Acest aliment si condiment are un continut bogat de vitamine, de substante antibacteriene, dar si de uleiuri eterice cu efect calmant.

In Romania se foloseste in stare cruda, proaspat ras, pentru a da gust mancarurilor, fiind apreciat pentru aroma speciala si pentru gustul sau picant. Hreanul este binecunoscut si in medicina traditionala sub forma de cataplasme, tincturi, energizante, siropuri, vinuri tonice sau macerat dupa diverse retete ca medicament natural.

Cataplasmele cu hrean sunt utile in numeroase afectiuni ale pielii, respiratorii, dureri, inflamatii etc. Ele produc un efect de incalzire in locul unde sunt aplicate, ceea ce stimuleaza circulatia, reduce inflamatia si grabeste vindecarea. Pentru ca astfel de remediu sa fie un succes, trebuie sa fie preparate si aplicate in mod corespunzator.

In primul rand, pentru a preveni iritatiile, aplica pe locul unde vei pune cataplasma un strat de crema de galbenele sau alta crema grasa.

In general eset bine ca amestecul sa fie puse pe o panza de bumbac. Pentru un efect mai rapid, pune peste cataplasma o folie ne nylon si apoi un prosop cald.

Timpul de aplicare este la inceput de 3-5 min, se indeparteaza atunci cand simti senzatia de arsura. Dupa indepartarea cataplasmei se poate aplica un unguent camforat care racoreste zona. Apoi se poate mari durata de aplicare. De obicei nu este deajuns numai o aplicare, fiind necesare cure de 3-6 zile.

Desi tehnica este aceeasi, hreanul razuindu-se sau taindu-se felii, exista cazuri cand cataplasmele se prepara din frunzele de hrean, sau din radacina amestecata cu alte ingrediente.

Exemple de retete de preparare cataplasme cu hrean si intrebuintarea lor:

  • Dureri locale, nevralgii- rade hreanul si stropeste-l cu putina apa. Aplica-l pe locul dureros cel putin 10 min. Repeta acest tratament cateva zile si durerile se vor ameliora. O astfel de cataplasma s-a dovedit utila in dureri cauzate de lovituri, traumatisme dar si cele reumatismale, inflamatii articulare etc. Se mai poate prepara si ca amestec din hrean, 2 linguri faina de grau si miere de albine care se aplica pe locurile dureroase. Aceasta reteta este mai putin iritanta pentru piele si mai usor de suportat mai ales pentru copii si persoane sensibile.
  • In caz de pete pe maini, piept, fata– ia 3-4 radacini de hrean si taie-le felii subtiri. Amesteca-le cu 250 g de otet si lasa-le la macerat 6 zile. Inmoaie apoi un tampon de vata in acest continut si tamponeaza petele in fiecare seara.
  • Dureri de cap, migrene- foloseste compresele cu frunze strivite de hrean verde peste care adauga careva picaturi de ulei alimentar. Se aplica pe frunte.
  • Pentru durerile de rinichi– se face o turta din faina de grau, cu hrean ras si otet si se pune pe zona lombara, fixandu-se cu un brau.
  • Prepara si foloseste corect cataplasmele cu hreanProbleme si infectii respiratorii– In amigdalita folositi aplicarea unei turte din hrean ras, malai, miere şi sare, toate amestecate bine şi puse pe o panza de bumbac apoi puse la gat, in zona amigdalelor. Pentru sinuzite/ rinite fa o turta din hrean dat pe razatoare, faina de grau si putin otet, puse toate pe o panza de bumbac si aplicata pe frunte. Se recomanda sa se faca acest tratament cate patru-cinci zile la rand. In caz de bronsita, gripa, congestie pulmonare, se aplica pe torace cataplasme de hrean amestecat cu faina de in si se tin vreme de 30-60 de minute, repetandu-se o data la 2-3 zile.