6 Beneficii ale alergatului pentru sanatatea noastra

 

Dacă doriți să vă detașați de momentele stresante, să vă eliberați gândurile și să vă relaxați în aer liber, vă recomand alergarea ușoară și anume joggingul.
In articolul urmator, veti vedea care sunt beneficiile alergatului.

 

Termenul de jogging a apărut prima dată sub denumirea de jog, în opera lui William Shakespeare ” Taming Of The Shrew” din anul 1593.

Shakespeare a folosit fraza: “you may be jogging whiles your boots are green” adică “poți face jogging în timp ce cizmele tale sunt verzi”.

Acest termen a fost și este folosit  pentru a descrie mișcări rapide și scurte.beneficiile alergatului

 

Printre beneficiile alergatului se numără:

 

1. REDUCEREA TENSIUNII ARTERIALE

În timpul alergării, ritmul cardiac își construiește un anumit timp în care echilibrează respirația și pomparea corectă a sângelui din organism. Având în vedere beneficiile joggingului, grăsimile sunt arse în timpul acestuia și scad șansele de îngrășare și în același timp de depunere a colesterolului, ceea ce ne scapă de afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, mușchii inimii vor fi mult mai întăriți după o “ședință” de jogging.

2.  PLĂMÂNI MAI PUTERNICI

Pomparea aerului în timpul alergării mărește capacitatea pulmonară, deoarece umple cu mai mult oxigen sacii plămânilor. Există o strânsă legătură între procesul de respirație și felul în care alergăm: la un ritm alert, plămânii se încălzesc rapid și respirația devine accelerată (pe timp de iarnă există riscul de a răci), pe când la alergarea ușoară sau chiar pe loc, ne putem seta respirația corectă.

3. ELIMINAREA INSOMNIEI

Organismul, după câteva ore de jogging, devine epuizat și sunt mari șanse ca problema cu insomnia să devină istorie. Insomnia intervine și atunci când suntem stresați și avem gânduri negative, tocmai de aceea, prin jogging putem elimina stresul, depresia și putem face loc gândurilor pozitive pentru a trece cu bine peste greutăți. Încă un aspect de luat în considerare este acela că ne putem pune la somn mai rapid și ne putem trezi mult mai odihniți după o zi de jogging.

4. ÎNTĂRIREA ARTICULAȚIILOR

Atâta timp cât alergarea se face corect, fără a “sări calul”, mobilitatea articulațiilor crește treptat. Când alergăm, punem presiune pe genunchi și pe talpa piciorului, lezându-le dacă nu respectăm anumite reguli, precum purtarea unor perechi de încălțăminte cu talpa moale, alergarea pe pământ, nu pe asfalt, călcatul corect ( pe toată lățimea tălpii și nu pe partea exterioară a acesteia), coloana vertebrală să fie cât mai dreaptă și formarea unui anumit ritm al respirației în funcție de viteza la care ajungeți.

5. PERFORMANȚE ATLETICE MAI MARI

Mușchii sunt activați peste tot în corp în timpul alergării, ca și în cazul mersului pe jos; organismul iese din starea “vegetativă”, activând endorfinele care sunt responsabile cu starea de fericire și euforie. Cu cât alergăm mai mult într-o zi, cu atâta eliminăm posibilitatea apariției bolilor musculare și ale oaselor. În caz contrar, sedentarismul își poate spune cuvântul, tocmai de aceea este indicat, ca măcar de câteva ori pe săptămână să facem mișcarea în aer liber.

6. MENȚINE CAPACITATEA MENTALĂ

Persoanele care aleargă ușor se detașează de ceea ce este în jurul lor, deoarece mintea zburdă fericită, ignorând problemele acumulate cu ceva timp înainte. Omul ajunge să fie conectat cu natura, iar starea de bine nu contenește să apară. Tocmai de aceea este indicat ca atunci când dorești să practici joggingul, să îți alegi locuri care sunt departe de betoane, aglomerație și mașini. Cele mai potrivite locuri pentru jogging sunt zonele verzi, neaglomerate, câmpiile, dealurile și văile.

Fiecare corp este construit diferit, de aceea trebuie să avem grijă de corpul nostru. Prin mișcare, activăm celulele și eliminăm producerea de afecțiuni cardiovasculare și pulmonare. Pentru o viață și mai sănătoasă, regimul alimentar trebuie să fie potrivit în cazul joggingului. Proteinele, fibrele și carbohidrații nu trebuie să lipsească din organism, deoarece sunt piatra de temelie a sănătății, mai ales după o zi de alergare. Sănătatea depinde de felul în care și-o menține fiecare, tocmai de aceea mâncați sănătos, faceți mișcare de preferat în parc, pe deal, pe vale etc. și încercați cât de mult posibil să eliminați stresul și nervii. Indiferent de vârstă, joggingul aduce numai beneficii sănătății și este potrivit pentru toată lumea.

În cazul în care nu doriți să aveți probleme cu articulațiile și nici cu sănătatea în general, joggingul vă poate ajuta enorm.

Alte beneficii ale alergatului.

 

Alte articole despre remedii naturale: