Mici diete pentru acasă

Mici diete pentru acasăÎncă din antichitate medicii au constatat faptul că un post prelungit reprezintă o binefacere, atât pentru organismul, cât şi pentru sufletul uman. Există motive întemeiate care ne îndreptăţesc să susţinem că o zi de post pe săptămână, sau o zi de depurare a organismului reprezintă un bine imens pe care ni-l putem face.

Astfel reuşiţi să:

– eliminaţi surplusul de apă din organism

– schimburile metabolice şi circuitul sangvin sunt uşurate

– tensiunea arterială ridicată manifestă tendinţe descrescente

– scăderea nivelului valorilor grăsimilor din sânge este susţinută

procesul de dizolvare a ţesuturilor adipoase se accentuează

Ideal ar fi să vă programaţi o astfel de zi de „dietă” într-o zi în care nu aveţi programate o mulţime de treabă, o mulţime de activităţi stresante. Poate o zi de la sfârşitul săptămâni ar fi cea mai indicată, ce părere aveţi? Şi, încă un punct important de care trebuie să ţineţi seama atunci când vă decideţi pentru o astfel de zi de dietă este acela că trebuie, înainte de toate, să vă consultaţi în această privinţă cu medicul dumneavoastră curant. Dar, credeţi-mă că o schimbare radicală a felului de alimentaţie, pe parcursul unei durate mai mari de timp, aşa cum vă recomand eu în această carte, are rezultate bune şi profunde o perioadă de timp îndelungată.

Zi de legume

Mici diete pentru acasăAstăzi, de exemplu, nu se consumă de dimineaţa şi până seara decât legume! Şi anume, în total aproximativ 1250 până la 1500 de grame de legume (cântărite curăţate) repartizate pe cinci mese. Aveţi voie să mâncaţi orice legumă proaspătă şi puteţi să vă completaţi masa cu legume congelate. Cel puţin una din mese trebuie să se constituie din legume crude, pentru că numai sub această formă ele îşi păstrează cele mai multe vitamine şi minerale. Aveţi voie să beţi pe parcursul întregii zile un litru până la un litru şi jumătate de lichide sărace în calorii, cantitate care însă poate fi şi depăşită, dacă medicul nu v-a redus consumul de lichide la o cantitate anume.

Preparare: Legumele se vor spăla bine de tot sub jet de apă rece, iar apoi vor fi tăiate mărunt. Vor fi puse la fiert în foarte puţină apă clocotindă şi se vor fierbe acoperit. Sigur că cel mai bine ar fi să fie fierte, acoperit, la aburi.

Fiţi extrem de economi în ceea ce priveşte folosirea grăsimilor! totuşi, pentru absorbţia vitaminelor solubile in grăsimi este nevoie de puţină grăsime, deci, două-trei linguri (pentru hrana întregii zile!) de ulei de floarea soarelui, sau de ulei din germeni de porumb puteţi adăuga la salate, sau legumelor fierte. Puteţi să vă condimentaţi mâncarea din belşug cu orice fel de verdeţuri, dar mare atenţie la sare şi la acele condimente care conţin sare. Puteţi adăuga mâncării dumneavoastră şi fulgi de drojdie de bere, sau extracte de drojdie de bere sărace în sodiu, ele fiind foarte bogate în vitamine B şi potasiu.

O astfel de zi de legume vă va oferi o cantitate mare de materii de balast care vor da din plin de lucru intestinelor dumneavoastră, vor favoriza un scaun bun şi vor contribui la scăderea dumneavoastră în greutate fără nici un efort deosebit. Mesele vor fi sărace în calorii, în schimb bogate în vitamine, substanţe minerale şi oligoelemente.

De o astfel de „zi de legume” vor profita în primul rând persoanele supraponderale şi ar fi de dorit ca cei care sunt conştienţi de această problemă a lor, mă refer la kilogramele pe care le au în plus, să-şi programeze cu regularitate, o dată pe săptămână, o zi în care să consume în exclusivitate legume.

Zi de orez şi fructe

Mici diete pentru acasăPe parcursul unei zile se consumă, la cinci mese, 300 de grame de orez nedecorticat (cântărit nefiert). Orezul se fierbe şi alături de servesc fructe fierte, fără zahăr. Delicioase şi mai ales deosebit de sănătoase sunt combinaţiile de orez cu compot de mere, sau pere.

