Turmericul (Curcuma longa), numit si sofran sau curcumin este o planta asiatica, foarte des folosita in prepararea mancarurilor in aceste zone, si are gustul iute-amarui.

Ceea ce multi nu stiu, este ca aceasta planta are sute de proprietati curative datorita continutului bogat in substante din radacinile sale: uleiuri volatile, alfa si beta turmerone, alfa-curcumen, zinziberen, monoterpene, saruri minerale, peptide solubile in apa si polizaharide.

Proprietati ale turmericului

Prevenire:

  • foarte util in prevenirea cancerului si a metastazelor -cancer de san, de colon, de stomac, de prostata, de plamani, de piele
  • protejeaza impotriva bolilor cauzate de iradiere
  • poate preveni multe boli produse de virusi si bacterii- are actiune antiinflamatorie, antioxidanta, antibacteriana, antivirala
  • previne boala Alzheimer si efectele ei– dizolvand microplacile care se formeaza intre neuronii din creier
  • hepato-protector
  • previne infarctul si bolile de inima, afectiunile circulatorii
  • protejeaza impotriva intoxicarii la persoanele care lucreaza in medii cu metale grele
  • creste imunitatea organismului- datorita substantei numita lipopolizaharida din compozitia sa
  • se considera ca poate creste longevitatea- locuitorii din insula chinezeasca Okinawa, celebri pentru longevitatea lor, consuma zilnic ceai de turmeric

Tratament:

  • Turmericul- condiment si tratament cu proprietati extraordinarein cancere si recidive– Curcumina continuta de turmeric impiedica raspandirea si inmultirea celulelor tumorale, dar si transformarea celulelor normale in celule canceroase. In acelasi timp, curcumina inhiba sinteza unei proteine raspunzatoare de formarea tumorilor. Totodata, ajuta corpul sa distruga celulele canceroase modificate, impiedicandu-le astfel sa se raspandeasca in organism.
  • in boli hapato-biliare, icter, flatulenta– stimuleaza eliberarea bilei, creste capacitatea ficatului de a elimina toxinele
  • afectiuni ale tractului digestiv- ameliorari si cicatrizare in colite ulcero-hemoragice, reduce flatulenta, adjuvant in boala Crohn
  • in boli de inima sau probleme de circulatie– imbunatateste circulatia, antiaterosclerotic, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifica sangele, reduce nivelul colesterolului, util in hemoragii.
  • prevenirea si tratarea diabetului– fiind un puternic antioxidant, turmericul poate reduce rezistenta la insulina, regleaza nivelului insulinei si al glucozei din sange, creste eficacitatea medicamentelor utilizate in diabet.
  • util in infectii, raceli, astm si alte probleme respiratorii – proprietati antibiotice, scade febra, calmeaza tusea, durerea in gat, fluidifica secretiile bronsice
  • inflamatii articulatii, reumatism, osteoporoza si probleme musculatura-util in luxatii, febra musculara creste mobilitatea articulatiilor, a tendoanelor, reduce tumefactia
  • varice, rani, hematoame, contuzii- factiune hemostatica, cicatrizant

Cum se consuma:

Exista foarte multe preparate naturiste care contin turmeric si pot fi usor achizitionate si pe piata romaneasca.

In supermarcheturi il puteti gasi si sub forma de pudra pentru gatit sau radacina portocalie, asemanatoare cu ghimbirul.

Pudra se poate folosi in mancaruri, cautati retete din bucataria indiana si veti descoperi o multime de preparate gustoase pe care le puteti incerca. De asemenea puteti consuma aceasta pudra amestecata cu suc natural de fructe sau dizolvata intr-un pahar de lapte (1 lingurita de 2 ori/zi).

Din radacina se pot prepara infuzii- (1 lingurita de radacina la 1 cana cu apa, 1- 2 cani pe zi).