15 SFATURI UTILE PENTRU STRES

Stresul, inamicul public numărul 1

Ne afectează sănătatea, fericirea şi calitatea vieţii. Iar dacă nu facem nimic pentru a-l diminua, ne consumă cu totul.

Când suntem stresaţi, pierdem controlul asupra a ceea ce facem. Asta este ceea ce caracterizează stresul: în loc să decidem ce dorim să facem, mediul decide pentru noi. Mediul ne domină şi devenim sclavi ai ceasului. In cazul stresului cronic, cel mai răspândit, la bază stau lipsa de timp şi prea multele ambiţii. Dacă nu ai timp să faci tot ce ai vrea şi vrei să faci mai mult decât poţi, sigur te vei simţi depăşit, ceea ce conduce la o senzaţie de frustrare şi de criză personală.

Există oameni total stresaţi, care trăiesc mereu la limită şi fac totul în ultimul minut. Şi poate le-ar fi mai bine să stea o clipă să se gândeas­că ce-i face să fie aşa grăbiţi şi cum ar putea scădea tempoul.

Cea mai rea parte a stresului este că, dacă nu înveţi să-l controlezi de la bun început, devine un monstru care se alimentează din acumulări: stresul generează mai mult stres.

Simptome

Sunt multe semne care ne avertizează că începem să fim stresaţi cronic. Cele mai evidente sunt simptomele fizice, precum rosul unghiilor, scrâşnitul din dinţi, o senzaţie de oboseală, dureri de cap, stomac deranjat, insomnie. Mai subtile sunt simptomele psiho­logice: proastă dispoziţie, gânduri negre, anxietate, sentimentul de a fi neînţeles sau subapreciat, atacuri de râs sau plâns.

StresulAdaptonic

Compoziţie per 2 comprimate: Rhodiola 300 mg (extract 5% rosavins), Ginseng siberian 300 mg (extract 0,4% eleutheroilde), Sehtandra 150 mg (extract 9% schizandrine); l comprimat de 2 ori pe zi. Cel mai eficient produs în lupta cu stresul dintre toate variantele naturale datorită asocierii adaptogenilor din compoziţie.

Dacă nu există o cauză obiectivă care să le explice, probabil că sunt cauzate de stres. Recunoaşterea situaţiei şi luarea deciziei de a o corecta sunt de obicei dificile. Pentru că nimeni nu e imparţial cu sine însuşi; oamenii acceptă stresul cronic ca pe o parte a vieţii lor în loc să dreagă situaţia.

Ce NU funcţionează

Reacţia cea mai obişnuită In faţa stresului e alcoolul. Mulţi oameni se relaxează bând un pahar sau două seara când ajung acasă. Un pahar din când în când nu e o problemă, dar dacă te obişnuieşti să bei în fiecare seară, în mod sistematic pentru a te relaxa, e o mare greşeală. Asta pentru că alcoolul nu rezolvă conflictele de muncă sau pe cele din familie, nici lipsa de timp, nici problemele financiare. Pe termen lung, deteriorează şi mai mult capacitatea de rezolvare a problemelor, agravând şi problemele de sănătate.

Afecţiuni cauzate de stres

  1. SISTEM CARDIOVASCULAR: angină, atac de cord, hipertensiune, accidente vasculare cerebrale, migrene.
  2. SISTEM DIGESTIV: indigestii, greaţă, arsuri la stomac, ulcer duodenal, colite, intestin iritabil, diaree, constipaţie, balonare.
  3. MUŞCHI ŞI ÎNCHEIETURI: dureri de cap, crampe, spasme musculare, dureri de spate, dureri de ceafă.
  4. ALTE BOLI: diabet, cancer, artrită reumatică, alergii, astm, libidou scăzut, ejaculare pre­coce, anorgasmie, infertilitate, psoriazis, insomnie.

