Beneficiile ginkgo biloba – copacul miracol, folosit de secole în medicina naturistă

Mai mult ca sigur că ați auzit de suplimentele cu extract de ginkgo biloba, arbore denumit, printre altele, și copacul vieții sau copacul miracol; care sunt beneficiile ginkgo biloba și căror proprietăți se datorează ele vă vom explica pe larg în articolul de mai jos.

Despre ginkgo biloba

Ginkgo biloba este unul dintre cei mai vechi arbori de pe pământ, se pare că de peste 200 de milioane de ani, originar din China și care poate trăi și 1.000 de ani (!). Este un arbore dioic unic în lume, care poate atinge între 30 și 40 m înălțime, iar diametrul coroanei ajunge la 6 -8 m. Fructele sale nu sunt comestibile, însă frunzele și sâmburii au fost folosiți din timpuri vechi în medicina tradițională chineză.

Treptat, omenirea a descoperit numeroase beneficii ale frunzelor acestui copac, iar extractul din frunzele sale în special a ajuns să fie unul dintre cele mai folosite și renumite remedii naturale, cu efecte curative de neașteptat în tratarea a numeroase probleme de sănătate.

Extractul de gingko biloba se găsește în suplimente sub formă de capsule, tinctură, sirop și cremă, precum și în produse cosmetice.

Frunzele de ginkgo biloba conțin două tipuri de substanțe și anume flavonoide și terpenoide care au proprietăți antioxidante. Mai precis, sunt substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi, dăunători organismului, reducându-i și ajutând la prevenirea unor probleme de sănătate cauzate de aceștia.

proprietatile-gingko-biloba-2Beneficiile ginkgo biloba

Îmbunătățește circulația sanguină

Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale extractului de ginkgo este aceea că ajută la îmbunătățirea circulației.

Face acest lucru deoarece contribuie la dilatarea vaselor de sânge, crescând astfel fluxul sangvuin și reducând riscul “lipirii” trombocitelor – reduce astfel riscul formării de cheaguri.

Ginkgo biloba tonifiază vasele de sânge de peste tot din organism.

Are astfel efect benefic pentru funcționarea creierului și ajută la o mai bună irigare a ochilor.

Îmbunătățește circulația periferică, înlătură senzația de mâni și picioare reci, diminuează și reduce riscul apariției amorțelilor și a înțepăturilor sau diminuează senzația neplăcută a acestora.

Astfel, ginkgo biloba este recomandat persoanleor cu probleme circulatorii, sportivilor, persoanelor în vârstă și, precum veți vedea mai jos, și altor categorii.

Ajută memoria, concentrarea, reduce oboseala 

O altă proprietate esențială a extractului de ginkgo biloba, în strânsă legătură cu îmbunătățirea circulației, este contribuția la asigurarea unei bune sănătăți a creierului.

Este un protector al celulelor nervoase, stimu­lează nivelul de oxigen, contribuie la menținerea concentrării, ajută memoria. Crește și capacitatea de producere a substanţelor neurotransmiţătoare – dopamina şi noradrenalina.

Este de ajutor, în special, în lupta împotriva bolilor asociate cu scăderea fluxului de sânge din creier, în special, la persoanele mai în vârstă, de peste 50 de ani, dar nu numai.

Pe scară largă, ajută la producerea de energie și reduce oboseala, în special cea mentală.

Reduce depresia și alte afecțiuni ale sistemului nervos

Pentru că intervine în buna funcțioanare a creierului, poate preveni, dar și diminua depresia, anxietatea și alte afecțiuni de natură nervoasă. Mai multe studii și cercetări au arătat că ajută la prevenirea și tratarea unor boli psihice și poate fi de folos chiar în tratarea simptomelor asociate bolii Alzheimer.

Contribuie la menținerea sub control a colesterolului 

Ajutând circulația, extractul de gingko biloba ajută și la controlul colesterolului, legat de întărirea arterelor. Deasemenea, precum spuneam mai sus, relaxează vasele de sânge contractate.

Întârzie procesul de îmbătrânire

Printre beneficiile ginkgo biloba, datorită antioxidanților conținuți, este și acela că încetinește îmbătrânirea ţesuturilor și  degenera­rea ADN-ului. Totodată, împiedică riscul apariţiei celulelor maligne.

Adjuvant în sindromul premenstrual, dar și în menopauză

Reduce simptomele asociate menstruației precum durerea de sâni, durerea pelvină, retenția de apă, starea psihică proastă. În cazul femeilor aflate la menopauză, diminuează depresia, reduce riscul demineralizării oaselor și al apariției osteoporozei.

Folositor pentru tratarea unor boli ale aparatului genital

Alte studii la nivel internațional au arătat faptul că extractul din ginkgo biloba poate trata tulburări ale aparatului genital feminin. Deasemenea, poate fi de folos chiar și în cazul unor tumori mamare.

Stimulează funcțiile sexuale

Prin acțiunea dilatatoare pe care o are asupra vaselor de sânge, este de folos și în tratarea unor disfuncții erectile și a libidoului scăzut și poate ajuta la tratarea impotenței și a infertilității la bărbați.

Tratează diferite afecțiuni respiratorii și pulmonare

Din cele mai vechi timpuri, frunzele copacului ginkgo biloba erau folosite pentru tratarea unor afecțiuni respiratorii și răceli. Acționează ca un agent expectorant și un antibiotic natural.

Ginkgo biloba a început treptat să fie, din ce în ce mai utilizat a unor boli precum tratarea astmului bronşic, congestia pulmonare.

Îmbunătățește metabolismul

Extractul frunzelor acestui arbore reglează digestia și este un prieten al metabolismului.

Beneficiile Ginkgo biloba: aliat al frumuseții feminine

Nu în ultimul rând, această plantă este folosită într-o paletă largă de produse cosmetice, datorită proprietăților flavonoidelor pe care le conține.

În șampoane, contribuie la sănătatea scalpului și a părului, combade căderea părului  prin faptul că stimulează microcirculația la nivelul scalpului). În geluri de duș, ajută la tonifierea și întinerirea pielii.

Dar una dintre cele mai cunoscute utilizări în cosmetică este în cremele anticelulitice; datorită proprietăților sale de activare a microcirculației și decongestionare a țesuturilor este de un real ajutor în reducerea aspectului atât de neplăcut de “coajă de portocală”.

Atenționări

Indiferent de afecțiunile pentru care optați să utilizați un supliment cu ginkgo biloba, este bine să vă consultați medicul și să citiți prospectul suplimentului respectiv înainte de utilizare.

Printre efectele secundare se pot număra mâncărimile, erupțiile, diareea, greața, insomnia. Nu se recomandă, în special, femeilor însărcinate și nici celor care alăptează, precum și persoanelor cu probleme de coagulare.

Alte curiozități despre ginkgo biloba

În China, ginkgo biloba mai este denumit „arborele pagodelor“ datorită coroanei sale ramificate sub foarma acoperișului pagodelor, în Japonia, „arborele templier“, „bradul sacru“, „urechea elefantului“, iar în Europa „copacul lui Dumnezeu“ și „arborele vieţii“.

În țările asiatice, acest copac este un simbol sacru, fiind venerat de când lumea. Se planta, de regulă, în grădinile templelor asiatice, lângă altare. Japonezii chiar merg până la a crede că arborii de gingko biloba sunt zei.

Spuneam, la începutul articolului, că ginkgo biloba este un arbore dioic – asta înseamnă că organele sale sexuale feminine și masculine se află pe copaci separați. Fecundația are loc după pătrunderea polenului.

Ginkgo se înmulțește prin butași, semințe și altoire.

Nu în ultimul rând, este cultivat și apreciat și pentru aspectul său decorativ.

