Retete culinare pentru masa de Revelion

Mâncarea românească de Revelion reprezintă o tentație pentru oricine cu apetit pentru porții mari si suculente, având de regulă carnea ca ingredient principal.
Pe măsură ce trecem prin toate sărbătorile de iarnă, mâncarea trebuie să fie abundentă și delicioasă. Acesta este motivul pentru care Revelionul este un moment grozav pentru a face un tur al rețetelor culinare românești.

Sarmale

Ingrediente:

– 1 varză albăretete pentru masa de revelion

-1 kg. carne tocată (vită sau porc și vită)

-2 cepe tocate fin

-2 linguri de orez

-2 linguri de sos de roșii

-sare, piper, mărar tocat

Mod de preparare:

Amestecă într-un castron mare carnea tocată la alegere, împreună cu ceapă, sare, piper, mărar și pastă de roșii. Orezul se adaugă la final, după ce restul ingredientelor s-au amestecat bine. Pune carnea deoparte, până pregătești frunzele de varză.

Pune apoi, apă calduță într-o oală și las-o să fiarbă. În timp ce apa fierbe, scoate cotorul verzei cu un cuțit. Când apa este gata, ia-o de pe foc și scufundă varza în oală preț de 10 minute. Scoate straturile superioare ale verzei cu două furculițe și las-o să se înmoaie în apa fierbinte. Repetă acest proces până ajungi aproape de miezul verzei unde frunzele sunt prea mici pentru a putea lucra.

Ai nevoie de o frunză de dimensiuni decente pentru a putea înveli ingredientele în interiorul ei, dar dacă frunza este totuși prea mare, o poți tăia în două. După ce frunzele s-au răcit poți începe să înfășori umplutura cu ele.

Pentru a pregăti fiecare rulou, pune amestecul pe o frunză de varză și îndoaie frunza peste, apoi rulează-o într-o formă cilindrică și apasă cu degetul pe fiecare parte pentru ca varza să intre înăuntru. Asigură-te, de asemenea, că amestecul este bine împachetat în interiorul frunzei de varză.

Cotorul și varza pe care nu le-ai folosit, le tai în bucăți mici și le pui pe fundul unei oale cu cap. Deasupra acestora, pune rulourile de varză unul câte unul, astfel încât să acoperi uniform fundul oalei. Continuă să adaugi sarmale până când le-ai pus pe toate.

La final se adaugă apă până deasupra tuturor sarmalelor. Lasă-le apoi să fiarbă 30-45 de minute cu capacul pus. Este foarte important să nu lași apa să fiarbă prea mult pentru că altfel se vor rupe. După aproximativ o jumătate de oră, îndepărtează capacul și scoate una din sarmale pentru a degusta carnea și orezul și a vedea dacă sunt suficient de fierte. Dacă nu sunt, va trebui să le mai lași încă 15 minute pe foc.

Acum, sarmalele ar trebui să fie gata. Le poți servi cu puțin piper sau cu un ardei iute și niște mămăligă. Oricum alegi să le servești, sunt delicioase!

Pulpe de pui cu fasole verde și cartofi natur

Ingrediente:

– fasole verde fiartă;

 

– cartofi decojiți, tăiați cuburi și fierți;

 

– o bucată mică de unt;

 

– pătrunjel tocat pentru cartofi;

 

– 6 pulpe de pui;

 

– căței de usturoi curățați și tăiați cubulețe – câți dorești; 

 

– ulei vegetal suficient pentru a găti puiul;

 

– 250 ml pastă de roșii

 

– 500 ml supă de pui;

 

– sare si piper dupa gust; 

Mod de preparare:

Legume

Fierbe fasolea verde și cartofii în tigăi separate. Când cartofii sunt fierți, clătește apa și adaugă untul pentru a amesteca. Se adaugă, de asemenea, pătrunjelul tocat și se amestecă totul. Fasolea poate fi lăsată așa cum este, deoarece este suficient de gustoasă.

Pulpele de pui

Pune câteva linguri de ulei într-o tigaie suficient de mare pentru pulpele de pui. Când uleiul este încins, adaugă pulpele și usturoiul tocat. Gătește la foc mediu pentru că nu vrei ca usturoiul să se ardă. Când puiul este rumenit pe toate părțile, poți scoate usturoiul daca dorești.

Adaugă pasta de roșii și las-o să fiarbă câteva minute. Amestecă mult pentru că nu dorești ca pasta să se ardă, ci doar să se prăjească puțin. Deasupra, adaugă în jur de 500 ml supă de pui, sau cât ai nevoie pentru a acoperi puiul. Se acoperă cu un capac și se fierbe la foc mediu până dă în clocot. Apoi, reduce focul la mic și gătește până se îngroașă sosul.

Asigură-te că amesteci din când în când, deoarece s-ar putea arde. Dacă nu este suficient de gros, poți adăuga puțin amidon de porumb. Asta este tot!

Salată de boeuf

Această delicioasă salată poate fi găsită în casele românilor pe tot parcursul iernii. Se servește de obicei ca aperitiv și este unul dintre felurile de mâncare tradiționale de Revelion! Cu toate acestea, este destul de răcoritoare, așa că o poți găti și vara.retete pentru masa de revelion

Pentru această rețetă, vei avea nevoie de legumele rădăcinoase de mai jos:

– cartofi;

–  morcovi;

– păstârnac;

Legumele se fierb până sunt bine gătite, iar când ai terminat, golește apa din tigaie și lasă-le să se răcească. După cum vezi, nu am specificat nicio cantitate pentru că depinde foarte mult de câtă salată vrei să obții. Dacă dorești doar să încerci, poți pune o legumă din fiecare, dar cartoful va trebui să fie mare, deoarece este ingredientul principal.

Pentru o versiune vegetariană, se adaugă mazăre fiartă, altfel poți adăuga pui fiert. Când rădăcinoasele s-au răcit, taie-le în cuburi mici. Pune toate aceste legume într-un castron mare. Deasupra adaugă mazărea daca vrei sa o folosești la salată.

Acum este timpul pentru ingredientele murate: castraveți și gogoșari. Dacă nu le ai în casă, le poți găsi în orice supermarket. Taie-le în pătrate foarte mici. Înainte de a le pune deasupra celorlalte legume asigură-te că le storci astfel încât să iasă toată zeama.

Încă nu ai terminat…Amestecă-le pe toate cu grijă, asigurându-te că legumele nu se sfărâmă prea mult. Pentru a completa această salată trebuie să adaugi maioneză și puțin muștar. Este de preferat maioneza făcută în casă, dar poți folosi și una din comerț. La final, adaugă sare și puțin piper și amestecă totul o ultimă dată.

Poftă buna!