Beneficiile vitaminelor pentru sănătate şi frumuseţe
În plină pandemie de coronavirus, s-a vorbit mai mult ca oricând despre vitamine, unele în mai mare măsură necesare în această perioadă, recomandate pentru a preveni şi lupta cu virusul; dincolo de susţinerea unui sistem imunitar puternic, beneficiile vitaminelor sunt însă nenumărate, fiind indispensabile organismului uman şi intervenind în numeroase procese. Carenţa vitaminelor poate duce la probleme de sănătate, de la afecţiuni minore, la boli mai grave.
Nevoile de vitamine variază de la om la om, în funcţie de vârstă, sex, tipul de muncă şi activităţi, activităţile predispoziţiile genetice la anumite boli, diferitele afecţiuni şi probleme de sănătate, anumite perioade ale vieţii (perioada de creştere, sarcina, alăptarea, menopauza şi andropauza, perioade de stres) tonusul şi frumuseţea vizate şi mulţi alţi factori.
Vom vorbi în acest articol, aşadar, despre rolul şi beneficiile vitaminelor, nu înainte de vă prezenta această clasă de nutrienţi esenţiali, alături de minerale, pentru buna funcţionare a organismului uman.
Vitaminele sunt micronutrienţi care intervin în toate procesele care au loc în organism, de la creştere, dezvoltare, funcţionarea celulelor, pentru un bun metabolism şi un nivel optim de energie. Ele se împart în două categorii şi anume:
- Vitamine liposolubile (solubile în grăsimi): vitaminele A, D, E, K. Acestea sunt mai uşor de stocat de organism pentru că se pot depozita în ficat şi în ţesuturile grase. Se absorb la nivelul tractului intestinal cu ajutorul grăsimilor. Organismul uman le poate stoca timp de câteva zile şi până la mai multe luni.
- Vitamine hidrosolubile (solubile în apă): vitaminele C, vitaminele din grupa B. Spre deosebire de prima categorie, acestea se elimină mult mai repede.
Le vom enumera, aşadar, în ordine, mai jos.
Beneficiile Vitaminei A
Vitamina A se întâlneşte în diferite forme: retinol, acid retinoic, retinal, beta caroten. Printre beneficiile vitaminelor A se numără susţinerea sistemului imunitar, formarea celuleor albe, regenerarea pielii, rolul antiageing, refacerea pielii după arsuri, răni, cicatrici, asimilarea calciului, susţinerea sănătăţii şi a aspectului sănătos ale unghiilor, danturii, părului.
Vitamina A este crucială pentru producerea rodopsinei, responsabilă de vederea crepusculară şi nocturnă, esenţială pentru toate funcţiile ochilor, pentru o vedere optimă şi în pentru prevenirea şi tratarea bolilor oculare.
Retinolul este un aliat al întineririi pielii, are capacitatea de a stimula reînnoirea celulara, luptă contra ridurilor, tratează acneea şi petele pigmentare. Stimulează producţia de colagen şi elastină, atât de necesare pentru menţinerea tenului proaspăt, elastic şi hidratat şi pentru prevenirea îmbătrânirii premature, precum şi pentru hărnirea buzelor.
Se foloseşte şi în tratarea negilor şi a psoriazisului. Astfel, veţi întâlni retinolul nu doar în suplimente de vitamine care se administrează pe cale orală, ci şi în produse de beauty.
Retinalul este altehida care provine din Vitamina A, fiind implicat în procese ce produc substanţe care ajută la îmbunătăţirea vederii. Deasemenea, are rol în menţinerea sănătăţii pielii şi prevenirea îmbătrânirii acesteia.
Acidul retinoic derivă din retinaldehida sau retinol. Este un factor de creşetere pentru ţesuturile epitaliale şi previne excesul de cheratinizare a pielii. Susţine elasticitatea şi frumuseţea pielii, luptând contra ridurilor, precum şi a petelor pigmentare. Şi pe acesta îl veţi regăsi într-o serie de produse cosmetice antiacnee şi antiîmbătrânire.
Betacarotenul este cel mai des tip de pro-vitamina A, acel pigment de culoare portocalie-roşiatică, un bun antioxidant şi imunomodulant. Protejează împotriva împotriva radiaţiilor ultraviolete, responsabile de arsuri solare, probleme ale pielii, boli, cancer chiar, este şi el un bun agent antiaging şi un aliat al susţinerii vederii.
