13 Alimente sănătoase care te ajută să dormi
V-ați gândit vreodată de ce experții recomandă întotdeauna 7-9 ore de somn pe noapte? Orele de somn liniștit contribuie din plin la starea generală a sănătății. O rutină necorespunzătoare de somn nu vă poate afecta doar performanțele, dar vă poate influența negativ și sănătatea. Prin urmare, ar trebui să dormiți în medie 8 ore pentru a avea un randament bun și pentru a vă menține sănătoși.
Conform nutriționiștilor, nu este vorba despre alimente, ci de componentele și proprietățile acestora, care vă relaxează mintea și vă permit să dormiți bine. Nutrienți precum carbohidrații buni, triptofanul, magneziul și aminoacizii care se găsesc din plin în diferite ceaiuri vă pot ajuta să dormiți bine ore întregi.
13 Alimente sănătoase care te ajută să dormi
Migdalele
Migdalele sunt o sursă grozavă de magneziu, proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Elementele nutritive nu numai că îți vor îmbunătăți starea generală de sănătate, dar vor contribui la o rutină de somn adecvată. Cu toate acestea, este recomandat un consum moderat de migdale, deoarece conțin calorii care vă pot face să luați în greutate.
Cacao
Pudra de cacao este unul dintre alimentele extraordinare care vă poate ajuta să adormiți mai repede. Puteți consuma o lingură sau două de cacao, sau puteți amesteca pudra într-un pahar de lapte cald înainte de culcare. Acest remediu pentru insomnie este mult mai sigur decât utilizarea somniferelor.
Tărâțele de orez
Tărâțele de orez pot accelera somnolența, un fapt surprinzător, având în vedere că sunt utilizate pentru prepararea cerealelor și a pâinii. Acestea adaugă un conținut suplimentar de fibre în diferite produse, fiind și o sursă excelentă de magneziu. Tărâțele de orez ne pot ajuta la fixarea unui program de somn regulat.
Floricelele cu cașcaval
Popcornul are un număr mic de calorii și este plin de fibre, putând fi consumat înainte de culcare, fără efecte secundare. Îl puteți presăra cu cașcaval, deoarece triptofanul acestuia vă ajută să adormiți mai repede. Cașcavalul conține calorii, dar nutriționiștii îl consideră o opțiune mai sănătoasă decât medicația.
Sandwich-ul cu curcan
Fiind o sursă excelentă de triptofan, curcanul este foarte benefic pentru creier și poate îmbunătăți sănătatea mintală, ducând la o rutină de somn mai bună. Se recomandă folosirea pâinii intermediare la prepararea sandwich-ului pentru a evita consumul excesiv de calorii și carbohidrați.
Cireșele
Pe lângă alți nutrienți, organismul are nevoie și de melatonină pentru a îmbunătăți calitatea somnului și durata acestuia. Melatonina se găsește din abundență în cireșe. Dacă sunteți insomniac sau aveți probleme ocazionale cu somnul, puteți adăuga cireșele în smoothie-uri sau le puteți consuma ca atare.
Iaurtul cu banane
Bananele sunt pline de potasiu, ce funcționează la fel ca o pastilă de dormit și vă permite un somn liniștit toată noaptea. Iaurtul, pe de altă parte, este o sursă de proteine și carbohidrați buni. Când sunt consumate împreună, cele două alimente funcționează ca relaxant și vă ajută să dormiți liniștiți.
Soia
Soia este o minunată sursă de proteine vegetale și o puteți include în dieta zilnică dacă suferiți de insomnie. Soia este benefică în multe feluri și are potențial de a reduce starea de încordare care adesea împiedică somnul. În plus, soia este plină de magneziu, încă un motiv pentru care nutriționiștii recomandă consumul acesteia.
Biscuiții cu brânză
Dacă vă place brânza, aceasta este o modalitate excelentă de a vă regla programul de somn. Consumul de biscuiți integrali cu brânză mozzarella sau Cheddar este, datorită componentelor din brânză, un remediu simplu și eficient pentru a vă bucura de un somn liniștit.
Semințele de dovleac
Dacă doriți o soluție rapidă pentru nopțile nedormite, semințele de dovleac pot fi exact ce aveți nevoie. Acestea sunt o sursă bogată de nutrienți esențiali pentru un somn odihnitor, precum triptofanul, dar și de magneziu.
Ceaiul de lavandă
Consumul de ceai cald înainte de culcare se practică de secole, datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. Adăugarea ceaiului de lavandă în dietă este eficientă, deoarece îmbunătățește regimul somnului și elimină simptomele care contribuie la un somn neliniștit.
Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel este recunoscut ca fiind un „ceai de somn”, datorită proprietăților sale liniștitoare și relaxante. Consumul de ceai cald de mușețel înainte de culcare reduce stresul și ajută la un somn odihnitor pe durata întregii nopți.
Ceaiul verde
Pe lângă ceaiurile de lavandă și de mușețel, vă puteți regla problemele de somn cu ajutorul miraculosului ceai verde. Obținut din frunze hrănitoare, beneficiile acestui ceai sunt numeroase. Nutriționiștii recomandă ceaiul verde după o zi lungă și obositoare pentru a asigura un somn odihnitor noaptea.
Sursa: https://www.naturalfoodseries.com/13-foods-healthy-sleep/
În continuare, vă oferim o schemă detaliată de tratament, specifică strict problematicii acestei afecțiuni. Schema este întocmită și explicată punctual de medicul nostru consultant pe probleme de terapii și tratamente naturiste.
– Rhodiolin (1-1-0 dupa masa, creste nivelul de serotonina – hormon esential pentru starea generala de bine si relaxare activa sau pasiva a organismului, intervenind si in buna relaxare musculara si psihica necesara organismului pentru un somn bun).
– Spirulina Max (1-1-0 inainte de masa, completeaza deficientele de vitamine si minerale din corp astfel incat organismul sa poata beneficia de tot ceea ce are nevoie pentru un ritm somn-veghe favorabil).
– Melatonina 3.0 (0-0-2, cu 30 de minute inainte de culcare, stimuleaza in mod natural sinteza hormonului de somn, vital in obtinerea unei perioade de odihna de aproximativ 7 ore pe noapte).
– Strong Bones – varianta recomandata in anotimpurile calde (1-0-1, inainte de masa) sau Strong Bones Plus – varianta recomandata in anotimpurile reci (1-0-1, dupa masa), ambele destreseaza sistemul nervos, inlatura angoasa si favorizeaza somnul odihnitor.
Observatie: Schema de tratament de mai sus e de preferat oricarui tratament medicamentos in acest sens.