Beneficii Minerale –
Caracteristici, Clasificare, Rol si Importanta
Afectiuni datorate lipsei de minerale
Elementele minerale reprezinta numai circa 6% din greutatea si totusi au un rol important in nutritie. Din cele 100 de elemente minerale cunoscute ,doar 20-21 sunt necesare pentru asigurarea strucyurilor tisulare si pentru desfasurarea normala a proceselor metabolice,acestea fiind numite bioelemente. Dupa cantitatile care se gasesc in organism,elementele minerale au fost grupate in macroelemente si microelemente.
Ca macroelemente amintim: carbonul,hidrogenul,oxigenul,azotul,calciul,fosforul,sodiul,potasiu,clorul,magneziul si sulful.
Microelementele numite si oligoelemente se gasesc in organism in cantitati foarte mici: fierul,cuprul,zincul,florul,iodul,cobaltul,manganul,molibdenul,cromul,seleniul. Toate elementele biogene sunt esentiale pentru ca organismul nu le poate sintetiza sau inlocui.Absenta din alimentatie a orcarei dinte ele determina,dupa o perioada mai scurta sau mai lunga de timp,maladia carentiala respectiva.
Elementele minerale se gasesc atat sub forma de solutii saline( fosfati,carbonati,cloruri),cat si in componenta unor molecule organice(fosfatul in nucleoproteine si fosfolipide,fierul in hemoglobina,mioglobina si enzime cu fier,sulful in tioaminoacizi si in vitamina B1 ,iodul in hormonii tiroidieni etc.) .
Ca roluri cu caracter general ale bioelementelor minerale amintim:
– intra in structura tuturor celuleleor si lichidelor interstitiale. Unele tesuturi sunt deosebit de bogate in elemente minerale ( oasele ,dintii);
– intervin in reglarea cantitatii de lichide din organism si a balantei dinte apa intra-si extracelulara;
– influenteaza permeabilitatea membranelor;
– mentin o anumita presiune osmatice si echilibru acido bazic;
– intra in structura a numeroase enzime(metalo-enzimele cu cupru,fier,zinc,mangan,molibden) sau prin prezenta lor sub forma de ioni in mediul de reactie,cand potenteaza sau inhiba activitatea unor enzime si hormoni.Pe aceasta cale,elementele minerale participa la foarte multe procese boichimice anabolice si catabolice;
– intervin in constructia musculara si in reactivitatea sistemului nervos.
Iata principalele bioelemente ale corpului,cu o scurta descriere a fiecaruia in parte:
CALCIUL
– Se gaseste in in cantitate de 1100-1500 la un organism de 70 kg,concentrandu-se in proportie de 99% in matricea organica a osului sub forma de fosfat trcalcic si carbonat de calciu.
– Desi in tesuturi moi cantitatea de calciu este redusa( 10 ml la 100 ml plasma si 15 mg la 100 mg tesut muscular),aceasta indeplineste roluri importante.
– Scaderea calciului ionizabil din sange poate determina spasmofilie si tetanie.
– Nivelul calcemiei este reglat de actiunea antagonista a parahormonului hipercalcemiant si a calcitoninei(hipocalcemiant).
– Numai 20-40% din cantitatea de calciu ingerata trece bariera intestinala.
– Absorbtia este inlesnita de prezenta in organism a vitaminei D,lactozei acidului lactic,acidului citric,aminoacizilor,sarurilor biliare,de raportul calciului/fosfor supraunitar.
– Factorii care insolubizeaza(excesul de fosfor,acidul oxalic,acidul fitic,excesul de grasimi si celuloza) reduc utilizarea lui digestiva.
– Necesarul de calciu este de 0,84 g/zi,cu marirea ratiei in gestatie,(mai ales in luna a 5-a,cand incepe incorporarea calciului in scheletul fatului), in alaptare si la copii sub 15 ani.
