Managementul stresului – o sarcină dificilă sau nu?
Cum ne  ajută suplimentele alimentare

Stresul, această boală a secolului şi a societăţii de azi, a ajuns să facă parte din vocabularul zilnic al multora dintre noi. Un studiu din 2019 arăta faptul că 98% (!) dintre românii din mediul urban sunt afectaţi de stres, iar un alt studiu recent, efectuat în plină pandemie de coronavirus, arată că peste 55% dintre români, la nivel general, declară că le-a crescut gradul de stres, în ultimul an.

Cauze şi consecinţe

Până să vedem cum putem gestiona această boală, până la urmă, voi aminti pe scurt câteva cauze majore ale stresului, dar şi câteva consecinţe, care, pe termen lung, ne-ar putea afecta extrem de grav. Printre definiţiile stresului, cum apar ele în DEX, sunt următoarele:Stres

“termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave; efect nefavorabil produs asupra organismului ființelor de un factor de mediu.”

“factor (sau ansamblu de factori) de mediu care provoacă organismului uman o reacție anormală; ansamblul reacțiilor fiziologice prin care organismul uman răspunde unui agent stresant, încercând să se apere și să-și mențină echilibrul de bază. 2. Efort, încordare, tensiune neuropsihică.  Ansamblu de perturbații organice sau psihice.”

Acum să vedem şi care sunt aceşti factori care declanşează stresul şi cum ne afectează ei. Practic, vorbim de nişte situaţii sau evenimente, sufiecient de intense încât să solicite reacţii de adaptare, apărare din partea organismului.

  • Nu doar bolile fizice şi psihice, cât şi carenţele nutriţionale de care poate nu ştim, alimentaţia deficitară, lipsa somnului
  • Probleme cu propria persoană, legate de psihic şi fizic, precum: neîncrederea în sine, nemulţumirea faţă de anumite situaţii sau de anumite defecte fizice adevărate sau închipuite, proasta gestionare a timpului, refugiul în diferite vicii – alcool, fumat, mâncat compulsiv sau tendinţe anorexice
  • Abuzurile de orice natură – emoţionale, la muncă, în familie, în diferite situaţii de viaţă, abuzurile fizice, sexuale
  • Problemele financiare sau teama de a avea probleme financiare, insuficienta capacitate de administrare a banilor sau proasta lor gestionare
  • Suprasolicitarea nervoasă la muncă, dată de un volum prea mare de muncă, comunicare deficitară cu şefii sau colegii, gestionarea ineficientă a unor situaţii, condiţii proaste de lucru
  • Frica de nu putea gestiona anumite teremene, examene. Teama de profesori în cazul copiilor.
  • Problemele familiale – între soţi, cu copii, cu părinţii, cu rudele – insuficientă comunicare, apariţia unor conflicte, bolile celor dragi, violenţa în familie, alcoolismul şi alte vicii
  • Probleme cu prietenii – apariţia neîncrederii, trădările, lipsa suportului, crearea unor aşteptări prea mari
  • Fobiile – sociale, de înălţime, de apă ş.a.
  • Factorii externi, de la condiţiile meteo, la poluare

Şi nu în ultimul rând, iată apariţia unor probleme greu de controlat la nivel mondial sau de ţară, care afectează toată populaţia, boli, epidemii ca cea cu care ne confruntăm aici şi care atrag după ele o serie de alte neplăceri precum izolarea socială şi frica de virus, grija pentru cei dragi. Tot aici intră şi dezastrele sociale, dezastre naturale, atacuri ş.a.

Am lăsat ultima această categorie de cauze, pentru a reveni la ceea ce spuneam mai sus că gradul de stressul a crescut copleşitor din cauza pandemiei de Covid, specialiştii anunţând faptul că e posibil să ne confruntăm cu o creştere a depresiilor.

Potrivit unei informari care apare pe site-ul Parlamentului European, ultimele date arată că, din cauza măsurilor de izolare impuse de autoritățile de pe tot globul, tot mai mulţi oameni ajung să se confrunte cu forme severe de anxietate, depresie sau alte boli psihice.

O categorie vulnerabilă este reprezentantă de tineri, care au început să aibă probleme psihologice din cauza stresului provocat de epidemia de COVID-19. Dasemenea, numeroase cadre medicale acuză stări de epuizare.