În alimente, găsiţi Vitamina A în peşte gras, ulei de ficat de cod, ouă, lactate grase, legume şi fructe portocalii şi verzi.
Deficitul de vitamina A duce, precum v-aţi dat, probabil, deja seama din cele enumerate mai sus, la afecţiuni ale pielii, îmbătrânire prematură, probleme oculare cum ar fi sindromul de ochi uscaţi, senyaţii de mâncărimi şi arsuri, slăbirea vederii, inflamări ale ploapelor.
Totodată, poate cauza probleme de sănătate mai grave, precum infecţii ale sistemului respirator, boli ale aparatului reproductiv, avort spontan şi întârzierea creşterii la copii.
La nivelul pielii, dacă folosiţi un produs cu retinol, acesta trebuie întâi transformat în retinaldehidă, iar aceasta transformată în acid retinoic înainte de a fi folosită de piele, efectiv. Retinolul e mai slab decat retinaldehida, iar retinaldehida mai slaba decât acidul retinoic.
Un articol interesant despre formele vitaminei A şi despre cum sunt ele transformate şi folosite de organism găsiţi aici.
Beneficiile Vitaminei D
Vitamina D (D2 şi D3) este una dintre cele mai recomandate vitamine în această perioadă. Vitamina D2 este cunoscută ca „vitamina razelor de soare” deoarece expunerea la razele de soare stimulează pielea să o producă şi se mai regăseşte în alimente de origine animală, precum gălbenuşul de ou şi peştele gras. Vitamina D3 se regăseşte în anumite plante, ciuperci, drojdie.
Precum spuneam şi într-un articol anterior, corelaţia importanţei vitaminei D în lupta împotriva coronavirusului s-a făcut când s-a constatat un nivel scăzut al acestea la bolnavii de COVID-19. Cum activitatea în aer liber a fost mai limitată în aceeastă perioadă şi, mai ales, în sezoanele cu mai puţină expunere la lumina naturală, pentru a menţine un nivel echilibrat în organism, sunt recomandate suplimentele cu vitamina D.
Practic, rolul vitaminei D este de a ajuta la asimilarea calciului şi a fosforului şi de a menţine nivelurile acestora normale. Printre beneficiile acestei vitamine se numără stimularea activităţii sistemului imunitar, buna dezvoltare şi funcţionare a creierului, funcţionarea sistemului osos şi a sistemului muscular, ajută la prevenirea unor boli, de la cele gripale, la cele de oase, musculare, până la cele autoimune şi la reglarea ritmului cardiac.
Deficitul de vitamina D crește riscul de infecţii respiratorii şi osteoporoză. Vitamina D le este recomandată tuturor persoanelor pentru întărirea sistemului imunitar, persoanelor care petrec mai mult timp în casă, celor mai sensibile la soare, în sarcină pentru protejarea oaselor mamei şi asigurarea dezvoltării scheletului fătului.
Beneficiile Vitaminei E
Mai este denumită şi vitamina fertilităţii şi conţine 8 nutrienţi esenţiali şi anume 4 tocoferoli şi 4 tocotrienoli. Vitamina E este un antioxidant major, acţionând împotriva radicalilor liberi, responsabil pentru protejarea membranelor şi un adjuvant în încetinirea procesului de îmbătrânire biologică. Ajută la buna funcţionare a sistemului circulator, intervenind în formarea de globule roşii noi.
Precum spuneam mai sus, este denumită vitamina fertilităţii deoarece intervine în procesul de reproducere, prin asigurarea unei funcţionări optime a glandelor sexuale şi endocrine. Deasemenea, ajută la producerea de estrogen şi la ovulaţie. Are rol important în sinteza prostaciclinei în celulele endoteliale şi inhibă formarea de tromboxani în trombocite, reducând în acest fel agregarea trombocitelor la suprafaţa epiteliului vascular.
Primăvara se consideră că scade nivelul de vitamina E din organism, asfel că în acest sezon, creşte necesarul administrării ei cu suplimente. În alimente se găseşte în nuci seminţe alune, uleiuri vegetale, cerale integrale, ficat, ouă.
Deficitul de vitamina E poate duce la diferite disfuncții neurologice, cardiovasculare, scurtarea vieţii eritrocitelor, anemie. Se întâneşte un deficit de vitamina E mai mult la vârstnici şi în cazul unor alimentaţii care privează organismul de vitamine şi minerale esenţiale.
