Remedii naturiste pentru plamani
Plamanii sunt un organ foarte important, fara ei, nu putem respira si, fara respiratie, se intelege ca nu putem exista. Fiecare celula din organism are nevoie de oxigen pentru a trai. Plamanii sunt cei care transfera oxigenul in sange, de unde este transmis in tot corpul atunci cand inspiri. Cand expiri, deseurile sub forma de dioxid de carbon, sunt indepartate.
Plamanii reprezinta si o parte importanta a sistemului imunitar. Microbii si poluantii care pot duce la infectii sunt capturati de mucus si eliberati prin stranut sau tuse.
Cand plamanii nu functioneaza corect, intregul organism sufera. Trebuie sa faci totul pentru a mentine sanatatea acestora, ceea ce implica si curatarea lor naturala. Iata cateva metode utile:
1. Fa exercitii de respiratie profunda
Te vor ajuta sa iti intaresti plamanii, la fel ca un antrenament in sala de gimnastica. Mentine-i in forma printr-o tehnica simpla: trage aer incet pana cand simti ca mai intai burta, apoi coastele si pieptul superior ti se destind. Expira eliminand aerul complet, in ordine inversa, dinspre piept spre burta,
Repeta acest exercitiu de 5-10 ori la rand, o data sau de doua ori pe zi.
2. Elimina toxinele din casa ta
S-a estimat ca o gospodarie normala contine aproximativ 50 de substante chimice toxice, care includ chimicalele din detergenti, detergenti, inalbitori, solutii de curatat, odorizante cu aroma chimica, precum si o gama larga de produse cosmetice si produse de ingrijire personala. Aceste toxine sunt daunatoare plamanilor si sanatatii in general. Primul pas este sa cautati alternative naturale pentru a elimina cat mai multe din cele nocive.
Cititi si articolul Socant: pericolul odeorizantelor si alternativele lor naturiste
3. Imbunatateste aerul interior cu ajutorul plantelor de ghiveci
Plantele nu numai ca aduc viata in orice spatiu de locuit, dar multe pot ajuta natural reducand concentratia de toxine existente in locuinte, cum ar fi benzenul, formaldehidele si amoniacul.
Iata lista cu plantele de top recomandate de expertii NASA ca fiind cele mai eficiente purificatoare ale aerului:
- plante verzi: areca (chamaedorea), aglaonema, dracaena marginata, dracaena janet craig, dracaena warneczki, dracaena massageana, philodendron, epipremnum (scindapsus), sansevieria, ficus elastica, ficus alii, iedera, eucaliptul;
- plante cu flori: spatiphyllium, crizantema, gerbera, azalea.
Poti, de asemenea, sa iei in considerare investirea intr-un purificator de aer, pentru a elimina alergenii si alte substante iritante din aer.
4. Ia vitamina D
Cercetarile au aratat ca persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina D au o functionare mai buna a plamanilor. Expertii cred ca aceasta vitamina ajuta la scaderea inflamatiei si stimuleaza sanatatea pulmonara. Valoarea zilnica recomandata de vitamina D este de 600 UI pentru adultii pana la 70 de ani (800 pentru cei peste 70 de ani). in plus fata de suplimente, iesi la soare timp de 15 minute pe zi pentru ca pielea ta sa produca propria vitamina D – acesta este motivul pentru care se numeste ”vitamina soarelui”.
5. Miscarea si exercitiile regulate ajuta plamanii
Exercitiile facute des sunt foarte bune pentru plamani, ajutandu-i sa se curate si sa se tonifice in mod natural. Sunt recomandate exercitii de fitnes cardio dar si plimbarile, alergarile in aer liber. Cu cat exercitiile sunt mai intense, cu atat este mai usor ca plamanii sa pastreze inima si muschii alimentati cu oxigen.
Se recomanda cel putin 30 de minute de miscare moderata sau intensa in fiecare zi.
6. Investeste intr-un inhalator de sare de Himalaya
Avand in vedere toti poluantii chimici, fumul, praful si rezidurile produse de animalele de companie pe care multi dintre noi le respiram, plamanii nostri sunt fortati sa functioneze sub o cantitate extrema de stres. Un inhalator de sare roz de Himalaya poate ajuta la reducerea efectelor negative ale poluarii.
Acesta sare provenita din cei mai inalti munti din lume, din Asia, s-a format natural prin evaporarea apelor stravechi la caldura soarelui. Este una dintre cele mai bune surse de minerale naturale de pe planeta. Utila pentru scaderea tensiunii arteriale, curatarea sinusurilor, a cailor respiratorii si multe alte beneficii.
7. Bea o cantitate mare de apa
Daca sputa nu este indepartata din plamani, aceasta poate provoca inflamatie continua, ceea ce duce la leziuni pulmonare, precum si deteriorarea functiei pulmonare. Apa joaca un rol esential in acest domeniu, deoarece creste cantitatea de sange care circula in si din plamani, hidrateaza plamanii si curata mucusul din ei. Hidratarea corecta te poate ajuta, de asemenea la imbunatatirea nivelul oxigenului in organism, deoarece apa este alcatuita din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen.
8. Mananca alimente care contribuie la sanatatea plamanilor
O dieta sanatoasa este o necesitate pentru sanatatea generala si aceasta include sanatatea plamanilor. Exista si anumite alimente care sunt cunoscute ca avand proprietati speciale pentru sistemul respirator:
Legume crucifere- varza, conopida, broccoli. Aceste alimente sunt incarcate cu clorofila si antioxidanti puternici care, in mod natural, ajuta organismul sa se elibereze de toxine. De asemenea, cercetarile stiintifice au demonstrat ca pot ajuta la impiedicarea progresiei cancerului pulmonar si reduc riscul de aparitie a cancerului pulmonar la jumatate.
Alimentele in culori vii– in special rosii, portocale si morcovi. Sunt incarcate cu carotenoide, un pigment antioxidant portocaliu care are capacitatea de a reduce riscul de aparitie a cancerului. Morcovii sunt deosebit de benefici gratie continutului mare de beta-caroten care, transformat in vitamina A, poate ajuta la scaderea atacurilor de astm.
Fructele de padure– zmeura, murele si afinele sunt incarcate cu antioxidanti care ajuta la reducerea riscului de cancer pulmonar, precum si a altor multe boli si infectii.
Produsele care contin Omega-3- sunt esentiale pentru sanatatea generala, ajuta la reducerea inflamatiei in organism, care este esentiala pentru sanatatea pulmonara. Inflamatia excesiva este, de asemenea, o componenta cheie a astmului. Alimentele bogate in acesti compusi benefici includ somonul, uleiul de nuca de cocos, nucile si semintele de in. Exista si suplimente cu Omega 3. Cititi mai multe detalii despre ele in articolul Suplimentele cu ulei de peste trateaza bolile mentale.
9. Foloseste condimente
Exista cateva ierburi si mirodenii care pot imbunatati sanatatea pulmonara, deci asigura-te ca le folosesti des in mancare.
- Turmericul este unul dintre cei mai puternici vindecatori ai naturii. Acesta contine un compus activ cunoscut sub numele de curcumina, cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice. Cercetarile au descoperit ca poate preveni sau reduce simptomele afectiunilor pulmonare cum ar fi bronsita, astm, emfizem, pneumonie si fibroza pulmonara cauzata de radiatii. Mai multe despre Turmeric aici
- Ghimbirul este usor de incorporat intr-o multime de feluri de mancare si ofera proprietati anti-inflamatorii care ajuta la curatarea poluantilor si altor iritanti din plamani. Poate fi consumat si sub forma de ceaiuri.
- Usturoiul – cercetarile arata ca reduce riscurile de a dezvolta cancer pulmonar la jumatate daca este consumat de 2 ori pe saptamana. Se poate pune in mancaruri dar cel mai eficient este negatit (sos de usturoi, mujdeiuri)
- Este de asemenea recomandat sa reduci alimentele cu continut caloric mare, deoarece au un cuvant important de spus in greutatea ta. Supraponderalitatea afecteaza in mod negativ sanatatea in mai multe moduri, incluzand sanatatea pulmonara. In acest caz inima trebuie sa munceasca mai mult, ceea ce face mai dificila eliberarea oxigenului in restul corpului, iar excesul de grasime din zona abdominala, poate pune presiune asupra diafragmei, ingreunand respiratia.
10. Redu cat mai mult consumul de sodiu
Limitarea aportului de sodiu poate ajuta la reducerea excesului de fluide si a balonarii, si ajuta la o functionare mai buna a plamanilor. Prea mult sare, inclusiv sodiu care se gaseste adesea in cantitati mari in alimente preambalate si prelucrate, alimente fast-food si din meniul restaurantelor, determina corpul sa retina apa, ceea ce face ca respiratia sa fie mai dificila. Atunci cand plamanii pot sa respire mai usor, nivelul de oxigen va va ajuta sa va simtiti mai bine.