Cum arată recuperarea după un implant dentar?
De multe ori, pacienții care necesită un tratament cu implanturi dentare îl amână din cauza faptului că nu cunosc, în detaliu, ce presupune acest tratament, dar, mai ales din cauza faptului că nu știu exact cum se vor recupera după intervenție.
Pentru a fi cât mai aproape de nevoile pacienților, medicul specializat în implantologie orală avansată, Dr. Andrei Stan, explică ce ar trebui să faci pentru o recuperare rapidă și corectă.
Implanturile dentare reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții pentru înlocuirea dinților lipsă, oferind stabilitate și durabilitate. Succesul pe termen lung al unui implant depinde, însă, în mare măsură de modul în care urmezi instrucțiunile postoperatorii și de atenția acordată îngrijirii orale.
O recuperare corectă nu doar că va accelera vindecarea, dar va preveni și eventualele complicații.
Recuperarea după un implant dentar este un proces care începe imediat după inserarea implantului și durează până când acesta este osteointegrat complet.
Ca și durată, recuperarea completă după un implant este între 4-6 luni, în funcție de starea de sănătate generală a pacientului, dar și în funcție de complexitatea intervenției.
Este bine de știut că unele medicamente, cum ar fi imunosupresoarele, steroizii, medicamentele care influențează sângerarea (anticoagulantele, antiagregantele plachetare), pot să încetinească vindecarea. Totuși, acestea nu reprezintă o contraindicație pentru efectuarea tratamentelor dentare cu implanturi.
Unul dintre cei mai importanți factori pentru o recuperare rapidă este igiena orală. O igienă corespunzătoare, ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și la păstrarea curată a lucrărilor pe implanturi și a gingiilor de lângă acestea. Igienizarea se face la fel ca și în cazul dinților naturali, însă este importantă folosirea unei periuțe soft, pentru a nu leza gingia din jurul implantului, care este o barieră naturală ce împiedică pătrunderea bacteriilor în zona implantului. De asemenea, este importantă și folosirea dușului bucal pentru a avea o igienizare eficientă în spațiile înguste dintre coroanele pe implant. Astfel, după 24 de ore de la intervenție, timp de 14 zile, după fiecare masă, gura se clătește ușor cu apă de gură cu clorhexidină (fără alcool). După o săptămână se va începe periajul cu o periuță de dinți moale (SOFT), de minim 2 ori pe zi, recomandabil dimineața și seara și după mese. La 30 zile de la intervenție se va începe folosirea unui irigator oral/ duș bucal, pe lângă periajul obișnuit.
Un alt factor care influențează durata de viață a implanturilor, dar și vindecarea postoperatorie, este fumatul. Fumatul scade circulația sângelui în zona gingiei și a osului care susține implantul, îngreunând recuperarea. Cantitatea de nutrienți și oxigen care ajunge aici este diminuată astfel încât și dezvoltarea celulelor osoase în zona implantului este împiedicată. Din aceste motive, se recomandă renunțarea completă la fumat, pe durata recuperării, pentru a nu reduce dramatic șansele de osteointegrare a implantului în os.
Indicații terapeutice pentru o recuperare rapidă și corectă:
- ușoara sângerare după intervenție este perfect normală, aceasta poate să persiste până la 24h post intervenție. Reveniți de urgență pentru control dacă sângerarea durează mai mult de 24h;
- fumatul este strict INTERZIS, acesta va afecta dramatic vindecarea;
- dormiți cu poziția capul mai ridicată decât restul corpului, pentru o perioadă de 14 zile;
- consumați hrană semi-solidă/ lichidă pentru o perioadă de 14 zile, iar pe parcursul purtării lucrării provizorii, se recomandă alimentație semi-moale (de exemplu: peste, piureuri, supe, ciorbe, supe creme, carne tocată, etc.);
- nu beți cu paiul, nu consumați alimente dure, prea fierbinți sau prea reci, nu consumați lichide carbogazoase sau alcool, pentru o perioadă de 14 zile;
- Aplicați comprese reci pe față, de preferat gheața învelită într-un prosop, timp de 20 min, cu alte 20 de min pauză, după care repetați. Procesul ar trebui făcut cel puțin pentru o perioadă de 3 zile;
- evitați traumatizarea zonei, nu trageți de obraji sau buze;
- nu scuipați, pentru o perioadă de 21 zile;
- după aprox 6 luni, schimbați lucrarea provizorie cu o lucrare fixă definitivă, întrucât după această perioadă lucrările provizorii devin poroase (adună bacterii) și pot duce la mucozită și periimplantită (infecția țesuturilor peri-implantare, respectiv pierderea implantului) din cauza acumulării de placă și tartru.
Ca la fiecare intervenție chirurgicală, în prima săptămână după inserare există riscul de apariție a infecției. În general, înainte de inserare, se iau toate măsurile necesare pentru eliminarea acestui risc, însă chiar și cu aceste măsuri de precauție, poate apărea o infecție în zona dintre implant și osul în care este implantat, numită periimplantită, care dacă nu este sesizata imediat medicului, poate conduce la pierderea implantului.
Un alt risc după intervenție este acela de eșec al osteointegrării. Acesta se produce dacă asupra implantului s-au exercitat forțe masticatorii prea mari pe perioada osteointegrării, în care implantul ar fi trebuit să facă corp comun cu osul, sau au apărut micromișcări care au condus în timp la necrozarea osului din jurul implantului și la pierderea stabilității implantului. Această situatie apare de obicei dacă pacientul consuma alimente tari sau folosește dinții în alte scopuri decât mestecatul alimentelor, în perioada de 3-4 luni după inserarea implantului.
Riscuri în caz de nerespectare a indicațiilor de tratament/ indicațiilor terapeutice:
- mucozita (inflamația mucoasei periimplantare);
- periimplantita (inflamatia tesutului osos periimplantar);
- pierderea implantului dentar;
- ruperea sau deteriorarea lucrării provizorii.
Pentru e reduce la minimum toate riscurile, dar și pentru o vindecare grabnică, fără probleme, Dr. Andrei Stan le oferă pacienților și medicația necesară: Augmentin 1g de 2 ori pe zi la 12h timp de 7 zile/ Clindamicina 600mg pentru pacienții alergici la peniciline, respectiv Nurofen PLUS 200/12.8mg de 3 ori pe zi, primele 2-3 zile, sau la nevoie.
În speranța faptului că aceste informații ți-au fost utile, echipa coordonată de Dr. Andrei Stan îți stă la dispoziție pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie în ceea ce privește planul optim de tratament adaptat nevoilor tale.
Articol extern