Cauze nebănuite ale îmbolnăvirilor
Prin boli, omul ar trebui să înţeleagă că greşeşte şi dacă nu îşi îndreaptă greşelile, se vindecă parţial prin tratament tradiţional. Astfel, ar trebui întâi să se depisteze cauza îmbolnăvirii, iar omul să evite greşelile. Dacă nu elimină cauza, aceasta alimentează boala, care poate migra între organe. Când cauza va fi eliminată, boala dispare.
Această listă se bazează pe concluziile lui Serghei Nikolaevici Lazarev, un terapeut rus contemporan. În cărţile sale, explică, prin prisma experienţei de vindecător, cauzele apariţiei bolilor.
ACNEEA poate să apară când suntem nemulţumiţi de noi. De regulă, acneea apare în adolescenţă, iar adolescenţii sunt deseori nemulţumiţi de ei, deşi nu se poate generaliza.
AFECŢIUNI ALE GLANDELOR SUPRARENALE sunt asociate cu indiferenţă faţă de sine, anxietate. Frica micşorează diametrul vaselor de sânge, ca urmare a prezenţei adrenalinei în sânge. Se ajunge la o subalimentare a organelor, ceea ce cauzează boli, cum ar fi deficit circulator, datorită unui obstacol [spasm, obturare, compresiune], hepatită, impotenţă şi frigiditate sexuală, boli de piele, nevroze şi psihoze. Adrenalina [latină ad-adaugă, ren-rinichi] este un hormon secretat în sânge de glanda medulosuprarenală, în cazuri de stres. Actorii care se conectează total la starea emoţională a personajului pe care îl interpretează, repetând destinele eroilor pe care îi reprezintă, în timp, se pot îmbolnăvi.
AFECŢIUNILE PULMONARE păstrează tristeţe reprimată, teama de a se bucura de viaţă, sunt consecinţe ale ataşamentului de valori materiale şi ale gândurilor negative la adresa lumii.
Mama a avut probleme de sănătate din copilărie. S-a temut mereu să se bucure de viaţă şi a trăit într-un mediu familial tensionat. Şi-a pierdut multe fiinţe dragi. Are bronşită cronică. Acum eu încerc să o fac să se simtă iubită, preţuită, utilă. Bronşita reprezintă inflamaţia căilor ce duc aerul la plămâni.
ALCOOLISMUL porneşte de la probleme cu părintele de sex masculin; este necesară detaşarea de acesta.
Un alcoolic poate părăsi familia, locul de muncă, viaţa, dar nu alcoolul.
Cine nu este iubit şi nu iubeşte, se pierde. Cei mai mulţi infractori sunt victime ale unei copilării triste, fără iubire.
ALERGIILE sunt rezultat al supărării, nemulţumirii.
Din nou, la mama mă gândesc. Odată, când a dormit la mine, după ce i s-a aşezat unul din cei doi papagali pe care îi aveam, pe umăr, era să facă şoc anafilactic, din cauza alergiei la fulgii papagalului, sau la orice altceva de la acesta. Este alergică şi la anumite medicamente, printre care banalul Strepsils, şi din nou, îi asociez stările cu o senzaţie de disconfort cronic, uneori reprimat.
AMIGDALITA este consecinţa stării de teamă, a emoţiilor reprimate.
Copilul meu, în perioada în care refuza să frecventeze grădiniţa, avea des acest diagnostic, care i-a mai revenit, tot pe fondul unor emoţii.
ANEMIA este o asimilare incorectă a oxigenului la nivel de globule roşii, consecinţa refuzului de a interacţiona.
ANGINA, o inflamaţie a faringelui, reprezintă teama de exprimare sau de a solicita ceva celor apropiaţi. În general, unii oameni nu cer ajutor decât în situaţii limită. Nu trăim singuri. Este bine să interacţionăm.
APENDICITA este asociată cu teama de a simţi fericirea.
ARTRITA debutează la cei care nu sunt iubiţi, care au spirit critic şi rigiditate mentală. Cei care suferă de artrită la nivel de mâini, braţe, picioare şi şolduri pot fi dominaţi. Deci cine critică şi este criticat sau controlează şi este controlat, se poate confrunta cu artrită.
ASTMUL este asociat cu iubire/durere ascunsă, reprimată.
ATAC APOPLEXIE: pierdere bruscă a conştienţei, cauzată de o hemoragie cerebrală.
