Suplimente cu minerale – recomandări şi beneficii

Aţi auzit, fără îndoială, de necesitatea unor suplimente cu minerale şi vitamine, recomandate pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos, a unei diete echilibrate, pentru prevenirea şi tratarea unor probleme de sănătate.

În articolul de faţă, vorbim despre suplimente cu minerale, şi ele substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, la fel ca vitaminele, despre care am vorbit anterior, într-un articol despre Beneficiile vitaminelor. Niciun proces din organism nu ar fi posibil fără minerale.

Însă, de multe ori, din cauza unui stil alimentar dezechilibrat, al anumitor boli, al înaintării în vârstă, al depunerii de efort prelungit, în anumite situaţii

suplimente cu minerale

foto: conversation.which.co.uk

 

particulare (de stres, de efort intens, în sarcină, menstraţie, menopauză), apare şi un deficit de minerale, astfel că este necesară suplimentarea lor.

Înainte de a vorbi despre tipurile de suplimente cu minerale, vom detalia câteva lucruri importante despre acestea. În primul rând, mineralele se împart în două categorii: esenţiale sau macrominerale sau macroelemente şi neesenţiale sau oligoelemente.

Din prima categorie, fac parte calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul, clorul. În cea de-a doua, regăsim fierul, cobaltul, cupru, iodul, manganul, seleniul, zincul şi molbidenul.

O serie de suplimente cu minerale combină mai multe astfel de substanţe pentru a furniza într-o singură doză necesarul optim recomandat de medic şi pentru că, împreună, îşi fac treaba mai eficient, se completează, se potenţează, acţionează sinergic. Tot din acest motiv, le veţi mai regăsi în combinaţii cu diferite vitamine şi cu aminoacizi.

Cine are nevoie de suplimente cu minerale

Aşa cum arătam mai sus, o serie de factori pot duce la carenţe de minerale, care conduc la afecţiuni, dar chiar şi la boli grave. Însă, de aceea, au apărut suplimentele cu minerale, cu rol de a ajuta la refacerea “stocurilor”, de a preveni şi trata pierderile şi bolile cauzate de carenţe.

Iată cine are nevoie, în mod sepecial, sau mai mult, de suplimente cu minerale:

– Persoanele care ţin diete mai mult sau mai puţin restrictive, privându-se de unele alimente esenţiale, precum şi vegetarienii şi veganii.

– Persoanele care au nevoie de vitamine. Aşa cum spuneam, vitaminele şi mineralele se potenţează reciproc şi acţionează sinergic în anumite combinaţii. De exemplu, populara Vitamină D, indicată atât de mult în perioada aceasta de pandemie de coronavirus, se absoarbe mai bine împreună cu calciul.

– Invers, persoanelor care au nevoie de fier, le este recomandat acesta împreună cu Vitamina C pentru o mai bună asimilare. Sau şi mai bine, chelatat cu aminoacizi, care cresc eficient rata de absorbţie. Chelatarea este, practic, acel proces care transformă mineralele într-o formă mai uşor asimilabilă. Aceste combinaţii sunt foarte importante pentru că singure, anumite minerale nu se absorb bine de organism, ci se elimină într-o cantitate mai mare sau mai mică.

– Sportivilor şi persoanele care desfăşoară activităţi care necesită efort fizic. Aceştia elimină prin transpiraţie cantităţi mari de minerale. Deasemenea, mineralele ajută şi la refacerea musculaturii după antrenamente şi în durerile musculare, previn cârceii, crampele, ajută articulaţiile.

– Femeilor aflate în diferite perioade particulare precum menstruaţia, sarcina, menopauza.

– Persoanelor care se refac după anumite boli şi au pierdut cantităţi importante de minerale prin urină, sângerări etc.

Ce conţin cele mai recomandate suplimente cu minerale şi la ce ajută

Mai jos, am făcut o trecere în revistă a unora dintre cele mai importante minerale, în ordinea cantităţii lor în organism, cu rolurile fiecăruia, beneficii, indicaţii, probleme cauzate de carenţe, precum şi alimentele care le conţin într-o cantitate mai mare.

Dacă acestea nu pot fi luate în cantităţile necesare din alimentaţie şi se impune un supliment în cazurile amintite mai sus, medicii recomandă în general suplimente cu minerale complexe care conţin de la două, trei minerale în sus sau combinaţiile cu alţi nutrienţi de care aminteam.

Calciul, vital pentru sistemul osos. Ce însemnă aşa zisa cadere de calciu

Calciul este un element vital pentru buna funcţionare a sistemului osos – 99 la sută din calciul din organism regasindu-se în oase şi în dantură. Este esenţial, astfel, pentru buna lor funcţionare, în prevenirea şi tratarea bolilor de oase. Calciul influenţează starea de sănătate a pielii, unghiilor, părului, unghiilor şi, bineînţeles, şi aspectul acestora.

