Reumatismul si Artrita
Există mai multe tipuri de artrită.
Osteoartrita este tipul cel răspândit care se întâlneşte, adeseori, la pacienţii mai în vârstă. Cauza bolii este uzarea şi roaderea articulaţiilor pe parcursul unei perioade lungi de timp. Uneori, poate să apară la nivelul articulaţiei după un traumatism.
Artrita reumatoidă, care poate fi o boală foarte invalidantă, se întâlneşte mai ales la femeile tinere şi de vârstă mijlocie.
Artrita gutoasă este mai frecventă la bărbaţii de vârstă mijlocie şi foarte rar se manifestă la femei.
Cauza exactă a celor mai multe forme de artrită nu este cunoscută; cu toate acestea, obiceiurile alimentare greşite care saturează organismul cu acid uric şi alte substanţe toxice se pare că joacă un anumit rol în apariţia unor tipuri de artrită, în special al artritei gutoase. Expunerea la frig şi umezeală poate accentua durerile şi suferinţa.
Simptome:
Articulaţiile devin rigide şi dureroase. Uneori, se pot mări şi deforma foarte mult. Pielea de deasupra articulaţiilor poate fi foarte fierbinte şi sensibilă la atingere sau orice fel de mişcare. Destul de des, articulaţiile devin atât de rigide încât nu mai pot fi puse în mişcare.
În unele forme de artrită, durerea este intermitentă, în timp ce în altele este aproape permanentă. Muşchii se micşorează şi se atrofiază. În unele cazuri, sunt afectate articulaţiile cele mai îndepărtate de trunchi, de exemplu încheieturile mâinilor şi mâinile; alteori, cel mai grav afectate sunt articulaţiile şirei spinării şi articulaţiile mai mari.
Tratament:
Orice fel de aliment nesănătos, devitaminizat, trebuie absolut evitat: ceaiul, cafeaua, băuturile alcoolice, produsele din făină albă, produsele derivate din trestie de zahăr, biscuiţii preparaţi cu praf de copt, cartofii prăjiţi, carnea, în special carnea de porc, şi baconul.Când hrana este compusă din alimente de genul celor amintite, celulele sângelui nu sunt apte să elibereze organismul de impurităţi.
Orice aliment trebuie consumat cât mai uscat posibil şi trebuie bine mestecat astfel încât să se amestece perfect cu saliva pentru a ajuta digestia. Aceasta va ajuta la alcalinizarea reacţiei din organism la fel de mult ca oricare altă metodă.
Se pot obţine rezultate minunate urmând o dietă prelungită cu fructe. După un regim alimentar pe bază de fructe, ţinut 2-3 săptămâni, se pot consuma supă de legume bogată în potasiu, pâine prăjită şi piure de cartofi (reţetele sunt prezentate în Partea a VI-a). Se poate bea ceai din ulm roşu: este foarte hrănitor, detoxificant şi tonic. După regimul cu fructe, la început, hrana solidă trebuie consumată mai rar.
Se recomandă o baie de aburi în fiecare zi şi 2-3 ceşti de ceai de Asclepias tuberosa. Se pune o linguriţă de Asclepias tuberosa la o ceaşcă de apă clocotită şi se lasă să infuzeze 20 de minute. Se bea în timp ce se stă în cadă. Un masaj energic, după baie, este foarte bun. În cazul în care articulaţiile sunt inflamate, nu se masează Părţile afectate.
Amestecaţi părţi egale din următoarele plante: Cimicifuga racemosa, rădăcină de ghinţură galbenă, angelică, Cocculus palmatus, gura-lupului, odolean, rută şi scoarţă de cruşin. Puneţi o linguriţă la o ceaşcă de apă clocotită; infuzaţi şi beţi 3 sau mai multe ceşti pe zi, în funcţie de caz. De fiecare dată se bea câte o jumătate de ceaşcă.
O cataplasmă excelentă pentru articulaţiile inflamate se poate prepara astfel: 2 linguri de lumânărică, 3 linguri de scoarţă de ulm roşu, mărunţită, 1 lingură de lobelia şi o linguriţă mică de ardei iute; se amestecă bine apoi se pune suficientă apă fiartă pentru a obţine o pastă legată. Întindeţi pe un tifon un strat de pastă cu o grosime de circa 0,6 cm. Acoperiţi articulaţiile cu această cataplasmă care va avea un efect calmant extraordinar.
O altă metodă excelentă pentru calmarea durerilor: amestecaţi părţi egale de ulei de sovârv şi ulei de lobelia, apoi adăugaţi câteva picături de ulei sau extract de ardei iute. Se poate aplica în această concentraţie sau amestecat cu ulei de nucă de cocos. Se poate face un masaj energic cu acest preparat atâta timp cât articulaţiile nu sunt inflamate.
Plantele menţionate în continuare au, de asemenea, efecte benefice în cazurile de reumatism şi artrită: rădăcina de Apocynum androsaemifolium, scoarţa de cruşin, brusturele, fructele de palmier pitic,Cimicifuga racemosa, Gaultheria procumbens, ştevia creaţă, dafinul american, gura-lupului şi Polymnia uvedalia. Consultaţi descrierile şi alegeţi-le pe cele care se potrivesc cel mai bine cazului dvs. Folosiţi o singură plantă sau în combinaţii.