Pleurezia

 

PleureziaPleurezia apare în momentul în care se inflamează pleura, un înveliş subţire şi delicat care îmbracă plămânii la exterior. Uneori, se produce o acumulare de lichid în spaţiul care înconjoară plămânii.

Pleurezia este provocată de diverse cauze printre care se numără tuberculoza, pneumonia şi alte infecţii, cancerul şi cheagurile de sânge existente în arterele care merg la plămâni. Aceste cheaguri, de obicei, provin din vasele de sânge din regiunea picioarelor şi din zona pelviană.

Lichidul prezent în spaţiul pleural din jurul plămânilor poate fi şi urmarea unui atac cardiac sau a unei boli renale. Cancerul provoacă, în mod curent, acumularea unui lichid sanguinolent în jurul plămânilor.

Simptome:

Pleurezia, de cele mai multe ori, debutează cu febră, frisoane şi o durere acută în piept care este accentuată de respiraţie. Tusea este adeseori prezentă. Cantitatea mare de lichid provoacă dificultăţi de respiraţie. Durerea de piept este agravată de tuse, respiraţie, statul pe partea afectată sau apăsare. În pleurezia cronică, simptomele includ durerea uşoară, pulsul accelerat, tusea uscată, scurtă şi întreruptă, res­piraţia dificilă şi o stare generală de slăbiciune.

Tratament:

Repausul obligatoriu la pat şi o dietă bogată în elemente nutritive sunt importante.

Se recomandă aplicarea de comprese fierbinţi atât pe piept cât şi pe spate. Compresele trebuie să fie suficient de mari pentru a acoperi zona plămânilor. Compresele se ţin o oră sau două, apoi pacientul este lăsat să se odihnească, după care procedeul se repetă până când durerea cedează. Compresele trebuie schimbate des deoarece frigul şi ră­coarea măresc durerea. Compresele fierbinţi ajută la eliminarea lichidului din plămâni.

Se recomandă un ceai fierbinte de plante, preparat din părţi egale de Asclepias tuberosa, coada şoricelului, scoarţă de cruşin şi odolean. Se infuzează timp de 20 de minute o linguriţă cu vârf din amestec într-o ceaşcă de apă fiartă şi se bea câte o jumătate de ceaşcă la 2 ore. Dacă ceaiul nu are un efect laxativ destul de puternic, se mai adaugă scoarţă de cruşin. În cazul în care durerea este violentă şi nu cedează rapid, amestecaţi părţi egale de papucul doamnei, gura-lupului şi rădăcină de obligeană. Se lasă să infuzeze 20 de minute o linguriţă cu vârf la o ceaşcă de apă clocotită şi se bea câte o înghiţitură bună la fiecare oră.

Un tratament specific pentru pleurezie îl constituie infuzia dintr-o lingură de Asclepias tuberosa, o lingură de coada şoricelului şi un vârf de ardei iute la un litru de apă fiartă. Se bea caldă, câte o înghiţitură mare din oră în oră. Este cunoscut faptul că acest remediu a ajutat la vindecarea multor cazuri de pleurezie. Administrată sin­gură, fără restricţii, Asclepias tuberosa este foarte eficientă.

Cataplasmele cu ulm roşu sunt, de asemenea, foarte utile. Se folosesc 3 linguri cu vârf de ulm măcinat, o lingură de lobelia şi o jumătate de linguriţă de ardei iute.Dacă sunt afectaţi ambii plămâni, cantitatea trebuie majorată astfel încât cataplasma să fie suficient de mare pentru a acoperi întreaga zona a plămânilor. Cataplasmele se pun pe piept şi pe spate, în regiunea plămânilor. În cazul în care nu aveţi la dispoziţie ulm, folosiţi seminţe de in sau făină de porumb în combinaţie cu lobelia şi ardei iute.