Beneficii Vitamina B – un complex pentru sănătate, energie și bună dispoziție

Deși i se mai spune, uneori, generic Vitamina B, este vorba, de fapt, despre o grupa de 8 vitamine solubile în apă – Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B3, Vitamina B5, Vitamina B6, Vitamina B 8, Vitamina B9 și vitamina B12.

Unele dintre acestea sunt mai cunoscute și sub o altă denumire, precum Vitamina B 3 – Nicotinamidă sau Vitamina PP ori vitamina B 9 – Acid folic sau Folat.

Fiecare dintre aceste vitamine are rolul ei în numeroase procese, pentru funcționarea sănătoasă a organismului, iar împreună, folosite în suplimente, acționează sinergic, în interdependență. În suplimente, eficiența este deci sporită.

Vitaminele solubile în apă nu petrec mult timp în corp, astfel că necesarul trebuie înnoit cu alimente și suplimente care le conțin.

În articolul de față, vorbim despre proprietățile fiecărei vitamine din complexul  B.Vitamine

Beneficii Vitamina B:

Vitamina B1 – Tiamina, “Vitamina performanței intelectuale”

Mai este denumită și “Vitamina performanței intelectuale” deoarece, ca și lecitina despre care vorbeam într-un articol precedent, are rol esențial în activitatea cerebrală și buna funcționare a sistemului nervos. Este și recomandată, de altfel, pentru a preveni și pentru a trata diferite afecțiuni ale sistemului nervos.

Ca celelalte vitamine din complexul B, Vitamina B1 ajută la producerea de energie, intervenind în metabolismul glucidelor și proteinelor.

Este benefică în procesul de creștere, fiind recomandată copiilor cu întârzieri de creștere / dezvoltare, precum și graviduțelor care se confruntă cu probleme de sarcină și alăptare.

Vitamina B1 mai este și un bun aliat al musculaturii.

O proprietate aparte a acestei vitamine (ca și a altora din complexul B, după cum veți vedea mai jos) este că ajută organismul să contracareze efectele nefaste ale alcoolului.

În alimente, Vitamina B1 se găsește în drojdia de bere, cerealele germinate, oleaginoase – semințe și nuci, organe de porc.

Însă din păcate, fiiind sinergică cu celelate vitamine B, ea nu este stocată în organism și este necesar să fie înlocuită zilnic.

Deficitul de Vitamina B1 poate cauza probleme serioase – de la apatie, oboseală, confuzie, irascibilitate, stres, la afecțiuni mentale mai grave, probleme de natură musculară, anorexie, scădere în greutate.

Vitamina B2 – Riboflavina

Ajută la formarea globulelor roșii și la producerea anticorpilor, susținând astfel și imunitatea.

Este una dintre vitaminele esențiale pentru menținerea sănătății pielii, părului, unghiilor și buzelor și este utilă în cazul diferitelor probleme ale acestora.

Deasemenea protejează sănătatea ochilor, fiind recomandată pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor oculare.

Intervine în absorbția glucidelor, proteinelor și lipidelor, asigurând energie.

Este foarte necesară în timpul sarcinii, lipsa ei putând amenința dezvoltarea fătului.

Vitamina B2 se găsește în lapte și produse lactate, gălbenuș de ou, carne de pui, vită  pește, organe, varză, sparanghel și broccoli, soia, drojdie de bere.

Deși este rezistentă la căldură, Vitamina B2 e foarte sensibilă la lumină şi la pH-ul alcalin, astfel că poate dispărea parţial când fierbeți alimentele în apă.

Deficitul de Vitamina B2 duce la medicale și estetice. La copiii care nu au suficient aport de riboflavină, poate apărea ceea ce se numește retard de creștere.

Deasemenea, pot apărea afecțiuni ale ochilor, de la senzație de mâncărime, până la cataractă. Părul poate deveni tern și cădea, buzele se usucă și crapă, unghiile devin casante.

Vitamina B 3 – Niacină. Nicoteinamida sau PP 

Vitamina B 3 mai este cunoscută și sunt alte denumiri – niacină, nicotinamidă sau PP (Pellagra Preventer).

Are rol în repararea ADN, ajută la metabolizarea glucidelor, proteinelor și lipidelor, deci la transformarea alimentelor în energie. Îmbunătățește și digestia.

