Beneficiile suplimentelor alimentare pentru toată familia

Beneficiile suplimentelor alimentare – care sunt şi când sunt necesare? Povesteam, într-o serie de articole precedente, despre principalele suplimente alimentare create special pentru femei şi pentru bărbaţi, amintind proprietăţile lor; ne-am gândit că ar fi util să tratăm pe larg calităţile acestora pentru toată familia.

Pe lângă suplimentele destinate special doamnelor şi bărbaţilor, există şi suplimente create pentru nevoile copiilor, cele pentru vârstnici, precum şi, poate mai puţin cunoscute, suplimente concepute în funcţie de grupele de sânge, în mod special pentru fiecare.

De multe ori, organismul nu poate absorbi nutrienţii esenţiali necesari doar din alimentaţie, nici sintetiza şi stoca în cantităţile necesare, care să-i permită buna funcţionare. În plus, creşterea gradului de stres, agitaţie, nervozitate, creşterea poluării, alimentaţia haotică duc la diferite carenţe de nutrienţi şi boli asociate cu acestea.

De aceea se impune o suplimentare a acestor nutrienţi atât de necesari organismului, fără de care, cum explicam anterior, nu poate fi sănătos. Iar producătorii creează acum formule complexe de suplimente, recomandate pentru menţinerea sănătăţii şi lupta împotriva diferitelor boli.

Pentru început este bine să ştim că există două mare grupe de suplimente şi anume:

Suplimentele alimentare care conţin vitamine, minerale, fie una sau mai multe, fie câte o sub grupă, fie un amestec.

Suplimentele alimentare care conţin şi alte substanţe cu efecte nutriţional sau fiziologic: aminoacizi, enzime, acizi graşi esenţiali, pre şi probiotice, ingrediente botanice şi extracte botanice, alte substanţe biologic active – coenzima Q10, licopen, inozitol, glucozamine.

Beneficiile suplimentelor alimentare, pentru sănătatea noastră, zi de zi

Principala calitate a acestor suplimente este aceea că, aşa cum spuneam, aduc aportul necesar de substanţe nutritive pentru sănătate. Vorbim aici de prevenirea unor boli, ameliorarea simptomelor, tratarea lor, scurtarea duratei lor de viaţă,  refacerea mai rapidă după boli, operaţii ş.a. Iată câteva categorii importante de suplimente:

Pentru susţinerea şi creşterea imunităţii

Pentru că în perioada aceasta de pandemie de coronavirus, vorbim mai mult decât oricând despre imunitate, doctorii recomandă, îndeosebi, suplimentele cu vitamine, minerale şi exctrate din plante, recunoscute pentru proprietăţile  antioxidante, imunomodulatoare, antiinflamatorii.

Printre beneficiile acestora se numără prevenirea şi tratarea complicaţiilor şi bolilor produse de virusuri, bacterii şi toxinele, de la răceli, gripe, la complicaţii severe, prin favorizarea producerii de anticorpi, limitarea răspândirii infecţiei, reducerea simptomelor, scurtarea bolilor, refacere.

Astfel, veţi regăsi în cele bune suplimente concepute în acest sens vitamine şi minerale esenţiale, de la vitamina C, D şi magneziu, la diferate extractele de plante – aloe, mangostan, graviola, nopal, gingko biloba, quercitină, kuzu (şi ele, la rândul lor, recunoscute pentru cantităţile mari de vitamine şi minerale în compoziţie). Acestea ajută terapiile medicinei convenţionale.

De exemplu, graviola conţine cantități mari de vitamina C, B1 și B2, magneziu și fosfor în cantităţi mult mai mari de exemplu decât merele (ca o curiozitate). Beneficiile extrasului de graviola sunt sprijinirea terapiilor antivirale, antibacteriane, antifungice, combaterea inflamaţiilor, combaterea herpesurilor.

Echinaceea şi socul negru, folosite de multe ori împreună, au efecte de scădere a duratei şi simptomelor răcelilor şi gripelor datorită conţinutului mare de antioxidanţi, vitamine şi mineraşe şi a altor compuşi vitali. Mai multe studii au arătat clar că reduc intensitatea şi durata  infecţiilor virale.