Fiecare porţie de orez va fi însoţită de 200 de grame de fructe. Cei care îşi doresc mai multă varietate în meniu pot, doar la două mese din zi, să înlocuiască fructele cu legume fierte. De exemplu tomate, sparanghel, castraveţi, sau ciuperci.

Preparare: Se spală, într-o sită, sub jet de apă rece, 300 de grame de orez. Într-o oală mare se pun la fiert 3 litri de apă, iar când clocoteşte se adaugă orezul, care va fi lăsat să fiarbă la foc mic, acoperit, aproximativ 25-30 de minute. Apoi orezul se strecoară, se clăteşte, tot în strecurătoare, cu apă rece şi se lasă la scurs.

Dacă doriţi să mâncaţi alături legume, atunci fierbeţi-le în puţină apă, fără sare. După ce au fiert şi le-aţi scurs bine, le puteţi adăuga 2-3 linguri de ulei bogat în acid linolic (deci fie ulei de ciulin, fie de nuci, fie de floarea soarelui, fie de măsline). Toate aceste sorturi de uleiuri conţin acizi polinesaturaţi esenţiali. Pentru condimentat, folosiţi verdeţuri, precum şi fulgi de drojdie de bere, sau extract de drojdie de bere sărac în sodiu.

Cantitatea de orez trebuie împărţită în cinci, şase porţii. Fiecare porţie o puteţi consuma, după preferinţă, fie cu compot de fructe, fie cu legume fierte servite, la masă alături, sau chiar deja amestecate în orez.

într-o astfel de zi de „orez şi fructe/legume”, organismul nostru aproape că nu preia din hrană deloc grăsimi şi sodiu, în schimb primeşte multe vitamine, substanţe minerale, mai ales potasiu, şi oligoelemente. Orezul în combinaţie cu fructele, compotul şi legumele are un efect diuretic. Apa reţinută şi sodiul care există în ţesuturi sunt eliminate, inima şi circuitul sangvin sunt astfel uşurate şi o eventuală tensiune arterială ridicată este coborâtă în limitele normale.

Zi de macrou

Mici diete pentru acasăComparativ cu noi, eschimoşii Groenlandei sunt foarte puţin marcaţi de îmbolnăvirile cardiovasculare. Studii ştiinţifice aprofundate au demonstrat că un rol important în neîmbolnăvirea lor îl joacă alimentaţia lor, faptul că mănâncă mult peşte.

Grăsimea anumitor peşti marini, mai ales a macrouri lor, conţine aşa numitul acid icosa-penta (acid gras omega 3). Acest acid gras polinesaturat are o acţiune benefică asupra:

hipertensiunii arteriale (tensiunea arterială este regularizată, concret, ea este scăzută),

– bolilor cardiovasculare şi a disfuncţiilor circulatorii din zona cerebelului,

– nivelului ridicat al colesterolului general: nivelului lipoproteinelor cu densitate mare şi cel al trigliceridelor, scăzându-l, iar nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (deci cel al colesterolului „bun”) este şi el de cele mai multe ori influenţat pozitiv,

– bolilor reumatice.

Deci, în concluzie, o zi de macrou contribuie la prevenirea şi tratarea maladiilor cardiovasculare. Se recomandă consumul a 100 până la 150 de grame de macrou (gata pregătit). Puteţi consuma macrou în sos de tomate, sos de muştar, sau macrou natur, deci şi din conserve, sau puteţi să vi-l preparaţi singur. Sigur că, pentru cei cu tensiune arterială mare şi cărora medicul le-a prescris o dietă fără sodiu, sau cu un consuni moderat de sodiu, nu sunt recomandate conservele care, de obicei sunt destul de sărate şi picante.

Iată câteva sugestii de folosire a macroului în meniurile dumneavoastră: macrou fiert şi mâncat ca atare, rasol, ciorbă de peşte cu mai mult peşte în ea, peşte pe care îl puteţi mânca odată cu ciorba, sau, adăugându-i un sos, îl puteţi servi ca felul doi, salată din macrou, cu un sos dulce-acrişor în amestec cu diverse legume şi verdeţuri, puteţi pregăti un sufleu, sau peşte în aspic. Puneţi-vă fantezia la treabă, consultaţi şi cărţi de bucate şi o să constataţi că peştele poate fi mâncat cu multă plăcere oricât de des.

Şi mai trebuie să vă atrag atenţia asupra unui lucru: somonul, tonul, sau o porţie dublă de hering, au exact acelaşi efect din punctul nostru de vedere.

alte Retete Naturiste