Detoxifierea colonului, solutii si remedii naturale
Un efect puternic detoxifiant la nivelul colonului, îl are „hrana vie”: legume, fructe, seminţe, nuci în stare naturală, neprelucrate termic.
Aşa zisa limbă încărcată, oboseală, nervozitatea, lipsa puterii de concentrare, respiraţia urât mirositoare sau constipaţia pot fi semne care să indice că este nevoie de o detoxifiere a organismului, care începe cu cea a colonului.
Mediul în care trăim şi stilul de viaţă, inclusiv cel alimentar, ne intoxică organismul zilnic, puţin câte puţin. Luăm substanţele toxice de peste tot: din aer, din mâncare şi din apă. Detoxifierea colonului se poate realiza prin remedii naturale, între care „hrana vie” ocupă, de departe, primul loc.
• Este o dietă care trebuie aplicată cel puţin o dată pe săptămână. Pentru rezultate deosebite, se recomandă o cură de şapte zile, timp în care se consumă numai alimente crude (fructe şi legume, salate, ulei de măsline, nuci, seminţe, fructe confiate) şi lichide: apă plată, ceaiuri, sucuri naturale.
• Se exclud în această perioadă: dulciurile, mezelurile, cafeaua, alcoolul, tutunul, alimentele pe bază de făină albă, carnea de orice fel şi conservele.
• În această perioadă de detoxifiere pot să apară senzaţii neplăcute: ameţeli, dureri de cap, greaţă, transpiraţii urât mirositoare; nu vă alarmaţi, sunt semne că organismul elimină toxinele şi în câteva zile vă veţi simţi mai puţin obosiţi.
Consumul de fibre
Cei mai eficienţi „măturători” ai intestinului gros sunt fibrele, numite aşa deoarece absorb reziduurile toxice din colon şi ajută la eliminarea lor. Ele sunt cel mai bun „medicament” pentru constipaţie şi obezitate, necesarul zilnic de fibre fiind de 20 g.
Acest necesar poate fi acoperit dacă includeţi în dieta zilnică alimente bogate în fibre, din următoarele categorii:
• cereale: porumb, grâu integral, ovăz, orz, orez integral, pâine şi paste integrale.
• nuci şi seminţe: nuci, migdale, fistic, acaju, alune de pădure, seminţe de in, floarea-soarelui, dovleac (neprăjite).
• leguminoase: soia, linte, fasole, mazăre, năut.
• fructe: avocado, pere, mere (cu coajă), struguri, prune, fructe de pădure (afine, zmeură, mure, coacăze), căpşuni, portocale, smochine.
• legume: varză, ţelină, păstârnac, pătrunjel, spanac, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles.
În timpul detoxifierii, şi nu numai, trebuie asigurată o hidratare intensă, care să permită eliminarea cât mai eficientă a toxinelor. Iată câteva sfaturi:
• Hidrataţi-vă corespunzător, pentru a preveni constipaţia şi a vă asigura un colon sănătos. Consumaţi zilnic opt pahare de apă (1,5 l) şi veţi observa efectele benefice atât asupra sistemului digestiv, cât şi pentru sănătatea pielii.
• De asemenea, sucul de fructe/legume (mere, citrice, morcovi) ajută la eliminarea materiilor toxice acumulate în colon.
• Puteţi încerca şi ceaiurile speciale pentru detoxifierea colonului, de la magazinele naturiste.
• Se recomandă evitarea sucurilor carbogazoase, a cafelei şi alcoolului.
• Consumaţi ceai verde în loc de cafea, pentru energizare.