Rețete culinare usor de pregatit

Plănuiești să îți impresionezi toți oaspeții cu o masă spectaculoasă?

Aceste rețete culinare delicioase vor fi punctul culminant al sezonului.

  1. Tocană de legume cu pulpă de porc

Ingrediente:

Pentru friptură

– pulpă de porc

– sare și piper

– unt sau ulei  

Pentru tocană:

– 2 cepe mici

– un morcov mare

– 1 rădăcină de păstârnac 

– 2 cartofi

– un dovlecel mare

– un ardei roșu

– o vânătă medie

– 3 linguri de ulei

– sare

– piper

– 3 linguri de pastă de tomate

– pătrunjel;

Mod de preparare:

Friptura este destul de simplu de pregătit. Se incinge cuptorul la 180 C. Se asezonează pulpa cu sare, piper și ulei la cuptor și când cuptorul este gata se pune carnea. 

Tocana:

Se spală și se curăță legumele. Se toacă mărunt ceapa și păstârnacul. Se taie morcovul, dovlecelul și vânăta, iar cartofii se fac cubulețe.

Se pune o tigaie adâncă pe foc și se adaugă cele 3 linguri de ulei. Cand uleiul devine fierbinte, se adaugă ceapa și cartofii. De asemenea, se adaugă câteva linguri de apă. Se adaugă restul de legume, se acoperă cu un capac și se lasă pe foc aproximativ 5 minute.

După cele 5 minute, se condimentează cu sare și piper, se adaugă pasta de roșii diluată cu 200 ml apă și se dă la cuptor (în timp ce friptura se răcește) pentru 20-30 de minute până când lichidul dispare.

Când se serveste, se adaugă deasupra pătrunjelul tocat.

  1. Chifteluțe de pui în sos de roșii

Ingrediente:

Pentru chiftele:

500 g de pulpe de pui

3 ouă

2 linguri iaurt grecesc

1 dovlecel mic ras

1 ceapă mică

1-2 căței de usturoi

1 felie de pâine fără coajă și înmuiată în lapte

o mână de pătrunjel și mărar

2-3 linguri de ulei de măsline

sare și piper după gust;

Pentru sos:

3-4 roșii medii

1 ceapă mică

1 cățel de usturoi

1-2 linguri de ulei

1/2 sau 1 cană de apă, în funcție de cât de mare este tigaia și cât de mult sos se dorește

Se începe prin a înlătura oasele și pielea de pe carnea de pui. Pielea nu este bună la chiftele și are în același timp și multă grăsime. Carnea se taie bucățele sau, dacă este necesar, se adăugă la robotul de bucătărie pentru a fi mărunțită. Se adaugă ouăle și iaurtul și se amestecă bine. Înainte de a adăuga dovlecelul ras, ne asigurăm că am scăpat de toată apa care ar putea fi în el.

Se adaugă și dovlecelul și se amestecă bine, împreună cu ceapa, cu usturoiul și cu pâinea înmuiată. De asemenea, pâinea trebuie să nu mai aibă lapte. Așa că o stoarcem bine înainte de a o adăuga, deoarece nu vrem să avem chiftele ude.

La sfarșit se adaugă mărarul și pătrunjelul, urmate de sare și piper. Se amestecă bine 1 – 2 minute până se obține o compoziție omogenă. Cu mâinile ușor umede se începe formarea chiftelelor. Acestea se pot face inclusiv la grătar, sunt mai sănătoase decât prăjite.

La final, chiftelele se lasă puțin la răcit. În acest timp, se poate pregăti sosul de roșii. Sosul este foarte ușor de făcut. Adăugăm uleiul în tigaie, apoi adăugăm ceapa și usturoiul tocate și le prăjim până devin moi, dar nu arse. Între timp se curăță coaja roșiilor și se toacă foarte bine. Se adaugă apoi în tigaie și se lasă până când sucul de roșii devine mai gros.

Când sosul de roșii are consistența dorită, se adaugă chiftelele si 1/2 cană de apă și se lasă la fiert. După ce dă în clocot, se mai lasă aproximativ un minut sau două. De asemenea, se presară pătrunjel și mărar proaspete. Sosul poate fi servit cu piure de cartofi, orez fiert sau spaghete.

Gogoși pufoase de casă

Ingrediente:

1 kg de făină cu agent de creștere

100 ml ulei vegetal

3 ouă

6 linguri de zahăr

50 g drojdie proaspătă

500 ml lapte cald

1/2 linguriță bicarbonat de amoniu

1 praf de sare

Alte elemente necesare:

O tigaie mare și adâncă

500 ml ulei vegetal pentru prăjit

Sucitor de lemn

O formă rotundă de tăiere (poate fi o ceașcă)

Mod de preparare:

Se cerne toată făina într-un castron mare. Se amestecă drojdia proaspătă cu puțin zahăr până devine o pastă. Se adaugă câteva linguri de lapte cald, se amestecă bine și se adaugă deasupra făinii cernute. Separat batem bine cele 3 oua și după adăugăm restul de zahăr și laptele călduț. Se adaugă și bicarbonatul de amoniu și sarea și se începe amestecarea pentru a forma aluatul.

Aluatul trebuie frământat bine și dacă este necesar, i se mai poate adăuga făină. Când aluatul este format se adaugă uleiul și se poate incepe frământarea. Dacă nu se adaugă ulei, aluatul se va lipi de mâini. Se ia aluatul și se pune pe masa sau suprafața unsă cu ulei pentru a fi frământat pentru aproximativ 15 minute.

Se pune apoi aluatul în vasul în care s-au amestecat toate ingredientele, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să crească pana își dubleaza volumul. După ce a crescut aluatul, se pot pregăti gogoșile propriu-zise.

Din castronul mare de aluat se rup doar bucăți mici cât pentru o minge și se pun pe suprafața unsă cu ulei. Cu ajutorul unui sucitor se întinde aluatul astfel încât să fie formată o foaie de 0,5 cm. Tăiem apoi cercuri rotunde și le punem pe suprafața de lucru unsă cu ulei pentru începe din nou să crească.

Între timp se pune tigaia cu ulei pe foc, până când acesta se încinge. Trebuie să fie foarte fierbinte. Se iau gogoșile una câte una, se adaugă în uleiul încălzit și se prăjesc până devin aurii pe toate părțile. Cand sunt gata, se scot și se pun pe un prosop de bucătărie pentru a se scurge uleiul. Procesul se repetă până când se termină aluatul. Gogoșile se presară cu zahăr pudră și se servesc calde sau reci.

Poftă buna!