10 remedii naturale pentru insomnie,
la îndemâna noastră
Ce este insomnia?
Insomnia este cel mai frecvent simptom al depresiei și al altor afecțiuni nervoase. Este incapacitatea sau dificultatea de a adormi sau de a avea o perioadă suficientă de somn. Structura și calitatea somnului sunt extrem de afectate și duc la diverse alte simptome de oboseală, iritabilitate, dureri de cap, depresie, lipsă de atenție și manifestare generală extrem de supărătoare.
Insomnia poate fi cronică sau acută. Insomnia cronică durează mai mult de câteva săptămâni și poate dura luni, în timp ce insomnia acută este limitată la câteva zile sau o săptămână. Pot exista mai multe cauze pentru insomnie care ar putea include anxietate, stres și chiar tulburări psihotice. Alte afecțiuni grave cum ar fi bolile asociate cu inima și artrita pot, de asemenea, să îndepărteze somnul unei persoane. Obezitatea poate fi, şi ea, un factor care contribuie la insomnie pentru că sforăitul este mult mai obișnuit la persoanele obeze, iar sforăitul intens le împiedică să doarmă noaptea confortabil.
Insomnia poate duce la slăbiciune extremă și ar putea perturba funcționarea diferitelor aspecte ale vieții personale. Oamenii iau comprimate, pastile, medicamente care induc somn.
Remedii naturale pentru insomnie
Cu toate acestea, există câteva remedii de acasă care pot fi folosite pentru a trata insomnia din confortul propriei locuinţe.
Iată remediile:
1. Semințe de chimen
Oameni din întreaga lume folosesc semințele de chimen drept condimente în diferite feluri de preparate culinare, dar acestea au și proprietăți medicinale variate, în special cele care favorizează digestia. Uleiul extras din semințele de chimen are, de asemenea, un efect calmant și liniștește organismul. Semințele de chimen s-au folosit de mult timp în medicina ayurvedică pentru a induce somnul. Consumul unei banane mixate cu seminţe de chimen înainte de culcare este extrem de benefic în inducerea somnului. Ceaiul de chimen este, de asemenea, frecvent consumat pentru a trata oboseala și epuizarea datorată lipsei de somn. Doar puneţi în apă o lingură de semințe de chimen și aduceţi-o la punctul de fierbere. Consumați ceaiul înainte de a merge la culcare.
2. Nucşoara
Nucşoara acționează ca un ajutor natural pentru somn și are caracteristici sedative fantastice. Poate fi consumată prin adăugarea unui vârf de linguriţă de pudră de nucșoară (a opta parte din conţinutul unei linguriţe) într-o ceașcă de lapte cald. Se poate adăuga și la apă caldă sau la suc de fructe, în funcție de băutura preferată.
3. Șofranul
Șofranul este o plantă regală cu beneficii multiple pentru sănătate. Laptele de șofran este foarte benefic în inducerea somnului. Adăugați două fire de șofran într-o ceașcă de lapte cald și beţi puțin înainte de a merge la culcare. Multe beneficii ale șofranului în amestec cu lapte vă vor ajuta să vă liniștiți simțurile și nervii.
4. Ceai de mușețel
Un remediu natural renumit pentru inducerea somnului şi îmbunatăţirea calităţii sale, ceaiul de muşeţel oferă beneficii semnificative pentru destinderea nervilor tensionaţi. Un compus numit apigenin prezent în ceaiul de muşeţel este ingredientul responsabil pentru efectul sedativ pe care îl induce ceaiul băut. Poate fi îndulcit cu un vârf de cuţit de scorţişoară dacă preferați un gust dulce.
5. Banane
Bananele sunt o sursă bogată de potasiu și potasiul are un efect calmant asupra întregului corp. În plus, ele conțin un aminoacid numit triptofan, despre care s-a constatat că majorează nivelurile de serotonină care ajută la rândul ei la reglarea somnului. Mineralele esențiale, cum ar fi calciu și fier, de asemenea ajută foarte mult la destinderea corpului.
6. Lapte cald
Scorțișoara cu lapte ajută la reglarea somnului, deoarece laptele conține triptofan ca bananele. Consumând lapte cald amestecat cu scorțișoară cu o oră înainte de a merge la culcare, ȋmbunătăţiţi semnificativ calitatea somnului.
7. Sucul de schinduf
Schinduful s-a dovedit că reduce considerabil intensitatea amețelii, insomnia și anxietatea. Are efecte de calmare asupra nervilor tensionaţi. Se amestecă două linguriţe de suc de schinduf cu o linguriță de miere și se utilizează acest tonic în fiecare zi înainte de a merge la culcare.
8. Valeriana
Valeriana este o plantă care are multiple proprietăți sedative. Prin urmare, este, de asemenea, utilizată pe scară largă în scopuri medicinale. Induce somn profund și invită la relaxare. Destinde mușchii și asigură un somn de bună calitate. Amestecaţi nucşoara rasă şi rădăcina de valeriană, câte o jumătate de linguriță, în două ceşti de apă fierbinte. Lăsaţi timp de 15 minute, strecuraţi, apoi beţi.