Cum putem gestiona stresul

Nu este niciun secret că, pe lângă inducerea unei stări generale proaste, stresul poate cauza diferite afecţiuni şi dereglări, până la boli grave. Şi invers, anumite boli şi carenţe, precum spuneam la început, pot declanşa stresul.

stres

Manifestările comune sunt de natură psihică şi fizică, de la gânduri negative, preocuparea excesivă şi grija pentru anumite situaţii, revenirea la unele obsesii din trecut, irascibilitate, incapacitatea de a control în anumite situaţii, oboseala, lipsa de vlagă, insomniile, dereglările ritmului cardiac şi ale tensiunii, apariţia durerilor de cap şi de stomac.

Problema este că, în timp, se dezvoltă anxietăţi grave, depresii şi alte tuburări de natură nervoasă care necesită ajutor medicamentos şi psihologic. Deasemenea, apar diferite vicii în care se pot refugia persoanele foare stresate. Şi alte boli grave fizice se pot dezvolta din cauza stresului.

Oare de câte ori nu am auzit propoziţia “S-a îmbolnăvit pe sistem nervos?

Dar ce este de făcut pentru a preveni şi gestiona situaţiile de stres?

Când apar una sau mai multe surse de stres, organismul activează resursele interne pentru a se proteja.
Responsabilă de acest lucru este reacția de tipul „luptă sau fugă” (în engleză: „fight or flight”), generată de o arie a creierului care se numeşte hipotalamus.

-Înfruntarea atentă cu obiectivitate a unei situaţii este primul pas când apare un episod de stres nu foarte intens. Este legată de o gândire pozitivă, de exemplu: pot să fac asta bine, pot obţine un post mai bun, pot evita sursa neplăcerii.

-Susţinerea imunităţii printr-o alimentaţie adecvată, fără privări sau excese. Ajutaţi organismul prin consumul de alimente şi suplimente care contribuie la starea de bine.

Vitamina D, a soarelui, vitaminele B care dau vitalitate, energie şi mai sunt numite şi vitamine ale fericirii (B6, B9, B12) pentru că care ajută la eliberarea de endorfine. Omega 3 este un bun protector al sistemului nervos, ajută la echilibrarea emoţională, creşterea energiei, a capacităţii de concetrare, este utilă în combaterea depresiei.

Alimente recunoscute pentru prorietăţile lor antistress sunt căpşunile, bananele, avocado, strugurii, ciocolata neagră, cacaoa, cerealele integrale, ouăle, peştele – somonul în special, carnea de pui, curcan şi de vită.

-Practicaţi orice formă de mişcare de la plimbări  la sport. Nu e niciun secret că mişcarea produce endorfine şi ea, veţi vedea ce bine vă simţiţi atat psihic, cât şi fizic, dincolo de starea de oboseală. Practicarea unei formă de yoga, meditaţia vă pot ajuta şi ele.

-Faceţi-vă timp pentru o activitate plăcută. Puneţi muzică atunci când vă îmbrăcaţi, citiţi câteva pagini în metrou, gătiţi, cumpăraţi-vă flori, răsfăţati-vă cu uleiuri de aromaterapie (lavandă, oregano, iasomie, busuioc) sunt doar câteva exemple de activităţi care abat gândurile negative şi contribuie la starea de bine.gestionarea stresului

-Comunicaţi permanent cu cei dragi, vorbiţi despre problemele voastre cu ei, nu le ţineţi închise. Acumularea lor va duce la frustrări şi închideri în sine, ceea ce vă vor face bine.

-Ascultaţi podcast-urile unor psihologi. Citiţi cărţi de dezvoltare personală ale unuor personalităţi, cercetători şi psihologi, psihiatri. Atenţie, nu vorbim de life coachi deveniţi peste noapte!

-Ţineţi departe, prin evitare sau apelând la diferite scuze, persoanele toxice, a căror prezenţă simţiţi că nu vă face bine sau cu care simţiţi că nu sunteţi pe aceeaşi lungime de undă.

Aceste tehnici pot funcţiona în cazul manifestărilor uşoare, să zicem, cu care ne confruntăm mai toţi să zicem. În cazurile mai accentuate de stres, când simţii că nu puteţi gestiona anumite situaţii (pot fi date de o tulburare tip TOC, pot fi diferite traume, boli) nu vă fie nicio ruşine sau teamă să apelaţi la consiliere psihologică şi psihiatrică.

Cum ajută suplimentele în managementului stresului

Un capitol important al acestui material îl reprezintă rolul suplimentelor alimentare în managementul stresului.

Precum spuneam mai sus, insuficientul aport de nutrienţi, vitamine, minerale şi alte substanţe necesare organismului nostru şi sistemului nervos pentru buna funcţionare care duc la alte boli este printre cauzele stresului.

