Rolul apei in organism – cum ne facem bine cu apă

Rolul apei in organism - cum ne facem bine cu apăŞtim cu toţii cât de important este să bem mi­nimum opt pahare cu apă pe zi. Lichidul vieţii ne ţine în viaţă şi ne tratează bolile.

Hidroterapia este practica prin intermediul căreia apa (sub formă lichidă, îngheţată, aburi, caldă, rece) se foloseşte în tratamente interne ori externe ca tratament împotriva anumitor afecţiuni. Aceste tehnici sunt utilizate chiar din Antichitate, când băile romane şi puterea vindecătoare a apelor minerale erau la mare modă.

Cum te bucuri de beneficiile acestei terapii

Unul dintre cele mai ieftine reme­dii, apa poate fi folosită în fel şi chip pentru a-ţi alina durerile sau a atenua anumite afecţiuni, lată doar câteva dintre ele:

Comprese reci – sunt numai bune pentru a calma şi a redu­ce inflamaţii ori dureri. Te doare capul, ai febră sau o articulaţie te chinuieşte? Pune o compresă cu apă rece pe locul dureros şi te vei simţi mult mai bine. Compresele cu apă caldă sunt recomanda­te în durerile musculare sau la abcese. Lăuzele care trec prin furia laptelui trebuie să-şi pună comprese călduţe pe sâni pen­tru calmarea durerilor şi pentru a uşura alăptarea.

Pungi cu gheaţă – sunt recoman­date în entorse, luxaţii sau lovituri de intensitate medie.

Duşuri – bine-cunoscutele duşuri scoţiene, în care apa rece este alternată cu apă caldă, sunt şi ele foarte bune pentru stimularea circulaţiei şi împotriva celulitei.

Băi – au efect relaxant când în apă se pun câteva picături de ulei cu efect calmant (ylang-ylang, levănţică, portocal, rozmarin). O lingură cu sare de baie adău­gată în cadă are şi ea proprietăţi calmante şi antiinflamatoare în cazul durerilor provocate de artrită şi reumatism. Băile sunt bune şi pentru scăderea febrei.

Jacuzzi – sunt frecvent folosite de terapeuţi pentru a relaxa muşchii şi a calma durerile acestora. în ultima vreme, a devenit o practică tot mai întâlnită pentru a uşura naşterea.

Saună şi inhalaţii cu aburi – sauna deschide porii şi favorizea­ză eliminarea rapidă a toxinelor din organism. Sub supraveghere medicală, este recomandată şi în tratarea diverselor afecţiuni respiratorii. în acelaşi timp, inhalaţiile cu aburi (în apa fierbinte, se vor pune câteva picături de ulei de eucalipt, mentă, lavandă, pin sau brad) sunt excepţionale pentru tratarea astmului, a tusei sau a insomniei.

Rolul apei in organism - cum ne facem bine cu apăTerapia cu apă curăţă colonul

În afara dietei sănătoase, una foarte bogată în fibre, ori a consumului de ceaiuri medicinale, pentru elimi­narea toxinelor din intestinul gros se pot face spălaturi cu apă (a nu se confunda cu clismele). Adepţii acestei metode susţin că, prin inter­mediul ei, apa ajunge în zone în care prin intermediul clismei nu ajunge.

Apa folosită trebuie să fie purificată, la temperatura corpului, pentru a nu produce nici un fel de disconfort. Beneficiile sunt nenumărate, de la eliminarea toxinelor şi asigurarea unui tranzit intestinal regulat până la prevenirea cancerului de colon. Cu toate astea, hidroterapia colo­nului nu poate fi realizată în cele mai bune condiţii acasă.

Irigaţiile sunt periculoase

Deşi multe femei sunt tentate să facă frecvent duşuri vaginale pentru trata­rea vaginitelor sau candidozei, medicii le sfătuiesc să nu pună în practică astfel de metode. Irigaţiile zilnice sunt considerate vinovate de distrugerea florei naturale şi sănătoase a vaginului şi de favorizarea înmulţirii bacteriilor periculoase, în schimb, se pot face băi de şezut cu infuzii de gălbenele, creţişoară sau mușețel.

Cum se explică importanţa deosebită pe care o are apa în alimentaţie?

Rolul apei in organism - cum ne facem bine cu apăNoi, oamenii, putem să rezistăm postind chiar săptămâni întregi, dar nu putem supravieţui fără apă, fără lichide, decât câteva zile. Iată şi motivul: aproximativ 60 la sută din masa totală a organismului uman îl reprezintă apa şi toate procesele vitale care se produc în corpul nostru se bazează pe acest element.

Apa este aceea care asigură curgerea sângelui, a limfei, a sucurilor gastrice şi a celorlalte lichide corporale, astfel făcând posibilă ajungerea substanţelor hrănitoare la diversele celule. În acelaşi timp, tot apa este aceea care preia deşeurile rezultate de pe urma arderii substanţelor nutritive (de exemplu, reziduurile medicamen­toase) şi le elimină prin rinichi.

În condiţii de căldură excesivă, sau atunci când efectuează munci fizice grele, majoritatea oamenilor transpiră, transpiraţia se evaporă, căldura este consumată, pielea se răceşte şi astfel apa conţinută în organism reuşeşte să regleze temperatura corpului nostru. Chiar şi plămânii au nevoie de apă pentru a putea funcţiona bine.

Ce cantitate de apă este indicat să consumăm zilnic?

Pentru a reechilibra pierderile de apă de pe parcursul a 24 de ore trebuie să consumăm în general doi litri până la doi litri şi jumătate de lichide. Aproximativ un litru de lichid preluăm prin consumul zilnic de fructe, legume sau sosuri, aşa că mai trebuie să bem încă un litru jumătate de lichid, sub diferite forme. Dar, atenţie, în zilele caniculare, în cazul în care organismul este supus unui efort fizic susţinut, în urma unei şedinţe de saună, ca şi în cazul în care prezentaţi stări febrile, din varii motive, cantitatea de lichid ingerată pe parcursul unei zile trebuie să fie mai mare.

Odată cu înaintarea în vârstă se petrece un fenomen deosebit şi anume senzaţia de sete scade simţitor şi ne este din ce în ce mai greu să consumăm cantitatea de lichid zilnică absolut necesară unei bune funcţionări a organismului nostru. Ştiind acest lucru, conştientizându-l, este de datoria noastră să avem grijă să consumăm totuşi cantitatea de lichid necesară unei bune funcţionări a organismului nostru, chiar dacă nu simţim senzaţia de sete.

Rolul apei in organism - cum ne facem bine cu apăEste adevărat că în alimentele pe care le consumăm curent este conţinută o mare cantitate de apă?

Da, în unele dintre ele sigur că da. Fructele şi legumele precum şi laptele, iaurtul şi kefirul conţin o cantitate însemnată de lichid.

Şi, evident că şi sosurile, supele şi mâncărurile gătite conţin multă apă.