Deasemenea, are în dezvoltarea creierului şi în buna funcţionare a sistemului nervos, intervine în procesele musculare, are rol şi în coagularea sângelui, contribuie la reglarea bătăilor inimii, intervine în permeabilitatea membranei celulare şi în activarea enzimatică.

Carenţa de calciu, hipocalcemia sau, cum este cunoscută în mod popular, lipsa de calciu, este cauzată de o alimentaţie deficitară în vitamine şi minerale, malabsorbţia nutrienţilor din alimentele, insuficienţa vitaminei D, precum şi de anumite boli renale şi de pancreas. Hipocalcemia duce însă şi la boli mai grave precum spasmofilia, osteoporoza, cataracta.

Frecvent auzim de “căderea de calciu”, manifestată prin transpiraţie, ameţeli, stare de greaţă, slăbiciune, durere de cap, furnicături, nelinişte, anxietate – simptome diferite, de la caz la caz. Aceasta este, practic, o reacţie care apare pe fondul unui stres, a unei emoţii, a unei nelinişti, a suprasolicitări nervoase, procese care determină modificarea respirației.

La rândul ei, modificarea respiraţiei duce la creșterea PH-ului sângelui și legarea calciului de albumină, formă în care calciul devine inactiv pe o perioadă scurtă.

În alimente, calciul se găseşte în produse lactate – lapte, brânză, iaurt, produse fortificate cu calciu – produse cu soia – brânză, lapte cu soia, cereale, peşte, în special, sardine cu oase, portocale, căpşune, papaya, seminţe, anumite sucuri, anumite băuturi pentru sportivi, ape minerale.

Ce mai este important de ştiut că sunt produse care duc la accelerarea pierderii calciului prin urină. Aici pot fi amintite cafeaua, ceaiul negru şi ceaiul verde, alcoolul şi, mai puţin ştiut, chiar şi anumite fibre alimentare.

Beneficiile fosforului pentru oase, muşchi, rinichi 

Fosforul se regăseşte în oase, în dantură, în compoziţia acizilor nucleici, nucleoproteinelor şi fosfolipidelor. Previne osteoporoza alături de calciu, intervine în crearea ADN şi ARN,  ajută la menţinerea echilibrului acido-bazic, la stocarea şi la transferul de energie, la metabolismul nutrienţilor şi la formarea proteinelor.

Deasemenea, are rol în funcţionarea rinichilor, ajută la filtrarea deşeurilor, şi stimulează diferite procese musculare şi neuronale.

În suplimente cu minerale, fosforul acţionează bine împreună cu calciul, aceste minerale transformându-se în fosfat de calciu – esenţiale pentru prevenirea şi tratarea osteoporozei.

Nu în ultimul rând, ajută la refacerea durerilor musculare după antrenamente.

Deficitul de fosfor duce la slăbiciune musculară, dureri osoase, rahitism, uneori poate cauza fracturi, convulsii şi insuficienţă respiratorie. Sunt şi cazuri rare în care un nivel foarte scăzut de fosfor poate duce chiar la complicaţii, chiar la comă.

Persoanele cu diabet, care trebuie să ia insulină, alcoolicii, persoanele care iau anumite medicamente – antiacide, diuretice, corticosteroizi, inhibitori ai angiotensinei au mai multă nevoie de fosfor.

Fosforul se regăseşte, în special, în carne, produsele lactate, ouă, cartofi, fructe uscate. Absorbţia sa mai bună se face în prezenţa vitamininelor din grupa B.

Magneziul, un aliat împotriva oboselii, stresului, catalizator de energie

Magneziul se găseşte şi el în oase şi dantură dar şi în albumină (substanţă proteică din sânge). Este un mineral cunoscut pentru menţinerea nivelului de energie şi a echilibrului cerebral, pentru rolul său de combatere a diferitelor stări de oboseală, stres, anxietate. Totodată este foarte important şi pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare, musculare şi a articulaţiilor.

Deficitul de magneziu duce la crampe musculare, oboseală, insomie, iritabilitate, dificultăţi de concentrare, probleme cardiovasculare, spasme ale pleoapelor.

Este recomandat persoanelor care au un nivel scăzut de energie, simptome anxioase, celor care acumulează stres sau au

suplimente cu minerale 3

 perioade încărcate.

Deasemenea, se recomandă sportivilor şi celor care practică sporturi ca hobbz deoarece creşte rezistenţa la efort, menţine echilibrul electrolitic şi relaxează muşchii după efort

Femeile însărcinate la care apare preeclampsia, după cea de-a 20-a săptămână de sarcină, ce are ca simptome creşterea tensiunii şi eliminarea de proteine prin urină au nevoie de magneziu, la indicaţia medicului.

Il veţi vedea deseori asociat cu calciul sau cu zinc şi Vitamina B6 pentru creşterea rezistenţei psihice şi fizice, menţinerea echilibrului nervos şi muscular,  îmbunătăţirea stării generale.

Printre alimentele cu conţinut mai mare de magneziu se numără spanacul, bananele, avocado, migdalele, doveacul şi seminţele de dovleac, ciocolata neagră, băuturile pentru sportivi.

Fierul, esenţial pentru producerea de hemoglobină. Anemia, printre cele mai frecvente manifestări ale carenţei 

Fierul face parte din categoria micromineralelor, spre deosebire de macromineralele enumerate anterior. Este unul dintre mineralele care se regăsesc în cea mai mare cantitate în sânge.

Cele mai importante roluri ale fierului în organism sunt producerea de hemoglobină şi mioglobină, o formă de hemoglobină din ţesutul muscular, precum şi de oxigenare a globulelor roşii.

Fierul mai intervine în procesul de creştere, în fortifierea sistemului imunitar şi în furnizarea de energie.

Carenţa de fier se manifestă prin anemie, ameţeli, oboseli, căderea părului, fragilitatea oaselor, tulburări digestive, obezitate.

Deficitul apare mai des la persoanele care nu consumă suficiente alimente care conţin fier, persoane care adoptă diferite regimuri, printre care şi vegetarienii, în sângerări intestinale şi în perioada menstruaţiei, în caz de efort intens fizic, sport excesiv.

Alimente bogate în fier sunt, în special, ficatul şi alte organe, carnea roşie, spanacul, quinoa, fructele de mare, ciocolata neagră, cerealele fortificate cu fier.

Iodul, esenţial pentru producerea hormonilor tiroidieni, în sarcină, în creşetere

Oraganismul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni, necesari  pentru funcţionarea glandei tiroide şi care intervin în multe procese vitale, de la controlul metabolismului, la dezvoltarea sistemului osos, la creşetere, în timpul sarcinii şi în copilărie, în dezvoltarea creierului.

Deficitul de iod duce la boli tiroidiene precum guşa tiroidiană (creşterea în volum a troidei), hipotiroidismul. Cele mai frecvente simptome ale deficit

Minerale si nutrienti

ului de iod sunt senzaţiile de oboseală şi de slăbiciune, senzaţia de frig, creşterea în greutate, menstruaţia neregulată, tulburările de memorie.

Deci dacă aveţi mai multe astfel de simptome, trebuie neapărat să mergeţi la medic pentru a verifica prin analize specifice dacă nu aveţi hipotiroidism.

Femeile însărcinate au nevoie de iod în cantitate mai mare pentru că iodul din organismul lor este esenţial pentru dezvoltarea fătului. Multe probleme de sarcină şi de dezvoltare ulterioară a copilului sunt asociate cu deficitul de iod, de la pierderi de sarcină sau dezvoltarea unor anomalii, la retard mintal şi creşetere încetinită. De aceea, medicii recomandă suplimentarea dietelor mamelor cu iod.

Deasemenea, persoanele care sunt vegetariene, care ţin anumite diete fara carne, lapte sau pâine au nevoie de supliemnte cu iod.

În alimentaţie, iodul se găseşte îndeosebi în peşte, fructe de mare, alge, lactate, ouă, pâine integrală şi cereale integrale, precum  şi în sarea iodată, bineînţeles.

La polul opus, hipertiroidismul apare la persoanele care produc prea mulţi hormoni tiroidieni şi au metabolism rapid. Şi în acest caz poate apărea guşa tiroidiană şi alte probleme grave de sănătate, fie din cauza unei boli, fie din cauza unor medicamente sau a unui exces de iod – dar cazurile sunt mai rare decât hipotiroidismul.

Am enumerat astfel numai câteva dintre mineralele esenţiale organismului, pe care le regăsim frecvent în suplimente cu minerale, însă vom mai reveni asupra acestui subiect atât de amplu şi interesant.

Calivita va ofera o gama larga de minerale si nutrienti:

  1. Produsele naturale (Vital , Vital A, Vital B, Vital AB) pentru fiecare grupa sanguina (90 tablete)
  2. VitalMan si VitalWoman – complex de minerale, vitamine si nutrienti pentru barbati si femei (60 tablete)
    suplimente cu minerale
  3. PowerMins – conține 10 dintre mineralele esențiale cele mai impotante de care este nevoie zilnic (100 tablete)
  4. Strong Bones cu Vitaminele D si K (100 tablete si 250 tablete)
  5. Calcium Magnesium Plus cu vitaminele D3 si K2 (30 si 100 capsule)
  6. SuperMega50 (100 tablete) – rodus cu o concentraţie ridicată de multivitamine cu eliberare treptată, cărora li se adaugă minerale, oligoelemente, antioxidanţi şi un plus de bioflavonoide, fiind conceput special pentru persoanele cu un stil de viaţă foarte intens.

In continuare, va invit sa citit o carte electronica (60 pagini) despre minerale.

Minerale

Alte carti electronice despre rolul si beneficiile Suplimentelor cu minerale

Chelated-Zinc-Mega-Zinc Iron Plus Power Mins Pro-Selenium Strong-Bones-Strong-Bones-Plus Iodul-si-vitamina-K