– Roluri : impreuna cu fosforul si vitaminele A,C,si D,calciu consolideaza si mentine in stare de buna functionarescheletul si dintii,acest fapt realizand-se in conditii optime cand raportul de calciu si si cea de fosfor este de 2,5 la 1; intervine in procesul de cuagulare al sangelui,scaderea concentratiei sale determinand prelungirea sangerarilor;asigurand bataile regulate ale inimii;ajuta la tratamentul insomniilor;prin acumularea in regiunea de contact intracelulara a capilarelor,impiedicatrecerea rapida a lichidului plasmaticin spatiul extracelular,reducand astfel in procesele inflamatorii,intensitatea fenomenelor oxidative;
prin stabilirea membranelor celulare,micsoreaza ,amploarea proceselor alergice,faciliteaza transmiterea influxului nervos intre fibrele nervoase sau intre acestea si organe:favorizeaa integritatea sistemului nervos central; intervine in distrugerea capacitatii de distrugere a microbilor de catre leucocite:influenteaza un numar important de procese metabolice (prin stimularea echipamentului enzimatic);intervine in energogeneza,in refacerea tisulara,in desfasurareaconcentratiei musculare,in stimularea secretiei gastrice(mentine apetitul),in modificarea ritmului cardiac;intervine in utilizarea fierului si absortia vitaminei B 12
– Afectiunii datorita carentei de calciu : palpitatii,insomnie,crampe,nervozitate,lipsa de are,tremuraturi,ingreunarea bratelor si a picioarelor,rahitism,osteomalacie,osteoporoza.
– Surse de calciu:
galbenus de ou,carnea,legumele(fasolea verde si boabe,mazarea,moecovii,telina,castravetii, varza,conopida,brocolii,ceapa,andive,pastranac,radacina de patrunjel,salata verde,usturoi),fructele (mai ales merele,portocalele,smochinele), laptele si derivatele din lapte,soia,sardinele,somonul,pestele mic,fructele de mare,alunele,nucile,floarea soarelui,dovleac,caju,migdale,cereale si produsele de panificatie(au un continut ridicat de calciu,dar un grad foarte scazut de asimilare; asocierea acestora cu lapte creste considerabil absorbtia digestiva).
Suplimente naturale cu Calciu si Magneziu:
STRONG BONES PLUS CU VITAMINELE D3 SI K
CALCIU MAGNEZIU PLUS CU VITAMINELE D3+K
SODIUL
– Se gaseste in cantitatea de 100g la un organism de 70 kg.
– Este hidropigen(genereaza edeme) si prezenta sa in cantitati mari in plasma si tesuturi produce retentie apoasa si edeme.
– Ratia zilnica normala pentru un adult este 2-3 g,dar de multe ori aportul de sodiu depaseste necesarul,datorita faptuluica de multa vreme omul a folosit clorura de sodiu pentru conservarea si condimentarea produselor.
– roluri : intervine in reglarea distributiei apeiin diferite parti ale organismului:asuta la prevenirea insolatiilor:contribuie la buna functionare a sistemelor nervos si muscular;contribuie la silubilitatea calciului si a celorlalte minerale in sange;mareste rezistenta la effort fizic sau nervos.
– Afectiuni datorita carentei de sodiu: deshidtatare manifestata prin sete,tahicatdie,hipotensiune,constipatie,oboseala,crampe: dificultati de digerarea a carbohidratilor,posibile nevralgii.
– Surse de sodiu: sare(rafinata sau continuta in produsele alimentare),moluste morcovii,sfecla,anghinarea,carnea de vita,creierul,rinichii,sunca.
POTASIUL
– Se gaseste in cantitate de 250 g la un organism de 70kg.
– Este principalul constituent salin al protoplasmei.
– Ratia zilnica normale pentru unadult este de 2-3g potasiu.
– In fazele de anabolism proteic,necesarul de potasiu creste.
– Catabolismul proteic se insoteste deo accentuare a eliminarii urinare de potasiu.
– Ratia zilnica normala pentru un adult este de 2-3g potasiu.
– roluri : mareste eliminarea sodiului si stimuleaza diureza,participa la transformarea glucozei in glicogen,este un element esential pentru crestere,intervenind ca un activator al unor enzime importante in metabolismul lipidelor si proteinelor,alimenteaza creierul cu oxigenasigurand o gandire clara:ajuta la eliminarea rezidurilor organice;impreuna cu sodiul,contribuie la reglarea cantitatii de apa din organism si la normalizarea batailor inimii: este adjuvant in tratamentul hipertensiunii arteriale; este util in tratamentul alergiilor;participa la reglarea activitatii neuromusculare;participa la sinteza de insulina,glucagon,hormoni de crestere,catecolamine.