Cauza ar fi dorinţă de evadare, vinovăţie. O mătuşă despre care am crezut că au pedepsit-o ielele s-a confruntat cu aşa ceva. Eu aveam vreo 6 ani atunci. Nu era căsătorită. Toată viaţa a fost neîmplinită. A murit de leucemie.
Şi tata a avut un astfel de atac. Nici el nu era fericit. S-a mutat din judeţul Mureş în Braşov şi a renunţat la prietenii lui cu care juca şah, la universul lui.
Acest atac este un semnal că vinovăţia, regretul sau alte emoţii negative sunt inutile şi soluţia este o nouă direcţie în viaţă.
ATEROSCLEROZA este asociată cu tensiuni, refuzul de a vedea binele.
AUTISM: tulburare a creierului care afectează abilitatea de a relaţiona. Soluţia este iubirea pe care trebuie să o dăruiască şi să o primească o persoană autistă.
BAZINUL: problemele bazinului sugerează un dezechilibru energetic şi o percepere greşită a sexualităţii.
BILA: mâncarea fierbinte, picantă, acră, uscată sau sărată, consumate în exces, afectează bila, la fel ca furia, supărarea, frica, sex excesiv.
Tata se confrunta cu probleme biliare, pentru că era aproape mereu supărat.
BOALA PARKINSON: poate fi generată de frică şi dorinţa de a controla. Poate afecta capacitatea unei persoane de a-şi controla mişcările corpului.
Cineva îmi povestea că tatăl lui, foarte autoritar în trecut, acum suferă de această boală.
BOLI DE PIELE: toxine în sânge; tulburări hormonale. Problemele pielii subliniază teama de a se exprima, lipsă de iubire de sine, respingerea destinului, orgoliu, neacceptarea psihică a spaţiului în care trăieşti şi munceşti.
La o companie multinaţională din zonă, unde oamenii sunt preocupaţi să se atingă „target”-ul [numărul de piese cerute de client], unii se confruntă cu boli de piele. Desigur, acestea pot fi cauzate şi de substanţe care vin în contact cu pielea.
BOLI NERVOASE: se referă la sistemul nervos central, care coordonează viaţa şi adesea se asociază cu depresia. Bolile pe fond nervos provin din alimentarea cu gânduri negative. Am două mătuşi, văduve, care se confruntă periodic cu stări de depresie, în special din cauza singurătăţii. Depresia este lipsa dorinţei de a trăi, cu care unele persoane se pot naşte. Greşelile părinţilor în timpul sarcinii creează copilului un program de autodistrugere. Stările de stres din copilărie şi adolescenţă care nu au fost depăşite influenţează negativ caracterul, sănătatea şi soarta urmaşilor. Stresul provoacă insomnie, dureri de cap, alergii, boli cronice, ulcer, tensiune arterială, infecţii… Eu am fost stresată în copilărie şi adolescenţă pentru că părinţii mei erau mai mult bolnavi.
Apoi, grija permanentă afectează sistemul nervos, ca şi neîncrederea în propria persoană. Acestea afectează şi vederea, auzul, percepţia.
Dacă un om nu iartă o persoană care i-a greşit, vie sau moartă, acest lucru se va reflecta negativ asupra sa şi poate duce la tulburări psihice.
Pe de altă parte, conflictul cu spaţiul în care trăim duce la dizarmonie nervoasă. Nevroza anxioasă se caracterizează prin nelinişte, frică de moarte, sufocare, palpitaţii, transpiraţii, ameţeli, tremurături şi senzaţia de oprire a inimii.
CANCERUL este cauzat de tristeţe reprimată, frustrare, depresie, nemulţumire, regret al trecutului. Iubirea este prima cale spre vindecarea cancerului, dar şi a altor boli. Emoţiile ascunse mult timp sfârşesc prin a exploda, ceea ce provoacă şi explozia celulelor din corp. Dacă jignim prea mult, putem să facem cancer la buze, la limbă sau gingii, iar dacă vom critica în permanenţă, ne putem îmbolnăvi de cancer hepatic. Acum fac legătura între decesul unei cunoştinţe din cauza cancerului la gingii şi faptul că era în permanent conflict cu familia. Dacă vom gândi agresiv, riscăm cancer la stomac. Am avut o cunoştinţă cu această afecţiune care a avut o soţie dificilă. Cauza nebănuită a cancerului constă în refuzul destinului; este o boală a sufletului şi de aceea trebuie vindecat întâi sufletul.
CANCERUL LA PROSTATĂ este asociat cu lipsa dorinţei de a trăi, culpabilitate, teama de a îmbătrâni.
CANCERUL MAMAR este asociat cu supărare din dragoste, nemulţumire materială.
CEAFA ÎNŢEPENITĂ este asociată cu refuzul schimbării.
CEFALEE, MIGRENE: supărarea duce la blocaj energetic. Remediul este gândirea pozitivă, iubirea, iertarea.
CELULITA este asociată cu supărare de lungă durată.
CHELIA este asociată cu neîncredere, tensiune, încercarea de a controla orice situaţie.
COLESTEROL este asociat cu dificultatea de a accepta bucuria. Remediul este iubirea, lăsată să curgă liber prin toată fiinţa.
COLOANA VERTEBRALĂ: poartă amprenta împlinirilor, temerilor noastre, a refuzului de a evolua, de a iubi. Durerea în coloana vertebrală este, de regulă, efectul supărării. Dacă amploarea supărării este mare, poate să apară o deformare a coloanei.
În această situaţie este benefică rugăciunea, pentru ceilalţi şi pentru propria persoană.
Blocajele în partea de jos a coloanei indică teamă de viitor financiar.
Durerile sau blocajele în partea de mijloc a coloanei, sciatica, indică un sentiment de culpabilitate şi dificultăţi de detaşare faţă de trecut.
Durerile sau blocajele în partea de sus a coloanei indică impresia unor responsabilităţi greu de suportat.
Fracturile de coloană pot fi cauzate de supărare.
COMĂ – asociată cu dorinţa de evadare din viaţă.
CONGESTIA CEREBRALĂ – asociată cu respingerea vieţii, încăpăţânare, ură.
CONJUNCTIVITA: persoanele frustrate sunt predispuse să sufere de conjunctivită
Din nou o regăsesc pe mama, dar şi pe bunica şi pe socrul meu. Frustrarea, grijile materiale pot fi un factor comun în viaţa lor.
CONSTIPAŢIA – asociată cu refuz de a se debarasa de vechi şi inutil.
DIABETUL: Cauza principală este nemulţumirea faţă de cineva apropiat, o despărţire nedorită, de exemplu mutarea copiilor, decesul soţului.
Mamei i-a crescut glicemia după decesul tatei.
DIAREEA – asociată cu teamă, refuzul de a slăbi încordarea. Refuzul de accepta idei noi. Tata se confrunta cu această situaţie neplăcută de multe ori. Nu s-a acomodat într-un loc nou.
DINŢII sunt afectaţi când avem dificultăţi în a lua decizii. Distrugerea dinţilor poate să apară ca efect al insultelor rostite, al victimizării şi alimentaţiei incorecte, geloziei şi supărării ascunse.
EPILEPSIA – asociată cu depresie profundă. Este o dereglare a sistemului nervos care produce descărcări electrice bruşte în creier. Această activitate se manifestă clinic prin convulsii care afectează controlul mişcării, al vorbirii, al vederii sau chiar al stării de conştienţă.
FEBRA – asociată cu tensiune interioară
FICATUL – asociat cu supărare, furie reprimată. Ficatul este sediul celor mai intense emoţii negative [ura, furia] împotriva propriei persoane, ca rezultat al unui conflict între suflet şi mental. Ficatul suferă la persoanele care critică.
Tratamentul depresiei nu poate fi despărţit de cel al ficatului. O mare putere o au emoţiile asupra ficatului şi a secreţiilor bilei. Emoţiile pozitive – bucuria, buna dispoziţie – măresc secreţia bilei, iar supărările o opresc parţial sau complet.
Să ne amintim o vorbă populară care spune că de supărare i s-a vărsat fierea în sânge. Supărările agresive pot duce la cancer al ficatului.
Problemele de vezică biliară pot arăta respingerea a tot ceea ce este nou.
Icterul se poate declanşa la individul care suferă un prejudiciu pe care nu va şti să-l îndrepte. Un preot despre care se spune că vindeca victime ale magiei negre a murit de icter.
Hepatita reprezintă rezistenţă la schimbare, refuzul de a vedea limpede.
Ficatul este legat şi de credinţă. Credinţa în Univers permite emoţiilor negative să curgă pentru a curăţa ficatul.
FRIGIDITATEA – asociată cu teamă, negarea plăcerii, partener insensibil.
GÂTUL – asociat cu teama de a se exprima, refuzul schimbării, furie ascunsă.
GENUNCHII: simbolizează legătura între suflet şi personalitate. O problemă la genunchi indică un refuz de a evolua, mândrie.
GINGIILE: durerea gingiilor înseamnă că trebuie să fii categoric într-o hotărâre luată.
GLEZNELE: capacitatea de a lua noi direcţii. Fiinţa umană este duală, dispunând de parte masculină şi de parte feminină. Gamba, ce reprezintă personalitatea, are două oase – tibia şi peroneul. Pentru o femeie, tibia corespunde sexului său, iar peroneul reprezintă partea sa masculină inconştientă. La bărbat, tibia îi reprezintă sexul, iar peroneul partea feminină inconştientă.
GREAŢĂ, VĂRSĂTURI: respingerea unei idei, a unei persoane sau a unei experienţe.
GUTURAIUL: se declanşează într-o perioadă de confuzie sau în urma unei temeri, culpabilităţi. Nasul care curge reprezintă o purificare necesară.
HEMORAGIILE NAZALE – cauza principală a acestora poate fi orgoliul. Soţul meu are frecvent hemoragii nazale când răceşte.
HEMOROIZII – asociaţi cu teama de a slăbi încordarea. Tata mereu a fost tensionat.
HERNIA DE DISC survine la persoane indecise, care au senzaţia că viaţa este grea.
HERPESUL se poate asocia cu culpabilitate sexuală.
HIPERTENSIUNEA se poate asocia cu iubire condiţionată. Persoana trebuie să-şi exprime iubirea. O altă cauză pot fi probleme emoţionale nerezolvate. Eu îi repet mamei că este sănătoasă; că dacă îşi umple sufletul de iubire are mari şanse să elimine afecţiunile fizice.
HIPOTENSIUNEA se poate asocia cu neîncredere în iubire, lipsa de iubire în copilărie.
HOMOSEXUALITATEA copilului se leagă de gelozia mamei. Un homosexual este şi el incredibil de gelos. Alcoolismul şi narcomania sunt alte forme de blocare a geloziei.
IMPOTENŢA se poate asocia cu gelozie, supărări, dispreţ faţă de femei. Un program de autodistrugere afectează sistemul urogenital.
INIMA este centrul iubirii. Dacă nu-şi exprimă deschis sentimentele, individul riscă probleme cardiace. Un bolnav de inimă este, de regulă, depozitarul unei cantităţi enorme de ură. Problemele conflictuale îndelungate, insatisfacţiile, generează hipertensiune şi boli de inimă. Dragostea, compasiunea, o plimbare în pădure pot constitui forţe care ajută la refacerea inimii. Reumatismul cardiovascular are două cauze: tristeţe şi expunere la factori climaterici nocivi, cum este frigul. Un atac cardiac arată că persoana nu transmite suficient energia iubirii.
INSOMNIA provine din incapacitatea conştienţei de a focaliza gândurile. Tratamentul pentru vindecarea insomniei trebuie să înceapă ziua. Este necesar să ne concentrăm asupra a ceea ce facem. Când distribuim forţa gândurilor în mai multe locuri, scade capacitatea conştienţei de a se concentra, din care cauză seara îi este din ce în ce mai greu să se detaşeze de trup şi să se reîntoarcă dimineaţa cu forţele refăcute.
Nu putem avea un somn bun decât dacă se retrage din corp conştienţa.
Insomnia mai este generată de întreţinerea unor gânduri de culpabilitate.
Oglinzile din dormitor sunt şi ele răspunzătoare de cazurile de insomnie.
INTESTINUL GROS ŞI SUBŢIRE pot suferi la refuzul de a înţelege lecţii de viaţă din punct de vedere evolutiv. Dacă omul nu suportă stresul, se îmbolnăveşte intestinul gros, iar dacă se înfurie, acumulează agresivitate şi se îmbolnăveşte cel subţire. Proasta dispoziţie, plictiseala, nereuşitele conduc la o funcţionare defectuoasă a intestinului gros.
Starea de sănătate a unei persoane este în legătură directă cu evacuarea regulată a intestinului gros.
ÎMBĂTRÂNIREA PRECOCE este cauzată de otrăvirea organismului cu toxinele din intestinul gros. Iaurtul, laptele acru, derivate ale laptelui conţinând acid lactic, distrug bacteriile din intestinul gros şi reduc toxinele.
LARINGITA se poate asocia cu teama de a-ţi spune părerea.
LIMFA este asociată cu plăcerea exagerată pentru dulciuri, mâncăruri acre şi sărate, alimente greu digerabile şi exces de produse lactate.
Mie îmi plac dulciurile, şi alimentele acre şi cele sărate şi din când în când am nevoie de drenaj limfatic.
MÂINILE – mâinile şi picioarele oamenilor geloşi sunt slab irigate cu sânge. Deci, răcirea membrelor este o problemă de ataşare de relaţii. Când sunt neliniştită din cauza cuiva la care ţin [inclusiv animăluţe], mi se răcesc brusc picioarele şi mâinile.
Dacă palmele transpiră există o tendinţă de a controla situaţia. Cu cât transpiră mai mult mâinile, cu atât avem mai multe insuccese.
Traumatismele, fracturile, pierderea mâinilor şi picioarelor pot reprezenta un orgoliu exagerat.
MUŞCĂTURILE DE ANIMAL sunt posibile când simţim emoţie, nevoia de pedeapsă, probabil la nivel inconştient.
Pe mine m-a muşcat un câine în parc, la Universitate, în Bucureşti. Probabil nu i-au plăcut emoţiile mele de după un examen.
NASUL reacţionează când nu suporţi ceva sau pe cineva. Nasul reprezintă intuiţia şi cunoaşterea de sine, fiind legat de chakra frunţii.
OCHII: Vederea slabă este urmare a sentimentelor negative, ca gelozia. Dacă la gelozie se adăugă dispreţul, cruzimea, se produce un program de autodistrugere, care se poate manifesta cu ruperea retinei sau orbire, sau cu un grav traumatism cranian.
Glaucomul este asociat cu incapacitatea de a ierta.
Glaucomul reprezintă un grup de afecţiuni în care se asociază trei elemente: presiune intraoculară crescută, afectare a nervului optic şi deficit al câmpului vizual.
OSTEOPOROZA: persoana afectată simte că nu are suport. În majoritatea produselor de origine animală există acid uric, care poate fi neutralizat numai cu calciu. În cazul în care corpul nu l-ar neutraliza cu calciu, am muri. De aceea, corpul nostru este nevoit să extragă calciu din oase, ceea ce conduce la osteoporoză. Concentratele zaharoase, alimentele acide, pot agrava fenomenul. Persoana în cauză este bine să consume peşte [hering] la cuptor, care conţine vitamina D2, necesară metabolizării calciului în organism.
PANCREASUL are rolul de a echilibra nivelul de zahăr în sânge. Dacă individul consumă prea mult zahăr şi dulciuri concentrate, acestea provoacă dezordine în organism şi o hipersecreţie de insulină, care conduce la hiperglicemie. Astfel, insulina secretată în cantităţi mari favorizează sinteza grăsimilor, ducând la obezitate, diabet zaharat, ateroscleroză.
Pancreatita, diabetul zaharat şi cancerul pancreatic sunt semne de ataşament. Din cauza unui sistem eronat al valorilor, a început să crească brusc agresivitatea subconştientă şi s-a format tumora. Când înţelegem că fericirea supremă şi sensul vieţii înseamnă iubirea necondiţionată, dispare agresivitatea şi, astfel, tumora. De obicei, problemele pancreasului apar la persoanele care cred că nu merită să se bucure de viaţă.
PICIOARELE reprezintă conexiunea cu Pământul. Problemele picioarelor simbolizează teamă de viitor, instabilitate. Atunci când omul este nemulţumit de soarta sa, îl dor adeseori picioarele. Atunci când omul face rău, poate dezvolta traume ale picioarelor şi o dilatare varicoasă a venelor. Căldura la picioare protejeaza rinichii. O încălţăminte proastă face rău întregului corp. Dacă ai bătături, este posibil să nu gândeşti şi să nu acţionezi corect.
PIETRELE LA FIERE ŞI RINICHI apar datorită consumului de zaharuri, amidon concentrat, care împiedică eliminarea din corp a depozitelor de calciu organic. Cauza nebănuită poate fi critica adusă altora şi neîmpăcarea cu propriul destin.
RĂUL DE MARE se poate asocia cu teama de moarte.
RĂUL DE MIJLOACE DE TRANSPORT se regăseşte în teama de a pierde controlul, care este tot un fel de dificultate de a te relaxa.
RETENŢIA DE APĂ se poate asocia cu dificultatea de a te relaxa.
REUMATISM: resentiment, asprime, lipsă de iubire.
RINICHII se pot asocia cu capacitatea de a se exterioriza. Frica, supărarea reprimată, slăbesc rinichii. Orgoliul duce la nisip sau pietre la rinichi.
SÂNGELE: zahărul, sarea, iaurtul şi alimentele acre au acţiune toxică asupra sângelui. Ura generează toxine. Ceaiul de rădăcini de brusture este mijlocul cel mai eficace de curăţare a sângelui. Pentru toate problemele sângelui este util să se consume zilnic salată de crudităţi.
SCLEROZA ÎN PLĂCI se poate declanşa de la frică, rigiditate, tristeţe. Primele manifestări ale sclerozei în plăci pot privi funcţiile senzitive [furnicături, impresii tactile anormale], motorii [paralizie trecătoare a unui membru], vederea [vedere în ceaţă, scăderea bruscă a acuităţii vizuale a unui ochi], echilibrul şi controlul urinei [incontinenţă]. Baza tratamentului pentru scleroza în plăci: veninul de albine.
SFORĂITUL se poate asocia cu refuzul de a se desprinde de vechile tipare.
SINUZITA se asociază cu irascibilitatea.
Dificultatea de a asimila experienţe şi de a accepta lecţii de la viaţă favorizează bolile stomacului, ale vezicii biliare şi ale intestinelor.
SISTEMUL REPRODUCĂTOR suferă ca urmare a unei utilizări greşite a sexualităţii, agresiunii inconştiente asupra ta, iubirii reprimate, supărării pe partener, ducând la probleme legate de organele sexuale, infecţie urinară.
Menopauza timpurie se asociază cu teama de a nu mai fi iubită, teamă de îmbătrânire.
Durerile de sâni sunt asociate cu atitudine prea autoritară.
Culpabilitatea sexuală duce la boli venerice.
SPLINA reprezintă un depozit de sânge, de energie. Problemele splinei arată incapacitatea de exprimare a iubirii sau o obsesie. Este necesară eliminarea sentimentelor negative. Lăcomia influenţează negativ splina şi inima. Splina este legată şi de depresie, care de altfel afectează întregul organism.
O durere la şolduri indică teama de a lua decizii importante.
TABAGISMUL este asociat cu detaşare, într-o primă etapă, de părinţi. Când un adolescent începe să fumeze îşi doreşte să fie independent. Alcoolismul, fumatul, drogurile sunt refugii la care recurg persoane dezechilibrate emoţional. O persoană fericită nu are nevoie de aceste vicii, sau cel puţin nu în cantităţi care să îi afecteze organismul. Eu fumez ocazional, în special la petreceri. Dar când sunt foarte emoţionată, agitată, observ că simt nevoia să fumez mai mult faţă de zilele în care sunt liniştită.
La TETANOS sunt predispuse persoanele cu dorinţa de a controla, care refuză să exprime sentimente. Tetanosul este o intoxicaţie acută a sistemului nervos central.
Persoana a cărei TIROIDĂ este afectată nu se poate exprima cum doreşte şi se poate simţi marginalizată. Pot spune din experienţă că aşa este. Din cauza timidităţii nu mă exprimam cum aş fi dorit, drept pentru care mereu am avut senzaţia că nu fac bine ceea ce fac şi pot fi ridiculizată.
Un TRAUMATISM CEREBRAL poate fi cauzat de certuri, gelozie, ură.
Senzaţia că eşti superior declanşează un program de autodistrugere prin apariţia unor dureri în URECHE. Am o cunoştinţă care se plângea cândva de durere de ureche. Este o persoană care se consideră, în general, superioară altora.
Prin urmare, vedem că există o legătură între emoţiile pe care le avem şi bolile de care suferim. Totuşi, Dumnezeu nu a creat boli, nici dureri. Acestea sunt efectele naturale ale liberului arbitru al omului şi posibil ale unei ştiinţe străvechi cu care s-au jucat nişte entităţi foarte inteligente?