Citește și:

Ginkgo biloba, cel mai folosit remediu natural din lume

Principiile unei vieți sănătoase

Calivita îți recomandă suplimentele naturale cu o serie de efecte terapeutice pentru menținerea sănătății și tratarea problemelor de sănătate:

Q PROTECT CALIVITA – 60 TABLETE

beneficiile-ginkgo-biloba-qprotectqProtect Calivita este un produs pe bază de ginkgo biloba, destinat protecţiei zilnice a celulelor corpului nostru.

Beneficiile ginkgo biloba: stimulează circulaţia sangvină normală, funcţiile cerebrale normale, concentrarea mentală şi păstrarea memoriei.

Formulă completată cu patru antioxidanţi importanţi: vitamina C, betacaroten, vitamina E şi seleniu, extrem de eficienţi, dacă sunt luaţi împreună, asigurând celulelor aportul necesar de oxigen şi nutrienţi.

qProtect se recomandă tuturor categoriilor de persoane și, în special, vârstnicilor.

Organismul sănătos produce antioxidanți în cantități suficiente pentru neutralizarea efectelor distructive ale radicalilor liberi formați în organism precum și a celor care pătrund din mediul înconjurător.

Capacitatea celulelor de a produce antioxidanți este strâns legată de predispoziția genetică, vârstă și starea de nutriție.

Astfel, boala, vârsta înaintată sau alimentația nediversificată nu permit producerea de antioxidanți în can­tități suficiente pentru a neutraliza efectele distructive ale radicalilor liberi. De aceea, este necesară suplimentarea.

Comandă-l de aici.

SENIOR FORMULA CALIVITA – 90 TABLETE

beneficiile-ginkgo-biloba-senior-formulaSenior Formula Calivita este un complex de multivitamine, creat special pentru persoanele de peste 50 ani, precum și pentru sportivi și pentru cei care depun un efort intelectual susținut.

Senior Formula mai conţine minerale, oligoelemente, antioxidanţi, bioflavonoide şi extracte vegetale, precum cele din frunze de ginkgo biloba, seminţe de struguri şi scoarţă de pin.

Pe lângă contribuţia pe care o are în susţinerea bunei funcţionării a sistemului imunitar, are şi un alt rol bine determinat -acela de a ajuta la menţinerea rezistenţei organismului şi a prospeţimii fizice şi mentale.

Cui este recomandat

În special persoanelor de peste 50 ani, pentru a susţine buna funcţionare a organismului şi a proceselor sale fiziologice normale.

Persoanelor care doresc să crească rezistenţa organismului în condiţii climatice reci.

Persoanelor supuse unui efort fizic şi mintal intens.

Persoanelor cu un regim alimentar dezechilibrat (persoanelor cu un consum scăzut de legume şi fructe, în cazul celor care țin regimuri de slăbit sau vegetarianism).

Fumătorilor activi şi pasivi şi persoanelor care trăiesc în oraşe cu aer poluat.

Persoanelor care consumă alcool în mod frecvent.

Persoanelor aflate în perioada de recuperare în urma unei boli.

În ajutorul vârstnicilor, a fost conceput preparatul natural Senior Formula, o combinație de vitamine (E, beta-caroten, C, B1, B2, B3, acid folic, acid pantotenic, B6, biotina, colina, inozitol, PABA, B12), minerale (potasiu, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan, crom, molibden, iod) și alți nutrienți (extract din frunze de Ginko Biloba, extract din semințe de struguri, extract de scoarță de brad, luteină, superoxid dismutază, betaină HCI, complex de bioflavonoide din citrice, complex hesperidinic, L-glutation).

Comandă-l de aici.

MEGAQPROTECT CALIVITA – 90 TABLETE

beneficiile ginkgo biloba 2-megaq protectSupliment alimentar 100% natural cu Coenzima Q10, Ginko Biloba și antioxidanți.

Recomandat pentru îmbunătațirea circulației sangvine, periferice și centrale.

Comandă-l de aici.