Asta pentru că aşa cum spuneam şi mai sus, nu ne hrănim bine, nu dormim suficient, pierdem din ei din diferite cauze. Aici intervine rolul suplmentelor alimentare căci de aceea se cheamă suplimente – pentru a suplini deficitul.

Acestea au fost create special cuprinzând vitamine şi minerale esenţiale pentru combaterea oboselii, a asteniei, a nervozităţii, pentru ameliorarea stărilor de anxietate şi chiar a depresiei, pentru furnizarea de energie.

Cele mai mult includ vitaminele din grupa B, Magneziu, fierul, o serie de extracte din plante recunoscute pentru beneficiile lor asupra sistemului nervos şi sănătăţii psihice, asupra inimii şi pentru tensiune.

De exemplu, vitamina B 1 este absolut necesară pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos, cunoscută şi ca „vitamina performanţei intelectuale”, cu efecte benefice asupra activităţii sistemului nervos şi creşterea randamentului intelectual.

Vitamina B 6 , B9 şi B12 sunt cunoscute ca vitamine ale fericirii, B 6 ajutând la producerea de serotonină un alt hormon al fericirii, B9 si B12 indisepnsabile pentru functionarea sistemului nervos, cu efect calmant, de ameliorare a irascibilităţii şi nervozităţii. Deci diminuează stresul.

Zincul şi Magneziul au şi ele efecte de combatere a stresului. La fel şi anumite extracte din plante, foarte apreciate precum rhoidola rosea, o plantă adaptogenă cu efecte benefice asupra sistemului nervos central, utilă în situaţii de studiu şi de control al stresului şi oboselii; contribuie la reducerea simptomelor cauzate de un stil de viaţă agitat şi îmbunătăţeşte starea generală.

O serie de suplimente combină pentru efectul lor sinergic vitamine minerale, acizi graşi şi extracte din plante, cu efecte sporite astfel în gestionarea managementului stresului.

Experienţa mea personală cu Stress Managment

Mai jos, vă voi povesti foarte pe scurt experienţa mea cu unul dintre aceste suplimente, şi anume, Stress Managment de la Calivita, pornind de la impulsul care m-a determinat să îl comand.

Recunosc, eu şi cunoaşteam proprietăţile principalelor componente, iar insuficientul aport al unora cred că l-am simţit pe pielea mea – insomnii, nervozitate, probleme ale părului şi ale unghiilor, fluctuaţii de greutate sunt doar câteva ca să nu dau chiar totul din casă. 🙂

În plus, mi-am zis că nu i-ar strica nici imunităţii o susţinere în perioada asta, dată cu schimbarea de anotimp şi diferitele nemulţumiri care au atras  schimbări de dispoziţie, stări mai apatice şi ceva dificultăţi de concentrare.

Managementul-stresuluiEi bine, cum spuneam, ştiam despre B-uri că sunt zisele vitamine ale fericirii, frumuseţii şi energiei, multe având efect regenerant pentru piele, ungii, păr,  ajutând musculatura şi contribuind la atenuarea irascibilităţii, a oboselii şi la furnizarea de energie. Vă recomand şi un articol interesant despre Beneficiile Vitaminei B.
Magneziul, la fel, ajută în lupta împotriva stărilor proaste, a oboselii şi e un furnizor de energie.
Vitamina C este foarte necesară acum, ca bun antioxidant.
Mai are şi colină – ştiţi că lipsa colinei duce la perturbarea activităţii cerebrale şi scăderea capacităţii de memorare, dar aportul suficient ajută la eliminarea toxinelor şi depunerea colesterolului.  Şi mai are şi inozitol cu efect calamnt şi care favorizează creşterea părului.
Pe scurt, un complex şi pentru frumuseţe şi pentru sănătate (fizică şi psihică), ceea ce iată îl face să fie un ajutor de nădejde în managementul stresului. Aşa că vi-l recomand cu toată încrederea dacă aveţi perioade încărcate, anxioase sau şi episoade prelungite de oboseală şi indispoziţie.
Am scris un articol şi la mine pe blog, unde mai amintesc şi despre un alt produs de frumuseţe Calivita, care acţionează extern de data asta, dar care s-a dovedit şi el un bun ameliorator al stresului meu.

Mi se pare normal, căci altfel te vezi, cu ochi mai buni, când repari ceva ce nu prea îţi convenea!

Alte articole despre managementul stresului:
https://sursesanatate.ro/13-remedii-naturale-pentru-stres/