Sucuri din plante medicinale
1. SIROPUL DE CIMBRU:
florile si tulpinile culese in soare se umezesc la introducerea in borcan. Se pun in straturi cu zahar nerafinat, se lasa la macerat la soare 21 zile. La spalare, florile si tulpinile se spala usor cu apa de zaharul ramas pe ele, iar apa se pune peste sirop. Siropul se pune la fiert la foc mic, pana se evapora apa, se raceste, se pune in sticle bine acoperite, la rece. Se intrebuinteza contra racelilor, in paralizie, apoplexie, scleroza in placi (multipla), atrofie musculara, reumatism, entorse.
2. SUCUL PROASPAT DE DRAGAICA (SANZIENE):
se spala planta proaspata, se stoarce cat este umeda cu ajutorul storcatorului electric de uz gospodaresc. Se foloseste sucul amestecat cu unt in ulceratii canceroase si in bolile de piele de natura canceroasa. Sucul proaspat de dragaica impreuna cu alifia de galbenele este indicat in bolile maligne de piele, ale tiroidei si in cazul gusatilor.
3. SUCUL PROASPAT DE FILIMICA (GALBENELE):
se spala frunzele, tulpinile si florile si se trec in stare umeda prin storcatorul electric de uz casnic. Se foloseste impotriva cancerului pielii. Hemangionul uns de cateva ori pe zi, timp mai indelungat, il face sa dispara, la fel semnele din nastere (petele colorate) sau keratoza senila (petele de batranete).
4. SUCUL DE GHIOCEI:
florile se pun intr-un vas, se toarna deasupra zeama de la 2 lamai bine coapte, se agita bine astfel incat florile sa se imbine cu sucul de lamaie. Se pun florile intr-un saculet de in, strecurand lichidul prin tifon. Sucul obtinut se pastreaza in sticla inchisa la culoare, acoperita cu dop de ceara, la rece. Înainte de culcare se inmoaie un tampon de vata in sucul de ghiocei, se freaca zonele patate ale pielii si mainile. Se recomanda folosirea sucului pana la disparitia completa a pistruilor sau petelor inchise la culoare de pe fata, gat si maini.
5. SUCUL DE MACRISUL IEPURELUI:
se spala frunzele, se storc prin storcatorul electric de uz casnic. Se foloseste in tratarea cancerului incipient la stomac, tumorile si ulceratiile canceroase interne si externe. Se iau 3-5 picaturi o data pe ora, diluat in apa sau ceai de plante. Pe ulceratiile canceroase externe se aplica direct sucul proaspat. În boala lui Parkinson, sucul se prescrie in doze de 3-5 picaturi pe ora, luate intr-o infuzie de coada soricelului, iar extern se frictioneaza coloana vertebrala.
6. SUCUL PROASPAT DE OBLIGEANA:
radacinile proaspete se curata cu grija, se trec prin storcatorul electric de uz casnic. Se foloseste in cazul ochilor slabiti, prin ungerea pleoapelor inchise, iar dupa cateva minute se spala ochii cu apa rece.
7. SIROPUL DE PAPADIE:
se pun de 2 ori cate 2 maini pline de flori de papadie intr-un litru de apa rece. Se pun la foc mic pana incepe sa fiarba, se lasa sa dea cateva clocote, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat pana a doua zi. Se goleste continutul prin sita, se strecoara, florile se storc bine, iar sucul se amesteca cu zahar nerafinat, la care se adauga 1 lamaie taiata felii, fara coaja.
Oala se pune fara capac pe masina de gatit, la foc mic, pentru a se pastra toate vitaminele, pana devine un sirop mai consistent. Apoi se raceste si se poate consuma uns pe painea cu unt. Se foloseste ca depurativ in acnee, bolile biliare si hepatice.
8. SIROPUL DE PATLAGINA:
de 2 ori cate 2 maini de frunze de planta, spalate, se trec prin masina de tocat carne. La acest terci se adauga putina apa, iar pentru a se intari, se adauga 300 gr de zahar nerafinat si 250 gr miere. Se pune totul la fiert la foc mic, amestecand continuu, pana se formeaza un lichid vascos, care se toarna fierbinte in borcane si se pastreaza la frigider.
Alta reteta se prapara astfel: frunzele spalate se pun in straturi cu zahar nerafinat intr-un borcan, se apasa ca sa se indese, iar in zilele urmatoare se mai adauga straturi pana se umple bine borcanul. Se acopera cu 3 straturi de celofan (sau se acopera cu un capac prin insurubare), se aseaza deasupra o scandura si se pune o piatra pe ea, apoi borcanul se ingroapa in pamant astfel incat scandura si piatra sa ramana vizibile si se lasa la macerat timp de 3 luni.
Apoi se scoate borcanul din pamant, se stroarce sucul prin strecurator de fructe (nu prin tifon), se pune sa dea cateva clocote, se trage in borcane care se acopera bine.
Se utilizeaza la curatirea sangelui de impuritati, toxine si virusi. Se ia cate o lingura (copii cate o lingurita) inaintea fiecarei mese, are efect in bronsite, astm, tuse alte boli ale cailor respiratorii.
