Hidroterapia – cum ne facem bine cu apă

Hidroterapia - cum ne facem bine cu apăŞtim cu toţii cât de important este să bem mi­nimum opt pahare cu apă pe zi. Lichidul vieţii ne ţine în viaţă şi ne tratează bolile.

Hidroterapia este practica prin intermediul căreia apa (sub formă lichidă, îngheţată, aburi, caldă, rece) se foloseşte în tratamente interne ori externe ca tratament împotriva anumitor afecţiuni. Aceste tehnici sunt utilizate chiar din Antichitate, când băile romane şi puterea vindecătoare a apelor minerale erau la mare modă.

Cum te bucuri de beneficiile acestei terapii

Unul dintre cele mai ieftine reme­dii, apa poate fi folosită în fel şi chip pentru a-ţi alina durerile sau a atenua anumite afecţiuni, lată doar câteva dintre ele:

Comprese reci – sunt numai bune pentru a calma şi a redu­ce inflamaţii ori dureri. Te doare capul, ai febră sau o articulaţie te chinuieşte? Pune o compresă cu apă rece pe locul dureros şi te vei simţi mult mai bine. Compresele cu apă caldă sunt recomanda­te în durerile musculare sau la abcese. Lăuzele care trec prin furia laptelui trebuie să-şi pună comprese călduţe pe sâni pen­tru calmarea durerilor şi pentru a uşura alăptarea.

Pungi cu gheaţă – sunt recoman­date în entorse, luxaţii sau lovituri de intensitate medie.

Duşuri – bine-cunoscutele duşuri scoţiene, în care apa rece este alternată cu apă caldă, sunt şi ele foarte bune pentru stimularea circulaţiei şi împotriva celulitei.

Băi – au efect relaxant când în apă se pun câteva picături de ulei cu efect calmant (ylang-ylang, levănţică, portocal, rozmarin). O lingură cu sare de baie adău­gată în cadă are şi ea proprietăţi calmante şi antiinflamatoare în cazul durerilor provocate de artrită şi reumatism. Băile sunt bune şi pentru scăderea febrei.

Jacuzzi – sunt frecvent folosite de terapeuţi pentru a relaxa muşchii şi a calma durerile acestora. în ultima vreme, a devenit o practică tot mai întâlnită pentru a uşura naşterea.

Saună şi inhalaţii cu aburi – sauna deschide porii şi favorizea­ză eliminarea rapidă a toxinelor din organism. Sub supraveghere medicală, este recomandată şi în tratarea diverselor afecţiuni respiratorii. în acelaşi timp, inhalaţiile cu aburi (în apa fierbinte, se vor pune câteva picături de ulei de eucalipt, mentă, lavandă, pin sau brad) sunt excepţionale pentru tratarea astmului, a tusei sau a insomniei.

Hidroterapia - cum ne facem bine cu apăTerapia cu apă curăţă colonul

În afara dietei sănătoase, una foarte bogată în fibre, ori a consumului de ceaiuri medicinale, pentru elimi­narea toxinelor din intestinul gros se pot face spălaturi cu apă (a nu se confunda cu clismele). Adepţii acestei metode susţin că, prin inter­mediul ei, apa ajunge în zone în care prin intermediul clismei nu ajunge.

Apa folosită trebuie să fie purificată, la temperatura corpului, pentru a nu produce nici un fel de disconfort. Beneficiile sunt nenumărate, de la eliminarea toxinelor şi asigurarea unui tranzit intestinal regulat până la prevenirea cancerului de colon. Cu toate astea, hidroterapia colo­nului nu poate fi realizată în cele mai bune condiţii acasă.

Irigaţiile sunt periculoase

Deşi multe femei sunt tentate să facă frecvent duşuri vaginale pentru trata­rea vaginitelor sau candidozei, medicii le sfătuiesc să nu pună în practică astfel de metode. Irigaţiile zilnice sunt considerate vinovate de distrugerea florei naturale şi sănătoase a vaginului şi de favorizarea înmulţirii bacteriilor periculoase, în schimb, se pot face băi de şezut cu infuzii de gălbenele, creţişoară sau mușețel.