Gemoterapia ne tratează cu muguri

 

Gemoterapia ne trateaza cu muguriŞtiai că nu doar frunzele, florile, scoarţa sau rădăcinile plantelor sunt folosite în scop terapeutic?

Apărută în Franţa în anii ’50-60, gemoterapia este o ramură modernă a medicinii naturis­te care foloseşte mugurii, mlădiţele sau lăstarii arborilor şi arbuştilor pentru prepararea multor deriva­te sau extracte cu scop medicinal.

Specialiştii în homeopatie care au pus bazele acestei noi terapii au des­coperit la începutul cercetărilor că aceste preparate au o mare putere detoxifiantă. Mai târziu, extractele din muguri, mlădiţe, scoarţă tânără sau sevă au o mare aplicabilitate şi în alte afecţiuni.

Care sunt principiile gemoterapiei

Mugurii, lăstarii sau mlădiţele sunt făcute din ţesuturi embrionare care conţin întreaga informaţie genetică a viitoarei plante mature. în afara conţinutului crescut de minerale, oli­goelemente sau vitamine, în aceste părţi tinere ale plantei se află acizi nucleici şi hormoni de creştere pe care nu-i vom găsi în altă parte, la aceeaşi plantă.

Când se culege materia primă

Părţile necesare pentru produsele folosite în gemoterapie se culeg primăvara, când plantele ating vârful de creştere şi înnoire celulară. în decurs de câteva ore după ce au fost culese, sunt spălate, uscate şi introduse în procesul tehnologic de preparare a produselor gemoderivate. E vorba de macerate glicerinice, preparate din apă, glicerina şi alcool în care sunt derivate o mulţime de plante. De precizat că acestea se găsesc la magazinele de profil. Ele nu pot fi realizate acasă întrucât procesul de preparare este unul destul de complex.

Ce afecţiuni tratează

Multe dintre aceste macerate pot reprezenta ele însele o variantă te­rapeutică potrivită, în cazul unor afecţiuni minore. În alte situaţii, sunt bune pe post de tratament adjuvant, alături de o dietă potrivită, de tratamente alopatice sau chiar naturiste, lată o listă cuprinzătoare de probleme medicale şi produsele care pot fi folosite pentru atenu­area lor:

1.AFECŢIUNI ALE SISTEMULUI RESPIRATOR

• Extract din muguri de Carpinus betulus (carpen) – calmează spas­mele şi eliberează traheea, favori­zând expectoraţia. Bun antitusiv.

• Extract din muguri de Corylus avellana (alun-de-pădure) – reface elasticitatea ţesutului pulmonar. Recomandat în fibroză pulmona­ră, dar şi în anumite cazuri de deficienţă hepatică.

• Extract din muguri de Viburnum lantana (călin) – are un efect spasmolitic asupra sistemului pulmonar, inhibând spasmele bronhiilor. Este foarte bun pentru astm şi dispnee astmatiformă.

2.AFECŢIUNI ALE SISTEMULUI DIGESTIV

Gemoterapia ne trateaza cu muguriFicat

• Extract din muguri de Rosmarinus officinalis (rozmarin) – foarte bun pentru vezica biliară. Un excelent antispastic, care reglează motilitatea vezicii biliare. Indicat în dischinezie biliară, insuficienţă hepatică minoră şi colecistită cronică.

• Extract din muguri de Corylus avellana (alun-de-pădure) – foarte bun în afecţiunile hepatice.

• Extract din mlădiţe de Juniperus communis (ienupăr) – se reco­mandă administrarea acestui preparat în insuficienţă hepatică, anumite tipuri de ciroză.

Stomac

• Extract din muguri de Ficus canea (smochin) – normalizează secreţia sucurilor gastrice şi reface mu­coasa gastrică. Recomandat în ulcere gastroduodenale.

Instestin

• Extract din mlădiţe de Vaccinium vitis idaea (afin) – antiseptic, antibacterian la nivel intestinal, este indicat în enterite, diaree, colibaciloză intestinală.

Cum se administrează

Extractele din muguri, mlădiţe, lăstari sau sevă se iau întotdeauna înainte de masă, cu puţină apă. Doza recomandată este 20-30 de picături de macerat glicerinic. Această doză poate fi ajustată în funcţie de nevoile individuale.

3.AFECŢIUNI ALE APARATELOR GENITAL Şl URINAR

• Extract din muguri de Fagus sylvatica (fag) – stimulează funcţia renală, e recomandat în litiază renală urică, nefrite sau obezitate (tratează retenţia de lichide).

• Extract din mlădiţe de Sequoia gigantea (arborele de sequoia) – indicat în hipertrofia prostatei şi andropauză, crescând forţa fizică şi morală.

• Extract din mlădiţe de Rubus idae-us (zmeur) – reglează secreţia ovariană, foarte bun în cazul dis-menoreei sau hiperfoliculinemiei (exces de foliculină).

Ceai Tonic întăritor – tradiţii

Recomandat în astenie fizică şi psihică, intoxicaţii endo sau exogene cu astenie marcată, astenie de primăvară, anemie, datorită efectului revigorant.

4.AFECŢIUNI ALE SISTEMULUI CARDIOVASCULAR

Tulburări de circulaţie venoasă

• Extract din muguri de Sorbus domestica (scoruş) – fluidificant al sângelui şi protector vascular. Recomandat mai ales femeilor la menopauză, ale căror vase sangvine au de suferit din cauza tulburărilor hormonale, de unde şi apariţia varicelor.

Stop asteniei!

Primăvara, când schimbarea ano­timpului ne afectează în mod vizibil energia şi tonusul, putem face o cură cu extract din muguri de Betula pubescens (mesteacăn). Este un tonic .general care creşte capacitatea de apărare a organismului împotriva virusurilor şi bacteriilor. La fel de eficient este extractul din muguri de Quercus pedunculata (stejar).

Probleme cardiace

• Extract din mlădiţe de Crataegus oxyacantha (păducel) – reglează pulsul cardiac, indicat în insufici­enţă cardiacă. Calmează ritmul cardiac accelerat şi durerile precordiale.

• Extract din radicele de Zea mays (porumb) – favorizează recupe­rarea şi vindecarea muşchiului cardiac în urma unui infarct.

Tulburări de circulaţie arterială

• Extract din mlădiţe de Olea europaea (măslin) – are acţiune hipotensivă. Normalizează nivelul colesterolului din sânge.

5. AFECŢIUNI ALE SISTEMULUI OSTEOARTICULAR

• Extract din muguri de Pinus montana (pin) – se administrează în cazul reumatismului cronic.

• Extract din muguri de Vitis vinifera (viţă de vie) – recomandat în artroză, artrite deformante şi în artrita care afectează articulaţiile minore.

• Extract din muguri de Fraxinus excelsior (frasin) – reglează nivelul de acid uric din sânge. Este bun împotriva gutei acute şi cronice.

• Extract din muguri de Abies pectinata (brad) – ajută la fixarea calciului în oase.

6.AFECŢIUNI ALE PIELII

• Extract din muguri de Ribes nigrum (coacăz-negru) – indicat în urticarie, dermatite şi dermatoze, eczemă atopică.

 In continuare , te invit sa citesti si alte articole din sectiunea: Terapii Alternative