Beneficiile Vitaminei K
Grupa K are vitaminele K1, K2, K3 şi este cunoscută generic ca vitamina de coagulare a sângelui, facilitând transportul calciului în sânge. Beneficiile vitaminelor K sunt şi ele numeroase – fiind coagulante au rol de vindecare a rănilor, ajută la mineralizarea oaselor, la menținerea bunei funcționări a creierului, asigurarea unui metabolism optim.
Potrivit unui articol recent, cercetătorii olandezi au descoperit o legătură posibilă între deficitul de Vitamina K şi efecte grave ale COVID-19. Medicii olandezi au constat că pacienţii care au ajuns la secţiile de terapie intensivă sau au murit de Covid-19 au avut deficit de vitamina K. Explicaţia e că virusul provoacă coagularea sângelui, producând degradarea fibrelor elastice din plămâni.
Vitamina K, luată din alimentaţie sau suplimente şi absorbită în tractul gastro-intestinal, ajută la producerea de proteine ce reglează coagularea şi pot oferi protecţie împotriva bolilor de plămâni.
În alimente, aceasta se găseseste în crucifere – spanac, broccoli, sparanghel, ficat de vită, rinihi de vită, cotlete de porc, caren şi ficat de pui, pate de ficat de gâscă, brânzeturi tari.
Deficienţa de Vitamina K cauzează coagularea deficitară a sângelui; hemoragii nazale, sângerare abundenţă la menstruaţie, tăieturi, sângerări gingivale, apariţia rapidă a vănătăilor, dezechilibrul florei intestinale după terapia cu antibiotice, anumite probleme la făt şi osteoporoză.
Beneficiile Vitaminei C
Vitamina C este un excelent antioxidant, măreşte capacitatea sistemului imunitar de a lupta contra infecţiilor virale şi bacteriene, crescând activitatea leucocitelor, limfocitelor şi anticorpilor care distrug agenţii patogeni, un bun adjuvant în prevenţia şi tratarea răcelilor şi gripelor, reducând durata simptomelor acestora.
Deasemenea, are rol important în formarea colagenului, a hormonilor, a carnitinei şi a aminoacizilor. Tot prin efectul antioxidant, luptă împotriva îmbătrânirii şi a factorilor nocivi din mediu, precum poluarea.
Vitamina C ajută la absorbţia fierului prevenind anemia, obseala, lipsa de energie şi alte afecţiuni cauzate de lipsa de fier. Ajută la recuperare şi vindecare după operaţii precum şi la tratarea rănilor, arsurilor, problemelor gingivale. Este indicată de asemenea şi personealor care au niveluri scăzute de energie şi predispoziţie spre anxietate şi stres.
Carenţa de Vitamina C duce la imunitate slabă, oboseală, indispoziţie, reducerea nivelului de energie, anemie, recuperare lentă în urma bolilor, dificultăţi de memorie, sângerări gingivale, iar defictul sever la scorbut (foarte rar în prezent), manifestat prin stări de oboseală, dureri musculare şi articulare, hemoragii, întârzieri de vindecare a rănilor.
În alimente, Vitamina C se găseşte în pătrunjel, legume verzi cu frunze, ardei graşi şi iuţi, roşii, citrice, căpşuni, măceşe, cătină.
Beneficiile Vitaminei B
Precum spuneam şi în articolul Beneficii Vitamina B, în acest caz, vorbim, de fapt, despre o grupă care conţine 8 vitamine solubile în apă – Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B3, Vitamina B5, Vitamina B6, Vitamina B8, Vitamina B9 și Vitamina B12. Fiecare intervine în numeroase procese pentru funcționarea sănătoasă a organismului. Împreună în suplimente, B-urile acționează sinergic, în interdependență, eficienţa lor fiind sporită.
Pentru că am detaliat anterior despre fiecare, vom aminti aici doar câteva generalităţi. Printre beneficiile vitaminelor B se numără contribuţia la formarea şi dezvoltarea celulelor roşii, buna funcţionare a creierului, susţinerea sănătăţii sistemul nervos şi a sistemului cardiovascular, asigurarea metabolismului la un nivel optim. Sunt aliate redutabile ale şi timenţinerii frumuseţii, ale sănătăţii oaselor şi muşchilor.
Vitamina B1 este numita şi Vitamina performanţei intelectuale, Vitamina B3 ajută metabolismul, are efect benefic asupra pielii, Vitamina B5 este numită şi Vitamina Antistress sau Elixirul Tinereţii, Vitamina B6 este esenţială pentru sănătatea aparatului cardiovascular, Vitamina B8 – Biotina – este prietena frumuseţii, Vitamina B9 este acidul folic cu rol esenţial în dezvoltarea celulelor, Vitamina B12 este importantă pentru buna funcţionare a sistemului osos şi a celui muscular.
Însă acestea sunt pe scurt câteva proprietăţi ale B-urilor, precum spuneam, vă invităm să citiţi despre beneficiile vitaminelor B articolul detaliat Beneficii Vitamina B.
La sfarsitul articolului, va propun o recapitulare a celor:
7 BENEFICII UIMITOARE ALE VITAMINELOR PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRA
Beneficiile pentru sănătate ale vitaminelor includ susținerea unui metabolis sănătos, îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar, îmbunătățirea vederii nocturne și dezvoltarea sănătoasă a oaselor. Cu toate acestea, dietele consumate de majoritatea familiilor occidentale lasă mult de dorit – bogate în carbohidrați și grăsimi procesate, aceste alimente fiind practic lipsite de vitamine.
Susțin sănătatea metabolismului
Metabolismul nostru determină cât de eficient suntem capabili să folosim alimentele consumate, transformându-le ulterior în energie utilizabilă sau nutrienți de care organismul nostru are nevoie pentru creștere și recuperare. Familia de vitamine B, în special, este implicată în procesele metabolice ale organismului, ajutând celulele cu producerea energiei. Multe alimente sunt bogate în mod natural în vitamine B, inclusiv carnea, legumele și lactatele.
Mentin sanatatea sistemuluiimunitar
Unul dintre cele mai importante roluri pe care le joacă vitaminele în corpul nostru este sprijinirea sistemului nostru imunitar prin stimularea producției de anticorpi și prin contribuirea la neutralizarea radicalilor liberi. Sistemul nostru imunitar poate fi compromis dacă nu consumăm suficient din vitaminele antioxidante importante, precum A, C și E.
Sprijină producția de celule roșii
Celulele roșii din sânge, necesită pe lângă binecunoscutul fier și vitamine pentru sinteza lor. Cele mai importante în acest sens sunt vitaminele B și mai ales B12. Chiar dacă o persoană consumă suficient fier, dar nu obține suficientă vitamină B12, poate dezvolta anemie. Din fericire, acest lucru poate fi remediat cu ușurință consumând mai multe alimente bogate în această vitamină. Surse bune ale acestei vitamine includ ouăle, produsel lactate, inclusiv brânză, și carnea, precum cea de vită.
Ajută la sănătatea părului, pielii și unghiilor
Vitaminele joacă un rol important în asigurarea faptului că părul, pielea și unghiile corpului sunt bine păstrate și arată sănătos și lucios. Vitamina B-7 este deosebit de necesară pentru a această funcție, dar multe alte vitamine B, ajută, de asemenea. Ouăle sunt o sursă excelentă pentru această vitamină, trebuind doar să vă asigurați că nu aruncați gălbenușul, întrucât aici se află o mare parte a nutrienților.
Asigură articulații sănătoase
Vitamina C este o parte critică a sănătății generale a articulațiilor, deoarece o deficiență va afecta adesea sinteza de colagen și va împiedica repararea articulațiilor după uzura zilnică.
Îmbunătățesc vederea pe timp de noapte
Cea mai importantă vitamină în ceea ce privește sănătatea generală a ochilor este vitamina A și familia sa de compuși carotenoizi și retinoizi. Deficitul acestei vitamine este adesea observat inițial ca o vedere foarte slabă la întuneric, deoarece celulele din ochi nu sunt capabile să se adapteze situațiilor cu lumină scăzută. Un mod simplu de a remedia acest lucru este consumul de alimente bogate în vitamina A. Surse bogate în această vitamină includ morcovul și cartofii dulci.
Susțin dezvoltarea sănătoasă a oaselor
Rolul pe care îl joacă vitamina D în dezvoltarea țesutului osos este adesea subestimat, dar nu ar trebui să fie astfel încât calciul nu este singurul responsabil pentru dezvoltarea oaselor. Vitamina D ajută la asigurarea unei mineralizări osoase adecvate, și joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea dinților și a unghiilor.
Calivita va recomanda urmatoarele Multivitamine si vitamine :
In continuare, va invit sa cititi cateva carti electronice despre beneficiile vitaminelor:
Vitamine Multivitamine Calivita Vitamina C Produsele-Vital-si-grupele-sanguine