbenușul – și organele, mai ales, ficatul, dar și rinichii și intestinele. În mai mici cantități, mai regăsim lecitina în carnea de c

urcan și de vită, precum și în diferiți pești – ton, cod, somon – și în fructe de mare.

Însă pe primele locuri sunt oul și soia – alimentele care au cantitățile cele mai mari de lecitină, urmate de celelalte amintite mai sus.

Ce probleme poate cauza deficitul de lecitină

Printre cele mai frecvente probleme care pot apărea din cauza unui consum deficitar de lecitină sunt: dificultățile de concentrare și de memorie, care pot duce chiar la apariția lapsusurilor, durerile musculare, slăbiciunile membrelor, creșterea colesterolului rău, creșterea riscului de apariție a unor afecțiuni de natură cardiovasculară și a unor boli hepatice.

Pe de altă parte, pentru că poate da și efecte secundare, cum ar fi alergiile (dacă sunteți alergici la soia) greața, diareea, senzația de sațietate, vă sfătuim  să cereți sfatul medicului înainte de utilizarea unui supliment și, evident, să vi-l alegeți cu atenție.

Suplimente cu lecitină

Iată câteva produse naturale Calivita pe care vi le recomandăm:

 

Triple Potency Lecithin

Super Soya Lecithin

Printre proprietățile acestor două suplimente naturale, se numără:

– Menţinerea grăsimilor din sânge şi a circulaţiei sanguină la un nivel normal.

– Protejarea ficatului şi aportul la buna funcţionare a acestuia.

– Stimularea prospeţimii mentale, a concentrării şi susținerea proceselor de învățare și memorie.

– Sunt bune aliate împotriva declinului mental.

 

SUPER SOYA LECITHIN 100 CAPS

SuperSoyaLecithin 100 capsule – Lecitina din soia ajută la menţinerea grăsimilor din sânge şi a circulaţiei sanguine la un nivel normal şi, în acelaşi timp, protejează ficatul şi contribuie la funcţionarea acestuia.

85,00 lei

Golește

TRIPLE POTENCY LECITHIN 100 CAPSULE

149,00 lei

Golește

SKU: CV0298 Categorie:  Etichetă: