9 Beneficii pentru sănătate ale polenului

Polenul este modul naturii de a crea suplimente pentru sănătate. Are aproape tot ceea ce oamenii au nevoie pentru a-și menține sănătatea. Consiliul federal al sănătății din Germania l-a recunoscut chiar, ca medicament datorită conținutului său nutritiv. Experții colectează mici peleți de polen prin punerea unei capcane la intrarea în stup. Albinele impachetează polenul în bile minuscule numite păstură.

Polenul conține minerale precum calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și cupru, împreună cu vitaminele A, E, D și B. Mai mult, conține proteine, carbohidrați și grăsimi. Având în vedere toți acești nutrienți, putem ghici exact de ce egiptenii antici au numit polenul de albine „Praf care dă viață”.

Puteți adăuga acest praf magic în smoothie-uri, cereale sau îl puteți dizolva într-un pahar cu apă caldă pentru a-l bea. Nu există o doză exactă recomandată, de obicei se începe cu un sfert de linguriță zilnic și se poate ajunge treptat până la șase lingurițe pe zi. Polenul nu trebuie gătit, deoarece căldura poate denatura agenții activi din produs.

Valori nutriționale ale polenului

O linguriță de polen conține 16 calorii, 173g grăsimi saturate, 11 mg Potasiu, 18g carbohidrați, 79g zahăr, 4% din DZR de Vitamina C si 2% din DZR de Fier 2%.

9 beneficii uimitoare pentru sănătate ale polenului

  1. Combate anemia

Anemia apare ca urmare a unei deficiențe a globulelor roșii. S-a dovedit într-un studiu realizat pe șobolani cu deficiență de fier că, odată introdus polenul în dieta lor, nivelul de hemoglobină a crescut și au avut o creștere în greutate mai bună. Mai mult, polenul a îmbunătățit absorbția de fier și a redus efectele adverse ale deficitului acestuia.

  1. Agent antioxidant

Fenolii și antocianii din polen pot lupta cu radicalii liberi din organism și ne pot menține sănătoși. Radicalii liberi se formează ca urmare a multiplelor reacții chimice care au loc în corpul nostru. Acești atomi activi reacționează cu moleculele de ADN și cu celulele din corpul nostru, ceea ce poate provoca întărirea arterelor și apariția inflamațiilor. Radicalii liberi pot provoca leziuni celulare și ne pot afecta sistemul imunitar. Antioxidanții din polenul de albine, ne pot scăpa de radicalii liberi, reacționând cu aceștia și oprind reacția în lanț.

  1. Ajută la pierderea în greutatepolen

Aceste pelete cu gust dulce-amărui stimulează metabolismul și suprimă foamea. Așadar, dacă nu puteți ține o dietă din cauza senzației de foame, ar trebui să adăugați polenul în dietă. De asemenea, este benefic pentru procesul digestiv și vă poate ajuta să scăpați de constipație.

  1. Combate inflamațiile

Polenul este un agent antiinflamator, capabil să inhibe enzima responsabilă cu inflamațiile și durerea. Cercetătorii sunt de părere că polifenolii din polen influențează producția de oxid nitric, despre care se știe că are un rol important în reglarea răspunsurilor inflamatorii.

  1. Întărirea sistemului imunitar

Polenul are proprietăți antibacteriene care vă pot proteja de diverse infecții și vă pot ajuta să vă însănătoșiți în cazul anumitor afecțiuni. Studiile au demonstrat că polenul oferă protecție împotriva unor bacterii precum P. aeruginosa, stafilococul auriu și E. coli. Poate de asemenea scădea histamina, fiind benefic în caz de alergii.

  1. Benefic pentru piele

Polenul poate face minuni pentru piele, în cazul unor afecțiuni precum psoriazisul sau eczemele. De asemenea, poate proteja pielea și poate ajuta la regenerarea acesteia, datorită vitaminelor sale și conținutului bogat în aminoacizi. Polenul poate chiar reduce efectele îmbătrânirii asupra pielii, prin stimularea creșterii țesutului și prin prevenirea deshidratării.

  1. Menține sănătatea cardiovasculară

Polenul poate combate ateroscleroza, prin reducerea nivelului de colesterol rău și trigliceride din corp. Consumul de polen îmbunătățește circulația și poate chiar preveni hemoragiile vasculare și facilita ritmul cardiac.

  1. Favorizează digestiabeneficii polen

Putem avea probleme dacă sistemul nostru digestiv nu funcționează bine. Polenul ușurează digestia reducând inflamația din tubul digestiv și susținând flora intestinală. Acesta poate fi utilizat și pentru a trata constipația și diareea, deoarece echilibrează funcțiile intestinale.

  1. Benefic pentru ficat

Polenul apără ficatul de substanțele chimice care îi pot provoca daune. Diverse medicamente și substanțe chimice toxice pot afecta ficatul. Polenul oferă un mod sigur și natural, nu doar de protecție dar și de vindecare a ficatului. Acesta protejează celulele hepatice de stresul oxidativ și de efectele radicalilor liberi.

Concluzii

Polenul are numeroase beneficii, dar trebuie administrat cu atenție, deoarece poate interacționa cu anumite medicamente. Este cunoscut faptul că polenul poate amplifica efectele medicamentelor pentru subțierea sângelui. Mai mult, femeile însărcinate sau cele care alăptează ar trebui să evite polenul, deoarece nu este recomandat pentru ele

Sursa: https://www.naturalfoodseries.com/9-health-benefits-bee-pollen/

Produse naturiste Calivita:   https://sursesanatate.ro/produse-naturiste-calivita/