– Afectiuni datorate carentei de potasiu: oboseala sporita,crampe ale talpilor,pierderi dememorie,piele uscata,incetinirea ritmului cardiac,edeme,hipoglicemie.
– Surse de potasiu: grapefruitul,ananasul,portocalele,merele,strugurii,bananele,pepenele galben,vegetalele cu frunze verzi,frunzele de menta,rosiile,cresonul,cartofii,semintele de floarea soarelui.
CLORUL
– Se gaseste in cantitate de 100g la un organism de 70 kg,in lichidele extracelulare (plasma si lichid interstitial)
– Ratia zilnica normala pentru un adult este de 4-5g clor
– intervine in buna desfasurare a activitatii muschilor In timpul efortului fizic si la refacerea potentialului de de effort in perioada de odihna; are efect depurativ hepatic,ajutand la eliminarea rezidurilor organice;echilibreaza balanta acidi-bazica a sangelui;prin contributia de formare a acidului clorhidric din secretia gastrica, ajuta in procesul de digestie al alimentelor;contribuie la reducerea glicemiei si a colesterolemiei;reduce concentratia ureei si a acidului uric din sange.
– Afectiuni datatoare carentei de clor:pierderea parului si a dintilor.
– Surse de clor : sarea de bucatarie,apele minerale,maslinele.
FOSFORUL
– Constituie 1% din greutatea corpului.
– Cea mai mare parte se afla in combinatii de calciu (oase si dinti),iar restu in combinatii organice.
– fosforul este necesar pentru sinteza acizilor nucleicii,a fosfolipidelorsi a moleculelor macrolitice (adenozin di-si trifostat,cistidin di-sitrifosfat).
– In multe etape ale oxidarii glucidelor si lipidelor este obligatorie prezenta radicalilor fosfati,iar majoritatea vitaminelor din grupul B sunt active numai dupa combinarea cu acid fosforic.
– Fosfatii participa la sistemele tampon.
– Ratia optima de fosfor este de 1-2 g/zi.
– Roluri :participa alaturi de calciu si magneziu la realizarea structurilor solide a oaselor si dintilor;este implicat in aproape toate reactiile chimice si fiziologice ;are rol important in regularizarea batailor inimii;are rol in functionarea normala a rinichilor;intervine in procesul de transmitere a impulsurilo nervoase;intervine in metabolismul lipidelor si polizaharidelor;regleaza absortia si transportul substantelor alimentare ;asigura sanatatea gingiilor si a dintiilor; participa la transferul transcelular de de substante;participa la stocarea de energie in compusii macroenergicii(ATP); scade tendinta de acidifiere a lichidelor biologice din organism provocata de produsii de metabolism celular.
– Afectiunii datorate carentei de fosfor: rahitism, pierderea poftei de mancare,dereglari nervoase,cresteri in greutate ,pioree.
– Surse de fosfor: laptele-900mg/l,branzeturile-200-800mg/g;pestele 200mg/100g,pui,carne,cereale integrale,piane neagra,-160mg/100g,paine alba,87mg/100g,ouale,nucile,lintea,semintele,(produsele vegetale contin in general sub 50mg/100g). Cerealele contin mult fosfor,dar cu coeficient de utilizare digestiva redusa,pentru ca in cea mai mare partese afla sub forma de acid fitic.
MAGNEZIU
– Se afla prezent in cantitate de 35 g pentru un adult de 70 kg.
– Este un cation intracelular si se concentreaza mai ales in mitocondrii.
– Prin intermediul unor enzime intra in metabolismul glucidelor si lipidelor.
– Necesarul de magneziu este apreciat la 1/3 din ratia de calciu.
– Roluri; este un element important in buna functionare a muschilor si a nervilor;are rol in conversia energetica a glucozei in sange
;are actiune antidepresiva;impiedica aparitia si perpetuarea palpitatiilor,protejeaza celulele miocardice de aportul insuficient temporar de oxigen si pervine instalarea accidentelor cororaniene de genul infartului miocardic;are un pregnant efect antispastic asupra musculaturii din peretii vasculari ,tubul digestiv si aparatul renal; reduce acumularea de calciu ,sodiul si colesterol ,prevenind agravarea procesului de arteroscleroza;impiedica formarea calculilor renali si biliari; imbunatateste activitatea hematiilor;mareste rezistenta antiinfectioasa(prin cresterea capacitatii de fagocitoza a leucocitelor si stimularea anticopogenezei); in combinatie cu calciu si fosforul,realizeaza structura de rezistenta a scheletului si a dintilor; asigura o buna receptivitate pentru vitamina D ,care intervine in dinamica ionului calciu osos; activeazaun mare numar de enzime cu rol in metabolismul glucidelor,proteineleor si grasimilor;este necesar compusilor in care este acumulata energia( de tip ATP).
– Insuficienta magneziului favorizeaza cresterea colesterolemiei si ateromatoza.
– Afectiuni datorate carentei de magneziu : nervozitate tremuraturi,tahicardie,astenie,insomnie,depresie,crampe musculare,contuzii faciale,hipertensiune arteriala.
– Surse de magneziu; cereale nemacinate(grau ,ovaz,porumb,)-100-200 mg/100g;smochinele ,bananele,migdalele,nucile,semintele,legumele de culoare verde inchis,spanac,cartofi,sfecla rosie,laptele,carnea,(in special organe;ficat ,creier rinichi,splina),produsele marine(100-400mg/100g produs vegetal),polen.
Supliment natural cu magneziu
FIERUL
– In organismul adultului se gasesc 3-5g fier. Mai mult de jumatate intra in structura hemoglobinei,iar restul in mioglobina,feroenzime,complexe proteice de transport(siderofilina sau transferina) si depozit(feritina si hemosiderina).
– Fierul plasmatic este de cca 120 mg/100ml.
– Cantitati mici de fier se poerd prin fanere,descuamarea tegumenrelor si mucoaselor,transpiratii urina,sange menstrual.
– Necesarul de fier este de 18-20 mg/zi la femei si 12-14 mg/zi la barbati.
– Coeficientul de utilizare digestiva este de 10% dar se dubleaza sau chiar se tripleaza cand cantitatile ingerate sunt foarte reduse si in caz de nevoi sporite ale organismului.
– Aciditatea normala gastrica,vitamina C faciliteaza trecerea barierei digestive.
– Roluri : este necesar pentru formarea hemoglobinei,a mioglobinei si a unor enzime;asigura respiratia celulara(prezinta capacitatea de a fixa reversibil oxigenul de catre hemoglobina la nivelul plamanului,pe care il eribereaza apio tesuturilor;de asemenea stocheaza temporar oxigenul la nivelul mioglobinei din tesutul muscular);ajuta in procesul de crestere;mareste rezistenta in imbolnavire(indeosebi la infectii);preintampina oboseala;vindeca si previne anemiile;participa la asigurarea secretiilor gastrice;asigura nutritia mucoaselor si a pielii.
– Afectiuni datorate carentei de fier: anemie feripida,oboseala,paloarea pielii si a mucoaselor,respiratie dificila,senzatie de slabiciune musculara;infectii repetate,scaderea concentrarii,fragilitatea unghiilor,constipatie.
– Surse de fier: ficatul-10-15 mg/100g,rinichi,inima,carne,2,5mg/100g;scoicile si molustele crude;fructele uscate-3-6 mh/100g;oul ontegral-3 mg/100g;galbenusul-7 mg/100g;spanacul urzicile-2,5mg/100g;ciupercile-4,5 mg/100g,drojdia de bere-18,2 mg/100g,faina de soia,praf de cacao,fasole alba 10mg/100g,caise,curmle,alune 5mg/100g,stafide,patrunjel 3mg/100g.
CUPRUL
– Se afla in cantitati de 100-150 mg in organismul adultului.
– Circula legat de proteine(cupreina=120mg/100ml).
– Necesarul de cupru pentru adult este de 2,5 mg/zi.
– De multe ori insa ,alimentele aduc cantitati mari,ca rezultat al poluarii,din ambalaje,substante fungice.
– Roluri: contribuie la absortia fierului si accelereaza eliberarea sa din ficat,facilizand astfel furnizarea acestuia pentru producerea de hemoglobina; participa la formarea hematiilor si la sinteza de hemoglobina;are efecte antiinflamatoare ;intervine in procesul de crestere;activeaza o serie de enzime cu rol in respiratia celulara si digestia de proteine;are rol in protectia anticancerigena ;mareste rezistenta organismului la infectii;participa la procesul de oxificare,prin stimularea dezvoltarii fibrelor de rezistenta din structura scheletului;faciliteaza productia de fibre elastice,care favorizeaza pastrarea unor dinamici active a sistemului cardiovasvular;intervine im mentinerea integritatii peretilor vasculari;ajuta la utilizarea eficienta de tiroxina,asigurandu-i functionarea ca agent de pigmentare a parului si a pielii;are rol important in utilizare eficienta a vitaminei C.
– Surse de cupru: leguminoase uscate(fasolea ,mazarea);graul integral(rafinarea cerealelor le scade mult continutul de cupru);prunele;strugurii;frunzele legumelor verzi;nucile;viscerele(ficat,rinichi);crevetii,molustele,crustaceele,alimentele de origine marina.
COBLTUL
– Atat prin prezenta sa ,cat si sub forma de vitamina B 12 ,favorizeaza hematopoeza.
– Roluri: are rol important in procesul de formare al globulelor rosii.
– Afectiuni datorate carentei de cobalt : anemie
– Surse de cobalt: carnea,rinichi,ficatul,laptele,fructele de mare,strudiile,scoicile de rau.
IODUL
– Este un oligoelement constituit al hormonilor tiroidieni.
– Pentru prevenirea gusei endemice,ratia optima este de 159mg/zi.
– Calea folosita la noi in tara pentru profilaxia distrofiei endemice tireopate este administrarea de sare iodata (10-20 mg iodat de potasiu/1 kg sare).
– Roluri: ajuta la arderea excesului de grasimi;contribuie la procesul de crestere;are efect energizant;mareste capacitatea mentala,asigura sanatatea parului a unghiilor,a pielii si a dintilor.
– Afectiuni datorate carentei de iod: gusa endemica,hipotiroidism.
– Surse de iod: vegetale cultivate bogate in iod,ceapa ,usturoi,praz ,spanac,,varza,rosii,algele,alimentele de provenienta marina.
FLORUL
– Roluri: scade incidenta cariilor dentare; contribuie la formarea si intarirea oaselor;asociat cu calciu si vitamina D combate osteoporoza.
– Afectiuni datorate carentei de flor : carii dentare.
– Surse de flor: apa potabila florurata;algele;ceaiul rusesc;graul;orzul;caisele;strugurii;cartofii;ridichiile;rosiile.
ZINCUL
– Roluri: imbunatateste functia sexuala,fiind bun in cazurile de infertilitate masculina si feminina; de nivelul acestuia depinde calitateaspermei;participa la sinteza si metabolismul a peste 200 de enzime,contribuie la cresterea vitalitatii;stimuleaza regenerarea tesuturilor,ajutand la proliferarea celulara,prin activarea si divizarea,mai ales a tesuturilor deteriorate,a tesuturilor conjunctive ale ochiului,nasului si cavitatii bucale; impiedica atrofierea timusului,glanda care este considerata un organ imunitar;mentine imunitatea la un nivel inalt(ridicand activitatea generala a organismului si prelucrarea limfocitelor),in special la oamenii inaintati in varsta;in stadii incipiente,intrerupe definitiv dezvoltarea infectiei virale; stimuleaza digestia,asimilarea si are un rol important in metabolismul intestinelor si colonului:mentine si imbunatateste vederea si creste capacitatea intelectuala;impreuna cu calciu,participa la dezvoltarea normala a parului;ia parte la sinteza acizilor nucleici(ADN si ARN), a proteinelor si la diviziunea celulara; intervine in formarea si functionarea normala a scheletului,faciliteaza procesele de oxi-reducere.