Noni sau morinda citrifolia este recunoscut pentru proprietăţile sale antibacteriene, antioxidante, dar şi antihistaminice, antiinflamatoare şi chiar antitumorale. Fructul de noni conţine importante polizaharide, ce stimulează activitatea celulelor albe din sânge, care au rol important în exercitarea unor efecte protectoare.

Gheara mâţei creşte producerea celulelor care au rol imunitar şi pregăteşte organismul pentru a rezista împotriva agenţilor patogeni. Are aşadar efect antiviral, antinflamator şi chiar antitumoral.

Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, care l-au ridicat la rangul de arbore al vieţii, ginkgo biloba conţine şi quercitina, un antioxidant despre care s-au făcut multe  crecetări şi care, se pare că poate contribui la blocarea activităţii enzimatice a proteinei 3CLpro din compoziţia virusului Covid-19 şi lupta astfel cu acesta.

Pentru prevenirea şi tratarea unui spectru larg de afecţiuni şi boli

Numeroase suplimente au fost concepute pentru a fi de ajutor în susţinerea diferitelor procese care au loc în organism, pentru perevenire unor boli şi tratarea lor ca adjuvante în terapiile medicinei.

Sunt suplimente seciale pentru afecţiunile digestive  cu prebiotice, probiotice şi enzime, suplimente pentru circulaţie, suplimente pentru bolile osoaseale articulaţiilor şi musculaturii cu multe minerale, cartilaj de rechin, omega 3, suplimente pentru bolile aparatului reproducător, ale inimii, ale sistemului nervos, de piele ş.a.m.d.

În funcţie de boala tratată, beneficiile suplimentelor almentare includ: reducerea şi ameliorarea manifestărilor tipice fiecărei boli, de la diferite dureri, probleme de circulaţie, afectări ale florei microbiene, insomnie, anxietăţi, inflamaţii;  regenerarea celulelor şi ţesuturilor, accelerarea procesului de vindecare.

Aici ar fi mai dificil de dat exemple aici pentru că fiecare boală are schema sa de tratament şi recomandările specifice de suplimente cu propietăţi antioxidante, antinflamatorii, antitumorale, de regenerare, cicatrizante ş.a.

Antistres, pentru creşterea energiei şi a capacităţii de concentrare

O categorie care ia, din ce în ce mai mult amploare, este cea a suplimentelor care cresc nivelul de energie psihică şi fizică, lupta contra oboselii, a indispoziţiilor, a stresului.

Aici sunt cuprinse multe vitamine şi minerale recunoscute pentru beneficiile lor în acest sens, de la B, C şi magneziu sau îmbinate cu extracte din plante, unele din cele mai folosite fiind plantele adaptogene.

Acestea echilibrează nevoile organismului, ajutându-l să se adapteze la factorii de stres interni şi de de mediu, fizici, chimici sau biologici. Organismul foloseşte aceste extracte numai în cantităţile de care are nevoie.

Printre ele se numără extractul de isop, coacăze, rhodiaola rosea, ginseng, goji, lemn dulce, turmericul.

Printre beneficiile suplimentelor alimentare pentru episoadele de stres, la trecerea de la un sezon la altul, atunci când ne confruntăm cu stări apatie se numără: îmbunătăţirea proceselor cognitive, creşterea rezistenţei psihice, ameliorarea oboselii, creşterea nivelului de energie, prevenirea stărilor de irascibilitate, a anxietatăţii şi depresiei, reglarea tensiunii şi a ritmului cardiac, îmbunătăţirea stării generale.

Beneficiile suplimentelor alimentare pentru femei

Printre suplimentele complexe pentru femei se regăsesc suplimentele adjuvante într-o serie de infecţii şi boli specific feminine, ale aparatului reproducător şi ale sânilor, suplimentele recomandate în perioade cu nevoi speciale, la menstruaţie, în sarcină, în perioada de alăptare, în menopauză. Nu putem omite, evident, nici suplimentele antiaging şi nic pe cele pentru slăbit şi anticelulitice.

