Zooterapia
CE este zooterapia?
Ce aţi zice dacă în loc de antidepresive v-aţi lua un câine sau o pisică pe post de animal de companie şi aţi da uitării stările depresive, anxioase sau de iritare? Mângâind o pisică ţineţi departe bolile psihice şi bolile de inimă. Mângâind un câine reglaţi nivelul colesterolului, presiunea sângelui şi alungaţi depresia.
Rolul animalelor-doctor este recunoscut de psihiatri şi transformat într-o modalitate de tratament, numită zooterapie.
Programul ulat Un câine educat, un prieten minunat
Un padoc nu prea mare, undeva în apro-piere de Herăstrău. În centrul lui se zbenguie trei căţei împreună cu trei tineri care învaţă arta dresajului, dar şi arta de a comunica şi a te împrieteni cu necuvântătoarele. Câinii nu au nume, acum vor primi, de la viitorii dresori. Doi dintre câini deja par să se înţeleagă bine cu cei care îi ţin de lesă, un al treilea, mai tinerel şi mai jucăuş, nu-şi găseşte astâmpărul şi nu se lasă uşor convins, nici măcar de recompensa primită din mâna omului. Şi oameni şi câini sunt parte a proiectului pilot intitulat Un câine educat, un prieten minunat, proiect menit să vindece sufleteşte oamenii şi să găsească un rost câinilor fără stăpân. Mai exact, este vorba de o terapie asistată de animale.
De mii de ani animale precum câinele, pisica ne-au însoţit existenţa în împrejurările cele mai dificile. Specialiştii în psihiatrie au descoperit că animalele – nu doar câinele şi pisica, ci şi papagalii, broasca ţestoasă, caii, delfinii, porcuşorii de Guineea ş.a. – au, afară de valoarea economică (păzesc turmele de oi, ţin departe şobolanii, caii ajută la transportul produselor etc.), proprietăţi terapeutice deosebite pentru psihicul uman. Câinii sunt folosiţi în întreaga lume atât ca animale de companie pentru nevăzători, cât şi în scopuri terapeutice pentru bolile psihice, patrupezii fiind capabili să anunţe stăpânului un atac de epilepsie, o criză diabetică, punând astfel omul în gardă cu mult timp înainte ca boala să devină manifestă.
Boris Levinson a fost psihiatrul american care a introdus termenul de zooterapie – terapia cu animale – în 1964, în urma experimentelor asupra copiilor cu deficienţe de comunicare. Psihoterapeutul american a observat că micuţii făceau progrese după ce se împrieteneau cu necuvântătoare precum caii, câinii, pisicile, delfinii. Terapia şi Activităţile Asistate cu Animale (prescurtat, TAAA) promovează interacţiunea pozitivă dintre om şi animal cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii umane şi de a facilita procesul de recuperare al persoanelor care necesită îngrijire medicală fizică sau psihică. Ţările în care s-a răspândit TAAA, afară de SUA, sunt Canada, Austria, Ungaria, Germania, Spania, Franţa, Italia, Suedia, Norvegia şi Elveţia. Cea mai răspândită formă de TAAA din lume este terapia asistată de câini, urmată de terapia asistată de cai.
„Credem că în felul acesta vom transfera anumite abilităţi comportamentale pozitive ale animalelor la oameni, determinând astfel atitudini prosociale, disponibilitatea de a îi ajuta pe ceilalţi, dorinţa de implicare socială” – conf. univ. Alina S. Rusu.
In România, primele activităţi asistate de animale au fost me-diatizate din anul 2000, însă terapia asistată de câini a fost preluată din 2006. Tot în 2006 a fost iniţiat primul program de oferire de competenţe în domeniul TAAA.
Proiectul Un câine educat, un prieten minunat este un program pilot care a demarat în februarie 2013, când primul grup de şase persoane private de libertate a intrat în programul de terapie. Trei deţinuţi beneficiază de antrenamente la Clubul de Dresaj Canin RINGSTAR, în timp ce alte trei persoane susţin antrenamentele cu ajutorul asociaţiei ANGEL DOG.
De două ori pe săptămână, timp de trei ore, cei selectaţi învaţă să lucreze în mod profesionist cu câinii, astfel încât la finalul a două luni de antrenament să poată participa la susţinerea examenului de atestare în meseria de asistent dresor. În urma parcurgerii programului, câinii proveniţi din adăposturile publice, şi reabilitaţi cu ajutorul deţinuţilor, vor fi oferiţi spre adopţie. Astfel se încearcă, pe de o parte, detensiona-rea deţinuţilor, disciplinarea lor şi o motivare a acestora în a avea o meserie, prin practica dresajului animalelor, iar, pe de altă parte, câinii dresaţi vor putea fi adoptaţi sau utilizaţi în scopuri terapeutice pentru nevăzători sau alte persoane cu diverse dizabilităţi.