Alimentatia copilului – Laptele şi derivatele lui
Laptele este foarte important în viaţa copilului. Laptele mamei conţine tot ce este mai bun pentru puiul omului. Zice Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – şi, evident, suntem şi noi de acord, din respect şi din convingere – că până la vârsta de 6 luni copilul nu are nevoie de nimic altceva.
Ce lapte este mai bun decât al mamei? Nici unul. Chiar când pruncul regurgitează des, el poate să sugă la sânul mamei, fără a primi formula de lapte, dacă se respectă alte recomandări ale medicului (de exemplu: o anumită poziţionare în timp ce suge şi după aceea).
Alimentatie dupa 6 luni
După 6 luni e bine să mai primească şi legume, fructe, cereale, carne, gălbenuş de ou. Este de dorit că omuleţul să fie alăptat, adică să sugă de la sânul mamei, până pe la 3 ani. Aşa spune OMS şi aşa zicem şi noi, pediatrii cu experienţă din România.
In lipsa laptelui matern
Totuşi, există şi copii adoptaţi sau mame cărora li s-a interzis alăptarea de către un medic cu scaun la cap. Un astfel de copil va beneficia din plin de lapte-formulă – este foarte bun şi a salvat viaţa multora! Nu are el proteine specifice, nu are anticorpi şi nici alte componente cum ar fi factorii de creştere, dar are principii nutritive foarte bine alese. Şi se poate da tot la cererea copilaşului, adică fără program fix.
Ce putem spune despre laptele de vacă?! Este foarte bun pentru viţei, nu şi pentru puiul de om. La fel şi laptele de capră – să-l lăsăm iezilor! Dacă nu avem încotro, putem să dăm pruncului ceva lapte de vacă sau de capră, dar după vârsta de un an, eventual în preparate (griş cu lapte, fidea cu lapte etc.), dar este preferabil ca asta să se întâmple după doi ani.
Să nu uităm că laptele de vacă (sau al altui mamifer) este adaptat puiului acelui animal. În plus, laptele de vacă (să nu mai vorbim de cel de capră!) nu are destul fier, şi acela, cât este el, nu e uşor absorbabil. Pe de altă parte, proteinele sunt foarte diferite de cele specific umane şi nu sunt tocmai folositoare copilaşului.
Şi atunci, ce să oferim pruncului? Tot lapte matern sau, la nevoie, lapte-formulă până pe la 2 ani. După această vârstă, în alegere mai contează şi ce posibilităţi materiale are familia sau ce are în bătătură.
Dacă accesul la laptele de vacă este simplu, trebuie musai ca animalul să fie atent controlat de medic, deoarece tuberculoza de tip bovin încă există la noi în ţară şi copilul se poate contamina. Oricum, laptele de vacă nesmântânit (celui mic îi este de folos grăsimea din lactate) trebuie fiert în clocot un sfert de oră, după care apa scăzută se înlocuieşte cu apa care tocmai a clocotit pentru a reveni la volumul iniţial, deci pentru a nu-l concentra.
Dacă laptele provine din comerţ, este recomandat cel sterilizat rapid, aşa-numitul UHT.
Produse lactate pentru copii peste 2 ani
Dacă familia are capră, laptele ei este acceptabil pentru copilul mai mare de 2 ani şi care are o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume. Oricum, este nevoie de lapte în alimentaţia celui mic; el aduce proteine animale, calciu, grăsimi utile, până pe la 3 ani, când mielinizarea fibrelor nervoase este în plin proces.
Este foarte important ca pruncul mai mare de 2 ani să primească zilnic aproximativ 500-600 ml de lapte (de care o fi el); dacă îl apreciază, să îl bea ca atare; dacă nu, să primească alte lactate, pentru că există şi chefir, sana, lapte bătut, brânză de vacă, de capră, caşcaval, telemea desărată, caş, urdă; sunt şi copii care nu acceptă laptele lichid după înţărcare, deci le putem oferi derivate de lapte – bineînţeles, respectând cantităţile care rezultă din aproximativ o jumătate de litru de lapte şi fără a înlocui fructele / legumele.
Brânza de vacă oferită copilului este bine să fie preparată din lapte fiert închegat cu calciu lactic, cu suc de lămâie sau cu oţet; de asemenea, poate fi cumpărată cea pasteurizată. Telemeaua sau feta este de dorit să fie desărate; excesul de sodiu nu face bine nimănui. Este de folos să înghiţim sodiu, dar ni-l putem lua din pâinea normală, din legumele obişnuite, din laptele de vacă (are, oricum, mult sodiu!). Iaurtul e foarte bun pentru copil, mai ales dacă e făcut în casă, proaspăt, din lapte fiert la care se adaugă maia.
Precautii
Mai este un aspect de care trebuie să ţinem seama: alergia la proteinele laptelui de vacă este destul de frecventă. Sunt copii care, la prima întâlnire cu câteva picături de lapte de vacă, inclusiv cu lapte-formulă (ca atare sau din cutiile cu cereale instant), dau la iveală fenomene alergice, cel puţin o intensă înroşire a pielii din jurul gurii. în cazul acesta, laptele de vacă sau de capră trebuie eliminat (de obicei, alergia la proteinele din laptele de vacă se însoţeşte rapid de cea provocată de laptele altui mamifer).
Nu este o soluţie nici folosirea laptelui de soia; şi alergia la acesta apare repede, în schimb, există preparate speciale ale firmelor producătoare de formule de lapte. Sfatul medicului copilului, la nevoie în consult cu medicul gastro-enterolog, este de mare folos.