Adjuvante în tratarea diferitelor bolilor aparatului genital şi de sâni. O serie de suplimente conţin substanţe care ajută buna funcţionarea a aparatului genital, de la menţinerea mediului vaginal sănătos, la  tratarea infecţiilor şi a bolilor genitale.

Printre acestea se numără candidozele, vaginita, cistita, metrita, anexita, apariţia unor noduli, fibroame, care la rândul lor, pot atrage  alte probleme mai serioase mai mari precum infertilitatea, avortul spontan, riscul dezvoltării unor tumori.

Printre ingredientele conţinute de astfel de suplimente veti regăsi noni, un antioxidant cu efecte antibacteriane şi antimicrobiene, uleiul de oregano cu efect antifungic, uleiul de luminiţă de seară cu rol de reglare a dezechilibrelor hormonale, clorofila, un bun detoxifiant, o serie de vitamine şi minerale care suplimentează carenţele, probioticele care refac flora afectată de antibiotice.

Alte categrii de suplimente vizează perioade specifice din viaţa femeilor precum menstruaţia şi menopauza. precum crampele, durerile de cap, irascibilitatea, lipsa apetitului sexual, reglarea ciclului menstrual, reducerea manifestărilor specifice menopauzei precum bufeurile dureri de cap, irascibilitate şi a controla creşterea în greutate şi riscul altor boli asociate de încetinirea metabolismului , precum şi osteoporoza şi bolile cardiovasculare care apar mai frecvent după 50 de ani.

Suplimentele speciale pentru diferitele probleme feminine conţin vitamine şi minerale, diferite grupe de acizi graşi nesaturaţi, extracte din plante despre care s-a dovedit că au efect benefic – saw palemtto, maca, damiana, luminiţa de seară.

Suplimentele împotriva îmbătrânirii  hrănesc si tonifiază pielea tenului şi a decolteului. Au proprietăţi de atenuare a ridurilor, estompare a  petelor pigmentare, ajuta la vindecarea erupţiilor şi problemelor pielii, contribuie la menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor.

Cele mai folosite ingrediente pentru astfel de probleme sunt sunt colagenul, acidul hialuronic, acidul alfalioic şi diferiţi alţi antioxidanţi naturali – coenzima Q10, extracte din plante, o serie de vitamine şi minerale.

În suplimentele pentru slăbit vei regăsi frecevnt extracte de plantele cu rol drenant şi detoxifiant precum cafeaua verde, cofeina, capsaicina, spirulina, ceaiul verde, socu negru, echinaceea, compusi precum L carnitina şi L tirozina, vitamine C şi B, crom, magneziul.

Individual sau împreună acestea au rol depurativ, drenant, de accelerare a arderilor, de refacere a ţesuturilor şi menţinerea a elsasticitaţii pielii. Vitamina C care ajută al refacerea ţesuturilor, Vitaminele B care sunt aliate ale frumuseţii pielii, adjuvante în tonifiere şi reducerea aspectului de coajă de portocală, Cromul care ajută la regalarea apetitului şi ţine departe senyaţia de poftă de dulce.

Beneficiile suplimentelor alimentare pentru bărbaţi

În ceea ce priveşte suplimentele pentru bărbaţi, regăsim şi aici o serie de suplimente speciale pentru bolile sistemului reproductiv masculin,  menţinerea şi creşterea potenţei, dezvoltarea de masă musculară.

Categoria suplimentelor concepute pentru bolile aparatului genital  vizează funcţionarea adecvată a organelor genitale masculine, prevenirea, aşadar, a bolilor şi ajută şi în tratarea lor, alături de medicamente atunci când este cazul. De exemplu, sunt suplimente care contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de lărgirea şi inflamarea prostatei şi  inhibarea enzimelor responsabile de hiperplazia prostatei.

O serie de suplimente ajută şi la stimularea potenţei, creşterea performanţei sexuale, au rol afrodisiac.

Extractele de liriozma, maca, rhodiola sunt printre ingredientele cele mai folosite atât în prevenirea şi tatarea unor boli masculine, cât şi cu potenţial energizant şi stimulant.