Intervine în reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor, contribuind, însă, la creșterea nivelului de colesterol bun.Vitamine

Deasemenea, reglează nivelul zahărului din sânge, fiind utilă în prevenirea și tratarea diabetului.

Are efect benefic asupra pielii, conferindu-i elasticitate și fermitate și estompând ridurile fine. Totodată, tratează diferite afecțiuni dermatologice – acnee, rozacee.

Vitamina B3 se găsește în pește cum ar fi tonul, somonul, codul și în fructe de mare, în special în creveți, carne de pui, curcan, miel, vită, lapte, ouă, legume verzi, ciuperci, nuci, migdale, alune, cereale integrale, drojdie de bere.

Deficitul de Vitamina B3 apare, în special, la persoanele care consumă alcool, care o alimentație săracă în nutrienți -alte vitamine din grupul B, Fier, Cupru -, în sindromul carcinoid, potrivit mednews.ro. Manifestările cele mai comune sunt oboseala, somnolența, anorexia.

Există și cazuri de deficit severe, care apare mai rar și, de obicei, în regiunile în care se consumă mult porumb și mălai. Aminteam, mai sus, de boala Pellagra care are ca manifestări grețuri, inflamația limbii, oboseală, anxietate chiar și delir.

Vitamina B5 – Acid Pantotenic, “Vitamina Antistress” sau “Elixirul Tinereții”

Ajuută la producerea de energie, intervenind în sinteza și metabolizarea grăsimilor, a carbohidraților și a conezimei A. Pentru că ajută nutrienții să fie transformați în energie, este de mare folos sistemului digestiv.

De asemenea, ajută la formarea celuleor, menține sănătatea sistemului nervos, reduce simptomele depresiei, diminuează oboseala.

Dar pe lângă acestea, Vitamina B5 este recunoscută ca un bun aliat al frumuseții și tinereții. Hidratează pielea, reduce apariția ridurilor, previne îmbătrânirea prematură. De asemenea, tratează leziuni ale pielii și afecțiuni precum acneea.

Totodată, este benefică și în cazul problemelor articulare, reduce imflamațiile și durerile.

Este una dintre cele mai răspândite vitamine, regăsindu-se în majoritatea alimentelor. Denumirea acid pantotenic  provine din cuvântul grecesc panthoten care înseamnă pretutindeni.

Totuși, în cantități mai mari, este prezentă în ouă, cgălbenușarne de vită, curcan, rață, organe, nuci, alune, nuci, semințe de floarea soarelui, cereale integrale, drodie de bere, linte, mazăre.

Un mare procent, însă, din cantitatea de vitamină B5 pe care o conțin alimentele se pierde, însă, în timpul procesării – fierberii.

Vitamina B6 – Piridoxina

Vitamina B 6 este unul dintre cei mai implicați nutrienți în mai multe funcții ale organismului. Ca și coenzimă, intervine în peste 100 de reacții metabolice, potrivit scumc.ro.

Ajută la scăderea nivelului de homocisteină al cărui nivel crescut este asociat cu numeroase afecțiuni – cardiovasculare, ateroscreloză, tromboze venoase, depresie.

Deasemenea, ca și alte vitamine din complexul B, contribuie la formarea celulelor roșii.

O particularitate a vitaminei B6 este că ajută la absorbția substanțelor nutritive din alimente.

Alimentele care conțin Vitamina B6 sunt cerealele integrale, carnea de pui, porc, pește, cartofii, soia, bananele.

Atenție! Vitamina B6 din alimente se distruge prin fierbere.

Din cauza deficitului de globule roșii, deficitul de Vtamina B 6 poate cauza anemie megaloblastică, cu stări specifice de oboseală, ameșeală etc. Deasemenea, duce la depresie, confuzie, iritabilitate, crize de epilepsie, dermatită seboreică.

Totodată, deficitul de Vitamina B6 se manifestă mai puternic la alcoolici.

Vitamina B8 – Biotină 

Beneficii vitamina B

 

Intervine în metabolismul proteinelor, în sinteza acizilor grași și glucozei.

Este și ea o vitamină – aliat a frumuseții, fiind benefică pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor; se regăsește frecvent în produse cosmetice.

Are rol în scăderea riscului dezvoltării anumitor tipuri de cancere cum ar fi cancerul ovarian și cel de colon.

