15 Alimente sănătoase bogate în antioxidanți

Antioxidanții sunt esențiali pentru sănătatea organsimului nostru. Printre alimentele sănătoase și bogate în antioxidanți regăsim broccoli, conopida violet, afinele, curmalele, fisticul și semințele de in.

Radicalii liberi sunt atomi care se creează datorită diferitelor reacții chimice din organism. Acești atomi sunt foarte reactivi și tind să reacționeze cu celulele sau cu ADN-ul. Funcția autoimună a organismului împotriva acestei daune este antioxidarea.

Corpul are multe sisteme enzimatice care pot contracara oxidarea, dar organismul nu poate produce nutrienții care sunt necesari pentru a scăpa de radicalii liberi. Acești nutrienți includ vitamina E, beta-carotenul și vitamina C.

15 Alimente sănătoase bogate în antioxidanți

 

 1. Cafeaua

Foarte mulți nu cunosc acest lucru și dau pe gât cafeaua doar pentru a se trezi dimineața. Adevărul este că aceasta reprezintă una dintre cele mai mari surse de antioxidanți. Cafeaua conține substanțe care nu împiedică doar creșterea în greutate, dar asigură, de asemenea, că nivelul LDL sau colesterolul rău nu crește.

 1. Broccoliantioxidanti

Capacitatea oxigenului de absorbție a radicalilor este un scor utilizat pentru a determina capacitatea de antioxidare a anumitor alimente. Broccoli are un scor antioxidant mare și poate ajuta la previnerea cancerul, lucrând la nivel genetic. Cu alte cuvinte, șterge sau dezactivează genele care pot duce la cancer și poate chiar provoca moartea celulelor canceroase.

 1. Nucile pecan

Nucile pecan sunt un soi de nuci bogate în nutrienți și minerale și reprezintă o sursă bună de antioxidanți. Acestea sunt originare din Mexic și America de Sud. 30 de grame de nuci pecan ne pot asigura 64% din doza recomandată zilnic de mangan și 17% din doza recomandată de cupru. Ele pot ajuta la evitarea bolilor de inimă prin creșterea nivelului de antioxidanți din sânge.

 1. Conopida violet

Scorul antioxidant pentru 100 de grame de conopidă violet este 2210. Aceasta are un gust ușor dulceag și poate adăuga un strop de culoare meselor dumneavoastră, protejându-vă în același timp de diabet și îmbunătățind memoria pe termen scurt. Conopida violet conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi din corp și care ne pot scăpa de îmbolnăvire.

 1. Afinele

O sută de grame de afine are valoarea antioxidantă de 4469. Potrivit cercetătorilor, afinele pot întârzia reducerea funcției creierului, survenită ca urmare a îmbătrânirii. Acestea conțin antioxidanți responsabili pentru scăderea nivelului de colesterol LDL și pentru scăderea tensiunii arteriale, protejându-ne de bolile cardiovasculare.

 1. Ciupercile

Ciupercile sunt bogate în ergotinină, care este un antioxidant ce ar putea fi folosit în viitor pentru a trata cancerul și SIDA. Ciupercile sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți benefici pentru sănătate, putănd combate inflamațiile și chiar acționând ca un agent anti-îmbătrânire pentru piele.

 1. Curmalele

Cu un scor antioxidant de 2387 la suta de grame, aceste este gustări dulci sunt pline cu nutrienți precum fibre, magneziu, vitamina B6 și potasiu. În plus, curmalele ne oferă și un impuls de energie în timp ce luptă împotriva radicalilor liberi din corp.

alimente bogate in antioxidanti

 1. Fisticul

Fisticul stimulează imunitatea și încetinește îmbătrânirea organismului. Acesta este bogat în flavonoide, care luptă împotriva radicalilor liberi și se asigură că organismul nu suferă de stres oxidativ.

 1. Căpșunile

Căpșunile se numără printre cele mai populare fructe de pădure de pe planetă. Ele își capătă culoarea roșie din antioxidanții conținuți, care combat radicalii liberi și scad nivelului colesterolului rău din corp.

 1. Salata roșie creață

Surprinzător are un nivel antioxidant mai ridicat decât spanacul sau varza Kale, dar nu se vorbește foarte des despre acest aliment. Salata roșie creață obține pigmentul roșu de la antioxidanți, ea conținând, de asemenea și cantități importante de vitamina A și vitamina C.

 1. Fructele Goji

Fructele Goji sunt adesea incluse pe lista super alimentelor, fiind un aliat puternic împotriva radicalilor liberi din organsim. Acestea conțin antioxidanți care luptă împotriva îmbătrânirii pielii, a bolilor de inimă și a cancerului. Goji au o tradiție îndelungată în medicina naturistă chineză, fiind folosite de peste 2000 de ani.

 1. Semințele de in

Măcinați semințele de in și mâncați-le crude pentru a obține cele mai mari beneficii. Aceste semințe sunt bogate în fibre și conțin antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi și reduc nivelul colesterolului rău. Semințele de in conțin, de asemenea, acizi grași omega-3 și ajută impotriva afectiunilor din organism prin reducerea inflamațiilor.

 1. Cireșele

Cireșele conțin mult potasiu și ajută la menținerea tensiunii arteriale sub control. Ele sunt bogate în antioxidanți care ne protejează împotriva cancerului și a diferitelor boli de inimă, dar îmbunătățesc, de asemenea și digestia, fiind o modalitate de a suprima senzația de foame.

 1. Merele

Un măr pe zi și doctorul nu va veni. Merele au valoarea antioxidantă de 4275 la suta de grame și sunt bogate în nutrienți esențiali pentru sănătate. Aproximativ optzeci la sută din antioxidanții din mere se găsesc în coaja acestora. De asemenea, consumul de mere poate scădea nivelul colesterolului și vă poate îmbunătăți sănătatea digestivă.

 1. Fasolea

Există multe forme de fasole și toate variază în ceea ce privește capacitățile antioxidante, dar cercetările au relevat că fasolea roșie este cea mai puternică împotriva radicalilor liberi. Aceste boabe de fasole au de trei ori mai mulți antioxidanți în comparație cu fasolea de culoare deschisă.

 

Sursa: https://www.naturalfoodseries.com/15-healthy-foods-high-antioxidants/

Vă recomandăm produsele Calivita din categoria Antioxidanți