Asigurați-vă că nu consumați acest ceai mai mult de o săptămână, deoarece s-a constatat, de asemenea, că duce la simptome de sevraj și probleme cardiace datorită proprietăților sale sedative ridicate. Adăugarea unei jumătăți de linguriță de tinctură de valeriană în apă și consumarea acesteia de până la trei ori pe zi este, de asemenea, destul de benefică pentru îmbunătățirea calității somnului.
9. Baia caldă
Puteți trata insomnia făcând un duș fierbinte cu două ore înainte de a merge la culcare. Este un ritual de culcare minunat în timp ce dușul ușurează corpul și îndepărtează germenii care provoacă iritare, mâncărime sau altfel de probleme în corp și pe corp. Pentru a face acest remediu de două ori mai eficient, încercați să adăugați câteva uleiuri esențiale, precum muşeţelul, balsamul de lămâie, lavanda și uleiul de rozmarin. Adăugarea acestor uleiuri sporește mult efectul calmant, liniștitor al băii fierbinți. Nu numai pentru că uleiurile au anumite proprietăți tranchilizante, ci și pentru că au o aromă specifică benefică pentru simţul mirosului, transmiţând în cele din urmă semnale calmante creierului.
10. Miere și otet-cidru de mere
Oțetul-cidru de mere ajută la descompunerea acizilor grași și, de asemenea, conţine aminoacizi care elimină oboseala. Mierea crește, de asemenea, nivelurile de insulină care provoacă la rândul ei o creștere a nivelului de serotonină. Serotonina este foarte benefică în reglarea ciclului de somn / trezire. Interesant, totuși, nivelul ridicat de serotonină ne menţine în stare de veghe, prin urmare, consumul de miere trebuie limitat la linguriţa ideală, doar pentru a menține serotonina la un nivel care ajută la reglarea ciclului de somn / trezire. Puteți face un tonic de oțet-cidru de mere, amestecând o ceașcă de miere cu două lingurițe de oțet – cidru de mere. Luați o lingură de tonic înainte de a vă culca pentru a vă bucura de un somn liniștit în fiecare zi.
Tratament cu Produse Naturiste pentru tratarea insomniei
Va oferim mai jos o schema detaliata de tratament natural pentru INSOMNIE, realizata si explicata punct cu punct de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste – Dr. Doina Teodora – medic specialist pe Medicina Fizica, Recuperare si Balneologie in Craiova si totodata medic cu specializari in Medicina Alternativa (remedii pe baza de produse naturiste, biorezonanta, psihologie si psihoterapie).
- Rhodiolin (1-1-0 dupa masa, creste nivelul de serotonina – hormon esential pentru starea generala de bine si relaxare activa sau pasiva a organismului, intervenind si in buna relaxare musculara si psihica necesara organismului pentru un somn bun).
- Spirulina Max (1-1-0 inainte de masa, completeaza deficientele de vitamine si minerale din corp astfel incat organismul sa poata beneficia de tot ceea ce are nevoie pentru un ritm somn-veghe favorabil).
- Melatonina 3.0 (0-0-2, cu 30 de minute inainte de culcare, stimuleaza in mod natural sinteza hormonului de somn, vital in obtinerea unei perioade de odihna de aproximativ 7 ore pe noapte).
- Strong Bones – varianta recomandata in anotimpurile calde (1-0-1, inainte de masa) sau Strong Bones Plus – varianta recomandata in anotimpurile reci (1-0-1, dupa masa), ambele destreseaza sistemul nervos, inlatura angoasa si favorizeaza somnul odihnitor.
- Detox Patch (aplicarea plasturilor seara, inainte de culcare, ajuta la circulatie, calmeaza, indeparteaza toxinele din corp in timpul odihnei de noapte iar somnul devine reconfortant)
Observatie: Schema de tratament de mai sus e de preferat oricarui tratament medicamentos in acest sens.
EXPLICATII GENERALE..
► 1-1-1 = o tableta / capsula / lingura / lingurita de sirop dimineata, una la pranz, una seara.
► (…) = un produs a carui denumire e scrisa intre paranteze reprezinta o alternativa la produsul care il precede, drept pentru care se va alege doar unul din cele doua; la fel si in cazul in care indicatia este oferita in mod explicit (Produs 1 SAU Produs 2).
► Fiecare produs functioneaza independent de celalalte daca nu se specifica altfel; produsele actioneaza conform informatiilor din recomandare si celor din prospect, prin urmare pot fi administrate toate produsele unicat din reteta sau doar unul, in functie de efectul dorit.
Concluzie
Remediile de mai sus s-au dovedit a fi foarte benefice în tratarea și scăderea incidenței insomniei. Nu este deloc surprinzător; este uşor să spunem că nu ne putem ajuta singuri, dar o singură măsură în direcţia vindecării, și decizia de a ajunge la autovindecare aduce cu sine numeroase rezultate încurajatoare. Prin urmare, alegerea unui obicei bun și respectarea acestuia ar putea părea dificilă inițial, dar numai dacă optăm pentru el, stilul de viață poate să se schimbe ȋn bine pe termen lung.
Împreună cu remediile și tehnicile descrise mai sus, mediul în care dormiți trebuie să fie calm, liniștit, armonios, ceea ce este, de asemenea, foarte important. De asemenea, stabiliți locul în care dormiți undeva departe de living în care stați sau petreceți timpul toată ziua.
Când aveți un loc special pentru somn, ar trebui să-l utilizați pentru că vă ajută să adormiți cu ușurință.