O altă categorie de suplimente folosite mult mai mult de bărbaţi sunt cele pentru creşeterea masei musculare, care vizează, în general, stimularea producerii hormonului de creştere şi a insulinei, precum şi sinteza proteinelor.
În compoziţia acestora se regăsesc proteine, aminoacizi, o serie de vitamine şi minerale care ajută la creşterea rezistenţei şi furnizarea de energie, îmbunătăţirea circulaţiei, dezvoltarea armonioasă a masei musculare
Caseina, de exemplu, asigură un flux constant de aminoacizi în mușchi o perioadă mai îndelungată şi contribuie astfel la creșterea musculară, iar creatina creşte forţa fizică ceea ce, evident, duce şi la câştigarea de musculatură.
Arginina este un aminoacid care joacă rol în funcţionarea, dezvoltarea şi regenerarea muşchilor. Deasemenea, este o substanţă precursoare a oxidului de azot cu efect vasodilatator.
Omega 3 este un compus al acizilor grași indispensabili pe care organismul uman nu îi poate sintetiza, cum precizam şi mai sus, şi care intervine în numeroase procese, de la întărirea sistemului imunitar şi sprijinirea sistemului cardiovascular, la lubrifierea articulaţiilor şi scăderea gradului de uzură al acestora.

Beneficiile suplimentelelor alimentare pentru copii

Suplimentele pentru copii sunt concepute pentru a le asigura acestora nutrienţii şi oligoelementele de care au nevoie pentru a creşte, a se  dezvolta echilibrat şi a spori rezistenţa la boli.

Suplimentele pentru copii includ, în general, multivitamine, minerale şi oligoelemente, acizi esenţiali printre care şi mult apreciatul Omega 3,  Vitaminele A, C, D, B, E acidul folic, fierul, magneziul  sunt printre cele mai des întâlnite.

Alte ingrediente active precum propolisul şi lăptişorul de matcă, la rândul lor, cu conţinut ridicat de nutrienţi, se regăsesc şi ele în suplimentele pentru copii.

Printre cele mai populare beneficii ale acestora se numără: menţinerea sănătăţii sistemului imunitar, reducerea riscului de infecţii şi boli dezvoltarea şi creşterea echilibrată (ajută sistemul nervos, osos, muscular), creşterea capacităţii de memorare, concentrare şi atenţie, ajutând astfel în procesul de învăţare, creşeterea energiei.

Beneficiile suplimentelelor alimentare pentru persoanele de vârsta a treia

Odată cu înaintarea în vârstă, se pierd foarte mulţi nutrienţi şi creşte risculor apariţiei bolilor. Pe lângă slăbirea imunităţii şi problemele specifice diferitelor organe, cele mai întânite afecţiuni, după vârsta de 50 de ani sunt bolile de natură osoasă, articulară şi musculară, probleme ale sistemului nervos şi ale aparatului cardiovascular, slăbirea vederii, pierderea elasticităţii ţesuturilor.

Suplimentele complexe pentru persoanele de vârsta a treia conţin multivitamine, minerale, oligoelemente, antioxidanţi, bioflavonoide şi extracte vegetale, precum cele din frunze de ginkgo biloba, seminţe de struguri şi scoarţă de pin.

Acestea au rolul de a susţine buna funcţionărare a sistemului imunitar şi a menţine rezistenţa organismului şi a prospeţimii fizice şi mentale.

Extractul din cartilaj de rechin a căpătat o popularitate deosebită în urma unor studii care au demonstrat calităţile lui remarcabile.  Este recomandat pentru o serie de afecţiuni articulare degenerative, artroza, osteoporoza, poliartrita reumatoida, reumatism, spondiloză.

Deasemenea, re rol inflamator, regenerator şi chiar antitumoral, adjuvant in terapiile medicinei convenţionale.

 

Alte articole:

Tipuri de suplimente alimentare pentru femei

Suplimente alimentare pentru bărbaţi 

Suplimente cu minerale – recomandări şi beneficii