Dieta pentru hipertensivi

Știai că îți poți scădea tensiunea arterială și poți reduce medicamentele de care ai nevoie pentru a controla tensiunea arterială? Iată cum.

Ține evidența mâncării

Nu suntem conștienți de câte calorii mănâncăm și bem în fiecare zi. Adesea, subestimăm cantitatea de măncare și ne întreabăm de ce nu putem slăbi.

Notând alimentele pe care le consumi, inclusiv dimensiunea porțiilor, vei afla adevărul despre aportul tău alimentar. Poți începe apoi să reduci, reducerea caloriilor și a porțiilor este esențială pentru a pierde în greutate și pentru a gestiona tensiunea arterială.

Fi, de asemenea, atent la consumul de alcool, căci și acesta îți poate crește tensiunea. Dieta pentru hipertensivi

Evită sarea

Foarte multe persoane ajung să aibă probleme cu tensiunea arterială datorită consumului mare de sodiu. Mâncând mai puțin sărat, poți avea un control mai bun asupra tensiunii. 

Încearcă să consumi mai puțin de o linguriță de sare pe zi, citește cu atenție eticheta cu informații nutriționale de pe fiecare ambalaj alimentar și selectează alimentele care au 5% sau mai puțin din „Doza zilnică recomandată” de sodiu.

Alege alimentele potrivite

Potasiul, magneziul și fibrele pot ajuta la controlul tensiunii arteriale. Fructele și legumele au un conținut ridicat de potasiu, magneziu și fibre și au un nivel scăzut de sodiu. Optează pentru fructe și legume proaspete, sucul fiind mai puțin util, deoarece fibra este eliminată. De asemenea, nucile, semințele și leguminoase sunt surse foarte bune de magneziu.

Pentru a beneficia în mod natural de potasiu, magneziu și fibre, alege să consumi alimente precum:

  • Mere
  • Caise
  • Banane
  • Sfeclă
  • Broccoli
  • Morcovi Dieta pentru hipertensivi
  • Fasole verde
  • Curmale
  • Struguri
  • Mazăre
  • Varză Kale
  • Mango
  • Portocale
  • Spanac
  • Căpșuni
  • Ananas

Iată, în continuare, 3 idei de rețete gustoase și sănătaose, ideale pentru dieta în caz de hipertensiune.

 

Supă de linte galbenă (6 porții)

Ingrediente:

50 de grame de linte galbenă

1 linguriță de ulei

2 cepe 

1 morcov

1 sfert de lingurita de sare

1 sfert de linguriță de boia

1 legătură de mărar

1 lingură de suc de lămâie

piper după gust

Preparare:

  1. Lasă lintea în apă fierbinte timp de 2 ore. Scoate apoi lintea din apă și lasă-o deoparte.
  2. Încinge uleiul într-o oală sub presiune și adaugă ceapa tăiată bucăți, după care ține-o la foc mediu 2 minute.
  3. Adaugă lintea galbenă și morcovii, amestecă și lasă-le la foc mediu 1 minut.
  4. Adaugă sarea, 3 căni de apă, amestecă și lasă la gătit în oala sub presiune, apoi permite aburului să iasă înainte de a lua capacul.
  5. Adaugă boia și piper, amestecă bine și gătește la foc mediu pentru încă 1 minut.
  6. Ia oala de pe foc, adaugă mărarul și sucul de lămăie și amestecă bine.
  7. Se servește fierbinte

 

Salată de quinoa și varză Kale (6 porții)

 

Ingrediente:

½ cană de apă Dieta pentru hipertensivi

100 grame suc de roșii

200 grame de quinoa

1 ceapă mică tăiată mărunt

1 lingură de ulei de măsline

1 cățel de usturoi tocat

½ linguriță de iute pisat

400 de grame de varză Kale tocată

35 de grame de semințe de pin

35 de grame de coacăze

1 lingură de oțet balsamic

1 linguriță de suc de lămăie

1 linguriță de coajă de lămâie

1 sfert de linguriță de sare

Piper după gust

Preparare:

  1. Într-o cratiță mare, pune apa și sucul de roșii la fiert. Adăugă quinoa. Reduce focul; se acoperă și se fierbe timp de 18-22 minute sau până când lichidul este absorbit, apoi se ia de pe foc.
  2. Într-o tigaie mare, călește ceapa în ulei, apoi adăugă usturoiul și ardeiul pisat. Lasă la gătit 1 minut, apoi adaugă varza Kale și lasă la gătit încă 3-4 minute.
  3. Adaugă semințele de pin și coacăzele și lasă la gătit încă 2 minute. Adaugă oțetul, sucul de lămâie, coaja, sarea și piperul și lasă la gătit încă 2 minute. Se ia de pe foc și se amestecă cu quinoa. Se servește la temperatura camerei.

 

Înghețată cu mango și căpșuni (4 porții)

 

Ingrediente: 

400 de grame de mango congelat

250 de grame de căpșuni congelate

1 lingură de suc de lămâie verde

Preparare:

Pune mango, căpșunile și sucul de lămâie verde la blender, timp 1-2 minute. Oprește blenderul și ia amestecul de pe părțile laterale pentru a-l procesa din nou. Porneșt blenderul încă 2-3 minute și adăugă apă, dacă este nevoie, pentru a netezi amestecul.

Crema va avea textura ideală atunci când este servită imediat, dar poate fi păstrată la congelator timp de 3 luni. Lasă la înmuiat la temperatura camerei, în jur de o oră, înainte de a servi.

In pagina Retete naturiste vei gasi multe alte retete naturiste

Iata numai cateva: