Poate esti ca si mine un utilizator frecvent al odorizantelor electrice sau de alt tip, pentru camera. Ma atrageau in general aromele speciale, denumirile pompoase (“Briza marii” “Parfumul verii” etc) si promisiunile unui aer mai curat si mai placut. Desigur ca unele functionau, altele mai putin, dupa producator si buget.
Multi oameni, incluzandu-ma pe mine, nu se gandesc la faptul ca folosirea unui odorizant chimic de aer ar putea avea efecte nocive pentru sanatatea familiei, a animalelor de companie si chiar a copiilor nenascuti. Fetita mea suferea de alergii foarte urate de o vreme si medicii nu reuseau sa depisteze cauza. Credeam ca este doar de la florile de primavara, dar a venit vara si era la fel. Intr-o zi mi s-a terminat odorizantul din sufragerie si a durat cam o saptamana pana sa merg sa cumpar o rezerva. Am observat ca s-a simtit brusc mai bine. Nu le-am mai folosit o vreme si acum alergiile ei au disparut.
M-am informat mai bine si iata ce am descoperit:
Produsele odorizante si deodorantele din comert, contin substante chimice toxice care se acumuleaza in cantitati tot mai mari in organismul uman, in timp, astfel incat consecintele asupra sanatatii le sunt rareori atribuite.
Desi sunt ieftine si par de ajutor, cercetatorii care le-au analizat cu atentie au descoperit ca acestea contin un numar uluitor de compusi toxici:
- Ftalati- Substante chimice care pot cauza defecte congenitale, anomalii hormonale si probleme de reproducere. Ftalatii din aer pot duce la simptome alergice si la astm – chiar si in cantitati mici. Anumiti specialisti leaga prezenta ftalatilor de toxicitatea la rinichi si ficat, precum si de aparitia anumitor forme de cancer. S-a descoperit ca peste 85% din odorizantele populare de pe piata contin aceste substante.
- Formaldehida – Aceasta substanta chimica incolora si inflamabila provoaca iritatia cronica a cailor respiratorii si a gatului, ceea ce poate duce la infectii periculoase, astm bronsic, frecvente sangerari nazale si alte probleme respiratorii. Aceste riscuri sunt chiar mai mari pentru sugari, varstnici si cei care au un sistem imunitar compromis. Un studiu publicat in Jurnalul International de Sanatate Publica a aratat ca femeile insarcinate care au folosit odorizante au fost “mult mai susceptibile de a avea copii care sufereau de infectii pulmonare”. Formaldehida este binecunoscuta si ca agent cancerigen uman.
- Naftalina– Studiile de laborator, efectuate pe sobolani, au descoperit ca poate provoca cancer in plamani si leziuni ale tesuturilor aparatului respirator. Expertii cred ca, probabil, produce efecte similare la om.
- Compusi organici volatili- Acesti compusi formeaza vapori sau gaz la temperatura camerei. In timp ce acest lucru este foarte util pentru dispersarea mirosurilor, acestia vin si cu riscul de a dezvolta astm bronsic, in special la copii. Majoritatea odorizatoarelor de aer contin 4-diclorbenzen, un cancerigen cunoscut, care a fost asociat cu leziuni pulmonare si afectarea mirosului. Acest compus pare sa “improspateze” camera – dar de fapt producatorii odorizantelor distrug mirosul clientilor lor. Diclorbenzenul, un pesticid inrudit cu DDT-ul, a fost asociat cu afectarea si moartea unor pasari si animale de companie.
Expunerea doar ocazional la acesti compusi chimici nu este mai putin daunatoare si nici nu putem conta pe organismele care dau aprobari sa fie vandute consumatorilor, de obicei fara studii viguroase ale efectelor.
Alternative naturiste de odorizante:
Odorizant cu bicarbonat de sodiu
Foloseste un borcan mic din sticla cu un capac cu gauri. Umple-l cu bicarbonat de sodiu si apoi adauga uleiurile esentiale preferate (6 picaturi la o lingura de bicarbonat). Pune borcanul in camera pe care doresti sa o deodorizezi natural. Cand praful se intareste, va trebui sa-l inlocuiesti. Poti decora borcanul dupa bunul plac.
Difuzorul cu uleiuri esentiale
Veti putea sa va parfamati in mod natural casa folosind orice tip de ulei esential care va place. Este convenabil si ieftin. Uleiurile evaporate in difuzor nu doar ca vor imbunatati aerul fara pericole chimice, dar pot oferi, de asemenea, multe beneficii pentru sanatatea emotionala si/sau fizica a locuitorilor casei. Unele uleiuri pot purifica aerul din casa ta, pot combate insectele, pot imbunatati calitatea somnului si multe altele.
Spray de camera natural
Intr-un recipient cu pulverizator, pune 125 ml de apa, 10 picaturi de ulei esential (orice parfum doriti), o lingura de votca sau alcool de frectie.
Un vas cu apa fierbinte
Inainte sa apara produsele chimice de improspatare a aerului, bunicii nostri presarau in apa fiarta scortisoara si plante aromatice si avea acelasi efect. Este timpul sa ne intoarcem in acele zile – poti folosi un vas in fiecare sezon, schimband ingredientele: mere uscate, betisoare de scortisoara, cuisoare, eucalipt uscat, frunze de menta, frunze uscate de rozmarin si lavanda etc.