Ca și alte vitamine din grupa de B-uri, are rol în dezvoltarea celulelor și în susținerea sistemului nervos central.

Nu în ultimul rând, poate contribui la tratarea bulimiei, o dereglare care se caracterizează prin pofta nestăpânită de a mânca.

VItamina B8 se găsește în lactate, ouă, ficat, rinichi, drojdie, ciocolată.

Deficitul acestei vitamine poate duce la stări de oboseală, depresie, greață, probleme ale pielii și părului.

Vitamina B 9 – Acid Folic sau Folat 

Vitamina B9 are un rol esențial în dezvoltarea și regenerarea celulelor, dezvoltarea țesuturilor, a creierului, în producția de ADN și ARN.

De menționat, de la bun început, este faptul că folatul este forma naturală a Vitaminei B9, iar acidul folic este o formă sintetică.

Vitamina B este recomandată îndeosebi femeilor însărcinate deoarece, încă din faza intrauterină, are rol în dezvoltarea sistemului nervos și osos al fătului și previne malformațiile congenitale.  Totodată, este benefică în procesul de creștere a copilului, de la primul an și apoi, pe parcusul copilăriei.

Reduce nivelului de homocisteină – aminoacidul responsabil de apariția numeroaselor afecțiuni, unele chiar grave –  probleme de sarcină, defecte de naștere la copii, încetinirea dezvoltării acestora, creșterea riscului de cancer și probleme cardiovasculare (reduce riscul de infarct miocardic).

Vitamina B9 se găsește în legume cu frunze verzi – spanac, salată verde, varză de Bruxelles, sparanghel – , în leguminoase precum fasolea, lintea, năutul, ficat de pasăre, vită și miel, gălbenuş de ou, drojdie de bere, fructe – portocale, avocado, banane – , oleaginoase.

Mai este adăugată, deasemenea, în unele alimente precum făina inegrală, cerealele integrale, pâinea integrală, batoanele proteice.

Vitamina B12 – Cobalamina

Vitamina B12 este foarte importantă pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. Ca majoritatea vitaminelor din complexul B, contribuie la formarea celulelor roșii. Deasemenea, are rol în reglarea ADN-ului.

Ca o particularitate, ajută organismul să absoarbă Vitamina B6 – acidul folic, despre care vorbeam mai sus, atât de important în buna dezvoltare a fătului încă din uter.

Se regăsește în general în alimente de origine animală – pește, carne de vită, porc, pasăre, ouă și lactate. Deasemenea, o mai puteți lua din alimente care au fost îmbogățite: cerealele, înlocuitoarele vegetale de lactate.

Deficitul apare mai rar față de alte vitamine din complexul B, însă nu trebuie neglijată. În timp, aportul insuficient poate duce la afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos.

Valori mai mici ale Vitaminei B12 se întâlnesc la nou născuții cu tulburări de absorbție și mai mult la persoanele în vârstă, la persoanele care aleg o alimentație vegetariană / vagană și la bolnavii infectați cu HIV.

Oboseala, slăbiciunea, amorțeala și furnicăturile sunt printre manifestările deficitului de Vitamina B12.

Produse naturiste care contin Vitamina B:

vitamina-B-megaBMega B Complex Calivita

Complexul vitaminic Mega B Complex cuprinde toate vitaminele din grupa B, vitamina H (biotina), acid paraminobenzoic (PABA), colină și inozitol.

Toți acești compuși chimici își exercită efectele biochimice și fiziologice în mod sinergic, într-o strânsă interdependență.

Deoarece vitaminele complexului B sunt solubile în apă, preparatele moderne cu absorbție intestinală lentă sunt preferate pentru că asigură o concentrație sangvină în B-Complex constanta pe un timp mai îndelungat.

beneficii-v9itamina-B-stress-management

Conține un număr important de vitamine din complexul vitaminic B, care își exercită efectele biochimice și fiziologice specifice în mod sinergic, într-o strânsă interdependență.

 

StressManagement B-complex Calivita

Ca beneficii Vitamina B – Stress Management B Complex Calivita, pot fi amintite:

Elimină stresul, despresia și anxietatea

Previne căderea parului, ruperea ughiilor și pielea uscată

Ajuta la sinteza proteinelor

Are efect tonic asupra sistemului nervos

Ajuta la creșterea în masă musculară, fiind recomandat sportivilor și multe altele.