– Afectiuni datorate carentei de zinc: epilepsie,schizofrenie,si alte dereglari psihice,traume ale creierului si al sistemului nervos;diabet digestie greoaie,ulcer,alergie alimentara,pierderea poftei de mancare,dereglarea alimentarii si simptomele de dezechilibru al zaharului in singe,dereglarea functiilor sistemului imunitar,acumularea metalelor toxice;adenom de prostata,cataracta,boli de inima,inceata ( slaba) vindecare a ranilor,osteoporoza,boli cutanate,oboseala cronica,dereglarea auzului.
– Surse de zinc : stridiile -1000 mg/gk,crevetii,pestele,ficatul,carnea,semintele de bostan si de floarea soarelui,cerealele,drojdia de bere,germenii de grau,ciupercile.
Un studiu publicat in 8 Octombrie 2020:
(http://accurateclinic.com/wp-
a aratat ca in cazul persoanelor care au decedat urmare a contractarii COVID-19 a fost identificat un nivel mic de Zinc in sange, respectiv 43mcg/dl, in timp ce in cazul supravietuitorilor nivelul de Zinc era situat la 63,1 mcg/dl.
Deficienta de Zinc afecteaza circa 2 milliard de oameni, persoanele in varsta fiind cele mai predispuse sa dezvolte o insuficienta de Zinc. Spre deosebire de Fier, Zincul nu poate fi stocat in cantitati prea mari in corp, asa ca se impune obtinerea lui din alimentatie.
MANGANUL
– Roluri: intervine in sinteza de colagenprezent in tesuturile conjunctive si de sustinere: are rol esential in asigurarea structurii normale ale oaselor;are rol important in procesul de formare a tiroxinei(hormon tiroidian);intervine in procesul de asimilare al hranei,prin reglarea metabolismului si l grasimilor;este un factor important pentru reproducerea si buna functionare a sistemului nervos central;stimuleaza memoria si amelioreaza starea de oboseala ;imbunatateste reflexele musculare;are rol in prevenirea osteoporozei;reduce iritabilitatea nervoasa;este implicata in sinteza de ADN si ARN, este un activator enzimatic.
– Afectiuni datorate carentei de mangan: incetinirea cresterii,slabiciunea ligamentelor,dureri articulare,afectarea cartilajelor,turbulari neurologice,uitarea visurilor,convulsii,crize de epilepsie,tulburari de cagulare;intoleranta la glucoza;sterilitate.
– Surse de mangan: cerealele integrale,nucile,vegetalele cu frunze verzi,mazarea,sfecla.
CROMUL
– Are rol in metabolismul glucidelor si lipidelor
– Roluri : contribuie alaturi de insulina, la metabolizarea zaharurilor,actionand preventiv impotriva diabetului;asigura metaboilzarea proteinelor acolo unde sunt necesare,contribuie la procesul de crestere ;ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
– Afectiuni datorate carentei de crom; ateroscleroza,diabet.
– Surse de crom: ficatul de vitel,carnea de pui,germenii de grau,drojdia de bere,scocile,uleiul de plumb.
SELENIUL
– Roluri: neutralizeaza efectul unor substante cancerigene; impiedica si incetineste imbatrinirea tesuturilor,mentine functia de secretie a pancreasului si elasticitatea tesuturilor;amelioreaza bufeurile,si starea de indispozitie generala in perioada de menopauza ;contribuie la prevenirea si tratamentul matretii;este un antioxidant,are efect sinergetic cu vitamina E – administrarea lor simultana contrinuie la mentinerea functionalitatii inimii si a sistemului imunitar,are efecte hepato-protectoare.
– Aafectiuni datorate carentei de seleniu:scaderea sistemului imunitar,insuficienta cardiaca si musculara ,miocardiopatii;pierderea prematura a vitalitatii,imbartanirea prematura a pielii,scaderea fertilitatii;boala
PowerMins Calivita 100 tablete – este un complex special ce contine cele mai importante minerale, in doze formulate cu atentie si care ofera un suport nutritional optim.
„Un produs cu principalele minerale si un pret extraordinar pentru 100 de tablete !” Laura Giulea