Carantina afecteaza sistemul imunitar?

V-a slăbit sistemul imunitar pe perioada petrecută în case datorită carantinei? Răspunsul scurt este nu și iată de ce.

Pe măsură ce COVID-19 a străbătut toată țara, am suportat cu toții luni de zile în carantină, ieșind din casă doar pentru lucruri esențiale, cum ar fi un drum la magazinul alimentar sau la medic. Aceste eforturi au contribuit la reducerea răspândirii COVID-19, dar tot timpul petrecut distanțându-ne social, rămânând închiși și evitând oamenii, ne-a slăbit oare imunitatea? În ciuda a ceea ce ați auzit, răspunsul scurt pare să fie nu, potrivit ultimelor cercetări în domeniu.Carantina afecteaza sistemul imunitar?

Inițial, a existat îngrijorarea că, prin limitarea expunerii la microbi, oamenii ar putea să fie predispuși la alte boli, atunci când restricțiile sunt ridicate. Dar este puțin probabil ca doar câteva luni de carantinare să aibă efecte dramatice asupra forței sistemului imunitar. Cu toate acestea, puteți lua în continuare măsuri pentru a vă asigura că sistemul imunitar este pregătit să lupte, mai ales când se apropie sezonul de răceli și gripe.

Ipoteza legată de igienă

Îngrijorarea cu privire la slăbirea sistemului imunitar a început ca urmare a ipotezei conform căreia, persoanele care sunt expuse la o varietate de microbi în copilărie construiesc o imunitate mai bună. Altfel spus, copiii care au expunere timpurie la diferite tipuri de germeni sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta alergii și alte boli în comparație cu aceia care cresc în medii sterile și curate.

Dar această ipoteză nu se poate aplica atunci când vorbim de câteva luni de carantină în timpul unei pandemii. Dacă sunteți deja adulți, sistemul dvs. imunitar se luptă cu invadatorii de zeci de ani, iar patru luni de izolare și un stil de viață mai retras nu vor schimba în mod semnificativ lucrurile. Sistemul imunitar este construit pe parcursul întregii vieți.

Nici nou-născuții și copiii mici nu se vor confrunta cu repercusiuni pe termen lung asupra sistemului lor imunitar din cauza restricțiilor. Aceasta este doar o mică întârziere în expunerea naturală a copilului respectiv, iar copilul va recupera timpul pierdut odată ce va fi expus din nou la germeni. Nu avem nevoie de bombardamente constante cu viruși pentru a ne menține sistemul imunitar în funcțiune.

Niveluri mai ridicate de inflamație 

Acestea fiind spuse, există modalități prin care carantinarea vă poate influența sistemul imunitar. Studiile au descoperit că izolarea socială și singurătatea pot duce la niveluri mai ridicate de inflamație în organism. Inflamația poate provoca sau agrava diferite boli și afecțiuni. 

Izolarea socială a fost asociată cu niveluri mai ridicate de fibrinogen, care, în exces, poate crește riscul ca un cheag de sânge să blocheze o venă. Acest lucru poate obstrucționa fluxul sanguin și poate provoca un atac de cord sau accident vascular cerebral, printre alte complicații. Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste descoperiri.

Anxietatea și depresia accentuează afecțiunile existente

Stresul, anxietatea, depresia și singurătatea înrăutățesc totul. Persoanele care suferă de boli pulmonare, precum și bolnavii de inimă care sunt deprimați nu obțin aceleași rezultate cu tratamentul, ca și cei care nu sunt deprimați, avertizează specialiștii. Mai mult, studiile arată că stresul și anxietatea legate de COVID-19 pot crește riscul apariției unor simptome asemănătoare celor din cazul unui atac de cord.

Sfaturi pentru îmbunătățirea sistemului imunitar

Dacă sunteți deprimați și izolați datorită carantinei, este posibil să nu faceți lucrurile pe care le știți necesare pentru a vă menține sănătoși, cum ar fi exercițiile fizice regulate, mâncatul sănătos și somnul de bună calitate. În schimb, este ușor să vă lăsați pradă comportamentelor nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Asta nu înseamnă că sunteți neputincioși. Există lucruri pe care le puteți face pentru a vă stimula sistemul imunitar, care vă va proteja de tot felul de boli și afecțiuni, inclusiv COVID-19. Iată câteva sfaturi recomandate de experți.alimente-pentru-imunitate

Vitamina D este cunoscută sub numele de vitamina soarelui, deoarece corpul dumneavoastră o produce atunci când este expus la lumina soarelui și este evident că nivelul acesteia poate fi mai mic decât trebuie datorită timpului petrecut la interior în timpul carantinei. Este greu să obțineți suficientă vitamină D din alimente, motiv pentru care majoritatea medicilor recomandă  apelarea la suplimente. 

Un alt amănunt important când vine vorba despre sistemul imunitar este cantitatea de somn pe care o oferim organismului pentru regenerare.

Stabiliți-vă ca obiectiv șapte-opt ore de somn pe noapte. Asigurați-vă că dormitorul dvs. este răcoros, întunecat și propice unui somn bun. Nu vă ocupați de activități stresante înainte de culcare, cum ar fi urmărirea știrilor sau a cazurilor de COVID-19.

Somnul insuficient vă poate afecta sistemul imunitar și vă poate lăsa mai vulnerabili la răceli și gripă.

 

Alte articole despre tratamente naturiste: