Mararul- aliment si tratament

Mararul - aliment si tratament

Mărarul (Apium graveolens) este o plantă ce s-a răspândit, din vechime, în aproape toată lumea, provenind din sudul continentului nostru şi din sud-estul Asiei, fiind foarte apreciată atât ca aliment condimentar, cât şi ca plantă de leac. Era cunoscut şi utilizat în terapeutică şi în bucătărie chiar şi în Egiptul şi Roma antice.

Tulpina, frunzele şi fructele de mărar îşi găsesc utilizarea în tratarea a diferite suferinţe. Au proprietăţi stomahice (ajută la buna desfăşurare a procesului de digestie, stimulând producerea de suc gastric), carminative (favorizează eliminarea gazelor din intestine, combătând balonarea), antispastice (atenuează crampele stomacale), diuretice (măresc cantitatea de urină eliminată). Mărarul se poate folosi în terapia hemoroizilor, dovedindu-se un antiinflamator garantat.

Demn de menţionat că seminţele se indică pentru a reduce dezechilibrele hormonale ce apar la menopauză. Au o acţiune oarecum similară cu a estrogenului – hormon implicat în organism în procesele de creştere şi regenerare a pielii, în producerea de secreţii ale mucoaselor, în desăvârşirea caracterelor feminine în adolescenţa fetelor. Tratamentul cu seminţe de mărar produce, la reprezentantele sexului frumos, dezvoltarea mamară, subţierea vocii, lărgirea bazinului şi subţierea taliei. Conferă pielii fineţe, încetineşte ritmul de creştere a părului în zonele indezirabile.

CÂTEVA PRECAUŢII

Inflorescenţele, frunzele şi seminţele, în cantităţi mari, sunt contraindicate persoanelor cu stomac foarte sensibil. Tratamentul cu seminţe nu este de dorit dacă s-a diagnosticat un cancer (mai ales ovarian sau mamar), un chist ori fibrom uterin, mastoză, hipermenoree (ciclu menstrual abundent). Se administrează cu prudenţă femeilor care au sindrom premenstrual.

INDICAŢII CURATIVE

Mararul - aliment si tratamentÎn caz de astenie. Lăsaţi să se macereze, timp de o săptămână, 20 de linguri de seminţe de mărar într-un litru de vin roşu de bună calitate. Filtraţi şi beţi după fiecare masă câte un păhărel.

Dacă aveţi ciclu menstrual neregulat sau dificil, apelaţi la pulberea din inflorescenţe şi seminţe, obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică. Tratamentul durează trei luni, timp în care se ia o linguriţă rasă de pulbere, de patru ori pe zi, înaintea meselor, cu puţină apă. În perioada curei, se reduce pe cât posibil consumul de carne, se elimină zahărul şi înlocuitorii lui artificiali, precum şi alimentele cu aditivi sintetici.

Pentru calmarea colicilor, fierbeţi pentru zece minute o linguriţă de mărar în 250 ml lapte şi beţi decoctul cât puteţi de cald. O să vă simţiţi imediat mai bine.

Pentru înlăturarea durerilor menstruale, măcinaţi fin inflorescenţe uscate de mărar. Luaţi în fiecare zi, în trei reprize, înaintea meselor, câte o linguriţă din pulberea astfel obţinută, ţineţi-o sub limbă câteva minute, după care înghiţiţi-o cu puţină apă.

Pentru tratarea hemoroizilor, pisaţi patru-cinci inflorescenţe, apoi lăsaţi-le într-o jumătate de litru de apă, de seara până dimineaţa. Beţi acest leac dimineaţa şi la prânz, câte o cană. În uz extern, faceţi spălături locale cu următorul preparat: peste cinci linguri de seminţe de mărar se toarnă 250 ml apă clocotită şi se lasă să stea o jumătate de oră.

În caz de meteorism (gaze intestinale), înainte şi după masă, luaţi câte un sfert de linguriţă de seminţe de mărar pisate.

Pentru prevenirea osteoporozei, adăugaţi frunze de mărar în salatele de crudităţi. Efectul este mult mai puternic dacă beţi, câte o săptămână pe lună, zilnic, un preparat obţinut prin macerarea (peste noapte) a unei inflorescenţe de mărar, cu tot cu seminţe, zdrobită, într-o cană de apă.

În caz de retenţie de lichide, consumaţi frunzele proaspete.