9. SUCUL PROASPAT DE PODBAL:
se stoarce sucul din frunzele proaspat spalate prin storcatorul electric de uz casnic. Este recomandat in bronsite, afectiuni pulmonare, gripa, astm, cate 2-3 lingurite de suc stors intr-o cana de supa limpede de carne sau un pahar cu lapte cald.
10. SUCUL DE ROSTOPASCA:
frunzele, tulpinile, florile se spala si se extrage sucul prin storcatorul electric de uz casnic. Se foloseste extern in cazul sangerarii retinei si a dezlipirii de retina, cataractei, in vederea slaba, in cazul ochilor sanatosi dar suprasolicitati, in abces pe pleoape, cancer de piele, tumori maligne.
11. SUCUL PROASPAT DE VENTRILICA:
se spala inflorescentele proaspete si se preseaza inca umede prin storcatorul electric de uz casnic. Se toarna sucul in sticle mici si se pastreaza la rece. Se recomanda in bolile cronice de piele.
12. SUCUL PROASPAT DE VASC:
frunzele si tulpinile tinere proaspete se spala si se storc inca umede prin storcatorul electric de uz casnic. Se iau cate 25 picaturi in putina apa in cazul diabetului, a tulburarilor hormonale, degeraturilor, epilepsiei, hipertensiunii arteriale. Este un stimulent al metabolismului.
7 retete de vinuri medicinale
1. VINUL PENTRU INIMA DIN CIUBOTICA CUCULUI:
se umple o sticla de 2 l cu flori proaspete, fara a se indesa, se toarna deasupra vin alb natural, pana se acopera florile. Sticla se astupa usor si se lasa la soare la macerat timp de 2 saptamani. În afectiunile cardiace se ia din cand in cand cate o inghititura de vin, dar nu mai mult de 3 linguri pe zi.
2. VINUL DE LEURDA:
se prepara dintr-un pumn de frunze taiate marunt, se dau in clocot in 1 l vin alb natural, se indulceste dupa gust cu miere sau sirop si se bea peste zi cu inghitituri mici. Se recomanda pentru batranii cu secretii pulmonare abundente si greutate in respiratie. Este indicat in tuberculoza pulmonara si hidropizie.
3. MACERATUL DE VIN DE ROSTOPASCA:
se toarna 1 l vin peste 30 gr de planta cu radacini cu tot si se lasa sa stea 1-2 ore, apoi se filtreaza. Se bea cu inghitituri mici in bolile hepatice, afectiunile biliare, renale, icter, hemoroizi, vajaitul din urechi. Extern se foloseste impotriva cancerului de piele, contra bataturilor, a verucilor si a eczemelor.
4. OTETUL DE SALVIE:
se umple o sticla pana la gat cu flori, se toarna deasupra otet natural in asa fel incat sa fie acoperite, se lasa la macerat la soare 2 saptamani, dupa care se strecoara si se foloseste la frectii in cazul bolnavilor care stau la pat mult timp.
5. VINUL DE TATANEASA:
se prepara din 2-5 radacini proaspete, spalate si taiate marunt, care se lasa 35-42 zile la macerat in 1 l de vin alb natural. Se trateaza bolile de plamani.
6. VINUL PENTRU INIMA DIN PATRUNJEL
se prepara din 10 tulpini proaspete de patrunjel, cu frunze cu tot, care se pun intr-un litru de vin alb, la care se adauga 1-2 linguri de otet din vin. Se lasa totul sa fiarba 10 minute la foc mic, dupa care se adauga 300 gr miere si se lasa inca 4 minute sa fiarba usor. Vinul fierbinte se filtreaza si se trage in sticle care au fost clatite cu alcool tare, apoi se astupa bine.
Depunerile se pot consuma nefiind daunatoare. Se foloseste in: insuficienta cardiaca, bolile de inima, angina pectorala, intepaturi la inima din cauza schimbarilor de vreme sau dupa emotii in bolile cardiace.
7. BITER SUEDEZ
se prapara din 10 gr aloe, 5 gr smirna, 0,2 gr sofran, 10 gr foi de sena (siminichie), 10 gr ce canfor natural, 10 gr radacina de revent (rabarbar), 10 gr radacina de curcuma (sofran de India), 10 gr mana, 10 gr Theriak Venezian, 5 gr radacina de lemnul somnului, 10 gr radacina de angelica.
Toate se pun la macerat in 1 l de rachiu de secara sau de fructe de 380-400, intr-o sticla de 2 l cu gatul larg, se lasa la soare 2 saptamani, agitandu-se zilnic. Strecurat se foloseste in tifos abdominal, intoxicatia cu carne, icter, ocluzie intestinala, varsaturi, diaree, dureri de cap, sinuzite, penumonie, deformari ale picioarelor, articulatiilor, corp infirm, vindeca cicatricile, ranile, vanataile, taieturile, intepaturile de insecte, este recomandat in crizele biliare etc.
Ai un articol si vrei sa-l publici pe acest site? Detalii aici:
Ti-a placut acest articol? Da Like, distribuie prietenilor tai sau evalueaza.