Soluţii care funcţionează

  1. StresulCREEAZĂ-ŢI O REŢEA SOCIALĂ PUTERNICĂ, Relaţiile interumane pot reduce stresul, îmbunătăţesc sistemul imunitar, rezistenţa la boli şi cancer. Cultivă-ţi relaţiile de prietenie indiferent dacă e vorba de prieteni noi sau vechi.
  2. CĂSĂTORIA SAU RELAŢIA PE VIAŢĂ cu un partener creează ambi­entul propice pentru susţinere reciprocă, armonie şi înfruntarea problemelor vieţii alături de o persoană care te înţelege.
  3. EVITĂ STRESUL LEGAT DE BANI cu ajutorul planificării financiare. Nu lăsa ca banii să constituie un motiv de ceartă în relaţia ta.
  4. Învaţă SĂ RECUNOŞTI SITUAŢIILE CARE TE STRESEAZĂ. Identifica­rea problemei este primul pas spre rezolvare.
  5. Dacă nu poţi evita o situaţie stresantă, încearcă să găseşti STRATEGII DE COPING, cum ar fi să te plângi prietenilor şi să faci activităţi care-ţi produc plăcere.
  6. Dacă te stresează o anumită persoană, primul pas e să ai o DISCUŢIE ÎN CARE SĂ-I SPUI CE SIMŢI, dar fără să o acuzi. La serviciu, nu te implica emoţio­nal în discuţii.
  7. DEZVOLTĂ-ŢI CAPACITĂŢILE ANTISTRES: ia o pauză când simţi că anxietatea creşte, meditează, plimbă-te, învaţă exerciţii de respiraţie.
  8. DEPĂŞIREA TRAUMELOR EMOŢIONALE GRAVE, precum divorţul sau moartea unui apropiat este foarte impor­tantă. Nu ezita să recurgi la un terapeut, preot, consilier sau psihiatru care te va ajuta. Succesul stă în a te bucura de ceea ce faci, în a şti că faci ceea ce trebuie şi în a oferi societăţii tot ceea ce poţi; asta ar fi situaţia ideală. De asemenea, să profităm la maximum de momentele bune şi să dăm mai puţină importanţă celor dificile. Iar dacă ar fi să pariezi, pune toţi banii pe succesul în viaţa personală. Să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă.
  1. ATITUDINEA POZITIVĂ POATE SCHIMBA TOTUL Un bun obicei este să ne concen­trăm asupra senzaţiei de recunoştinţă şi să scriem în fiecare seară într-un „jurnal al recunoştinţei”. A aprecia o faptă altruistă, a învăţa ceva bun dintr-o criză şi a simţi re­cunoştinţă te pot face fericit.
  2. ANALIZEAZĂ-TI: dieta, consumul de cofeină, consumul de alcool, fumatul, condiţia fizică, greutatea corporală, somnul şi odihna.
  3. StresulREDU FUMATUL sau renunţă complet. Nu fuma pasiv.
  4. Urcă pe scări în loc să iei liftul, mergi pe jos către serviciu, FĂ EFORT FIZIC în fiecare zi câte 30 de minute, învaţă să faci exerciţii fizice la birou.
  5. Urmează o DIETĂ ECHILIBRATĂ, cu supravegherea consumului de grăsimi şi de fibre, la un supliment de minerale şi vitamine: calciu, magneziu, zinc, vitaminele complexului B. Şi nu uita să bei cel puţin 2 litri de apă pe zi.
  6. Dacă locuieşti singur, te simţi trist sau izolat, IA-ŢI UN PAPAGAL, UN CÂINE SAU O PISICĂ. Dragostea necondiţionată a unui animal sau pasăre îţi va alunga singurătatea şi te va destresa. Dacă nu vrei un animal, îngrijeşte plantele preferate.
  7. Munca şi graba: NU LĂSA slujba să te Îmbolnăvească. Mai ales la serviciu, proiectele făcute în grabă nu au rezultate bune. Graba poate conduce la un rezultat mecanic, la terminarea unui proiect la data fixată, dar din punctul de vedere al dezvoltării personale, nu serveşte la nimic.