Ulei esential de oregano: ce trebuie sa stim despre acest miracol al naturii

 

Uleiul esential de oregano este cel mai bine cunoscut pentru activitatea sa antiinfectioasa foarte puternica cu spectru larg, compusul sau principal, carvacrolul, fiind studiat pe scara larga astazi de catre oamenii de stiinta. De indata ce este contractata o infectie sau suprainfectie, severa sau repetata, acest ulei de oregano poate face parte dintr-un tratament eficient cu scop antiinfectios si imunostimulant.

Acest ulei are aaadar proprietati antiinflamatorii, analgezice, antioxidante si antitumorale, care ii ofera un viitor promitator in aromaterapia clinica, dar si in alte situatii precum prevenirea astmului sau prevenirea cancerului.

 

Istoria uleiului esential

Originar din Asia si bazinul mediteranean, oregano apartine aceluiasi gen botanic ca si maghiranul. A fost folosit in Egiptul antic in procesul de imbalsamare a mortilor dar si in ritualurile pentru zei. Apoi, oregano a deveni o planta cunoscuta pentru a ajuta digestia in Roma Antica.Ulei esential de oregano: ce trebuie sa stim despre acest miracol al naturii

Astazi, oregano este foarte popular in bucataria mediteraneana si nu numai si si-a depasit complet ruda, maghiranul, desi aroma lui este mai putin fina si mai putin bogata. Uleiul de oregano este un ulei esential foarte apreciat in industria alimentara, cat si in parfumerie si terapeutic.

Pe de alta parte, din punct de vedere nutritional, este mult mai interesant sa folositi oregano proaspat.

In ceea ce priveste utilizarea uleiului esential de oregano in terapii, trebuie respectate cateva indicatii cum ar fi: acesta va fi intotdeauna diluat intr-un ulei vegetal, in caz contrar fiind posibila aparitia unei senzatii foarte neplacute de iritatie sau chiar arsura. Pe cale orala, pentru a proteja mucoasele, este de preferat sa consumati ulei esential de oregano sub forma de capsule. Puteti cumpara capsule gata de utilizare ce contin ulei de oregano de la plantum.ro.

Cand sa folositi ulei esential de oregano? Acest ulei poate fi folosit in urmatoarele afectiuni: tulburari infectioase severe de orice tip, probleme ORL, probleme respiratorii, digestive, urinare, ginecologice, preventie, astm, tulburari severe ale pielii, dermatita infectioasa rebela (fungica sau bacteriana), acnee rebela.

 

 Tulburari infectioase

Uleiul esential de oregano este cel mai puternic ulei esential pentru combaterea bacteriilor, ciupercilor, protozoarelor si altor paraziti interni. La om, ca si la animale, multe studii atesta aceasta putere antiinfectioasa. Va fi eficient asupra unui numar bun de bacterii Gram pozitive sau, mai rar, Gram negative, precum si asupra drojdiilor. De asemenea, si-a demonstrat eficacitatea asupra germenilor rezistenti la antibiotice, ciuperci sau bacterii, precum si asupra biofilmelor bacteriene. Carvacrolul, prezent adesea la peste 60% in uleiul de oregano, este compusul principal responsabil pentru aceasta actiune antimicrobiana, actiune pe care timolul, in cantitati mai mici, o va intari.

Iata si care sunt germenii sensibili la carvacrol: bacterii Gram pozitive si negative, ciuperci, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, pneumonie cu streptococ, Streptococcus mutans, Streptococcus sanguinis, Streptococcus salivarius, Streptococcus mitis, Escherichia coli, pneumonie Klebsiella, Proteus mirabilis, Enterobacter spp., Serratia spp., Pseudomonas aeruginosa, Helicobacter pylori, Candida albicans, Candida spp., Alternaria alternata, Penicillium rubrum, Trichoderma viride, Dermatofitele, dermatita Malassezia, Clostridium perfringens etc.

 

Avantajele carvacrolului si timolului din uleiul de oregano

Natura predominant hidrofoba si usor hidrofila a acestor doua molecule le permite sa interactioneaza eficient cu structurile hidrofobe microbiene si astfel inhiba sau distruge acesti microbi. De asemenea, pot sa patrunda in medii mai hidrofile precum biofilmele bacteriene sau fungice: simplificat, exista populatii de microbi, instalati in organismul nostru sub forma de biofilm, care reprezinta rezervoare pentru microbi, care pot duce, in functie de starea individului, la infectii cronice. Avantajul acestor molecule aromatice consta asadar in faptul ca pot atinge in cadrul acestor biofilme tinte microbiene greu de atins de antibioticele conventionale, reducand astfel nivelul lor de virulenta.

 

Aplicarea terapeutica a uleiului esential de oregano

 

Uleiul esential de oregano poate fi folosit in toate formele de patologii infectioase. Cu toate acestea, potentialul sau caracter iritant si toxic va implica respectarea precautiilor de utilizare, precum si utilizarea orala preferata sub forma de capsule, in contextul infectiilor severe, repetate sau insolubile.

Ce infectii au reactii pozitive la uleiul de oregano?

 

Bronsita severa

Oral, poate fi folosit sub forma de capsule, dar si sub forma de ulei combinat cu ulei de masline, cocos sau miere. Nu consumati direct aceasta cantitate de ulei deoarece prezenta arsuri severe la nivelul gurii si tractului digestiv. Pentru un plus de siguranta, puteti cumpara si amestecuri gata de utilizare sau capsule care contin diferite uleiuri esentiale antiinfectioase. Consultati-va cu cei care le comercializeaza.Ulei esential de oregano: ce trebuie sa stim despre acest miracol al naturii

 

Cistita

Uleiul de oregano se va consuma pe cale orala, sub forma de capsule sau ulei in combinatie cu elementele de mai sus. Nu consumati direct aceasta cantitate de ulei, altfel veti avea arsuri severe in gura si pe tractul digestiv. Poate fi necesar sa se suplimenteze cu o formula care sa fie masata pe abdomenul inferior. Aplicati ulei de Oregano, in parti egale, cu ulei esential de Palmarosa, Cuisoare, Niaouli, Musetel nobil si Matricaria, toate diluate la 10% intr-un ulei vegetal la alegere. A se aplica de 3 ori pe zi. 

 

Acnee rebela

A se consuma pe cale orala, sub forma de capsule. De asemenea, pielea trebuie tratata local cu un tratament aromatic adecvat.

 

Alte indicatii

 

Prevenirea astmului si a bolii obstructive cronice ale cailor respiratorii – este de remarcat utilizarea inca neobisnuita, si nerelatata in literatura, a uleiului esential de oregano pentru prevenirea astmului. Studiile stiintifice, totusi, demonstreaza proprietatile antiinflamatoare, imunomodulatoare si bronhodilatatoare ale carvacrolului. In plus, recent a fost realizat un studiu clinic care a dovedit imbunatatirea notabila a capacitatilor respiratorii ale pacientilor cu astm bronsic, precum si o reducere semnificativa a starii inflamatorii a cailor respiratorii, dupa 2 luni de tratament cu carvacrol. Avand in vedere proprietatile respiratorii si antiinfectioase ale uleiurilor esentiale bogate in carvacrol, acesta din urma ar putea oferi, prin urmare, beneficii si in alte boli cronice precum Boala pulmonara obstructiva cronica sau fibroza chistica.

 

Tonic mental si fizic

Se stie ca uleiul de oregano lupta impotriva oboselii si imbunatateste functia mentala. Consumati numai dupa indicatii.

 

Precautii pentru utilizare

Uleiul esential de oregano, daca nu este utilizat corespunzator, poate fi foarte iritant pentru piele. Trebuie utilizat cu multa precautie si foarte diluat (max 5%): cereti sfatul unui specialist.

Este un ulei esential agresiv pentru membranele mucoase. Utilizarea orala se face intotdeauna foarte diluat sau, de preferinta, sub forma de capsule. Atentie la persoanele hepatosensibile.

 

Uleiul esential este nerecomandat in cazul tratamentelor anticoagulante, tulburarilor de coagulare, interventiilor chirurgicale iminente, ulcerului digestiv.

 

Contraindicatii:

-Administrare orala la copii sub 8 ani;

-La femeile insarcinate si care alapteaza.

 

Interactiuni medicamentoase

 

Aveti grija la toate medicamentele care pot potenta riscul de sangerare: aspirina, anticoagulante orale sau injectabile, antifungice orale precum econazolul. Daca aveti dubii, cereti sfatul specialistului.