8 beneficii pentru sănătate ale fructului Papaya

Beneficiile pentru sănătate ale fructului Papaya includ combaterea inflamației, vindecarea rănilor mai repede, încetinirea bolii Alzheimer, scăderea riscul bolilor de inimă și sprijinirea sănătății digestive. Acest articol va prezenta dovezile științifice actuale despre beneficiile pentru sănătate ale fructului papaia. Dar mai întâi, să ne uităm la ce este papaia și la profilul său nutrițional.

Ce este papaya?

Papaya este un fruct mare alungit, cu o textură similară cu cea a unui pepene galben. Când sunt coapte, pulpa și coaja sunt de aceeași culoare portocalie până la roșie. Pulpa conține semințe negre, cu gust amar.

 

Fructul măsoară aproximativ între 15 și 45 cm în lungime și între 10 și 30 cm în diametru. Papaya este originară din sudul Mexicului și din America Centrală. Cu toate acestea, se găsește în numeroase alte locații tropicale și este cultivată pe tot parcursul anului.

Valori nutriționale ale fructului Papaya

Papaya este o sursă bogată de nutrienți antioxidanți, cum ar fi carotenii (licopen), vitamina C (103% DZR), vitamina A (22% DZR), vitamina E (4% DZR) și vitamina K (3% DZR).

De asemenea, conține niveluri ridicate de acid folic (10% DZR), fibre (7% DZR), potasiu (3% DZR), calciu (2% DZR) și magneziu (2% DZR). Valorile procentuale zilnice sunt calculate la 100 g papaya. Fructul conține enzima digestivă papaină, ca principal compus activ.

8 beneficii pentru sănătate ale fructului Papaya

  1. Proprietăți antiinflamatorii

Inflamarea este un răspuns biologic la infecție sau vătămare. Inflamația prelungită poate cauza afecțiuni cronice de sănătate.

S-a demonstrat în testele și studiile efectuate pe animale că Papaina, compusul activ din papaya, reduce inflamația în diferite tipuri de afecțiuni, inclusiv astm, sau afecțiuni ce țin de organele genitale, de ficat sau de ochi.

  1. Proprietăți antioxidante

Alimentele  vegetale precum fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, uleiuri și nuci conțin antioxidanți esențiali pentru sănătate. Antioxidantii reduc riscul de a dezvolta boli precum cele de inima sau cancer.

Studiile au arătat că un aport zilnic de papaya poate consolida potențialul de neutralizare a radicalilor liberi și poate scădea nivelul stresului oxidativ.

  1. Proprietăți de vindecare a rănilorpapaya

Rănile se pot infecta dacă nu sunt îngrijite corect. Papaya a fost folosită în mod tradițional pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, inclusiv răni. Fructele de papaya au fost folosite cu succes pentru a trata rănile la șobolani cu diabet. Deși rezultatele sunt promițătoare, o cercetare mai amănunțită este necesară înainte ca papaia să fie recomandată pentru tratarea rănilor la oameni.

  1. Întârzierea evoluției bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este o boală degenerativă în care materia creierului este distrusă și provoacă probleme de memorie și gândire. Studiile au demonstrat că papaya, prin proprietățile sale, poate fi utilă în întârzierea progresiei Alzheimer-ului.

  1. Scăderea riscului de boli de inimă

Nivelurile ridicate de trigliceride și nivelul de colesterol LDL sunt indicatori ai riscului crescut pentru evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că papaya consumată timp de peste 14 săptămâni a îmbunătățit inflamația și raportul colesterolului LDL/HDL.

  1. Proprietăți anti-cancer

Cancerul este răspândirea celulelor anormale în întregul corp provocând boală și moarte. Extractul de papaya ar putea preveni sau întârzia răspândirea celulelor maligne potrivit anumitor studii.

Fructele și legumele roșii, precum papaia, conțin un antioxidant numit licopen. Multe studii confirmă faptul că suplimentarea dietetică cu licopen reduce riscul de a dezvolta cancer în multe organe, dar, de asemenea, întârzie creșterea tumorilor.

  1. Ameliorarea simptomelor tulburărilor digestive

Tulburările digestive pot afecta calitatea vieții, acestea incluzând arsuri la stomac, afecțiuni inflamatorii ale intestinului, sindrom de colon iritabil și simptome precum balonare, diaree, constipație, gaze, dureri de stomac și crampe stomacale. Papaya este folosită în țările tropicale, în mod obișnuit, ca remediu natural pentru problemele de digestie.

  1. Menține sănătatea pieliibeneficii papaya

Speciile reactive de oxigen prezente în mediu, precum soarele, fumatul și poluarea afectează pielea și provoacă îmbătrânirea prematură.

Antioxidanții prezenți în papaya au un rol important în menținerea aspectului tineresc al pielii. S-a constat în urma studiilor că, în special licopenul, vitamina C și vitamina E găsite în papaya, cu adăugarea de izoflavone de soia și ulei de pește, pot reduce semnificativ profunzimea ridurilor faciale.

Concluzii

Papaya este un fruct hrănitor. Este bogat în vitamina C, vitamina A, acid folic și fibre. Papaya poate fi o opțiune viabilă din punct de vedere economic pentru gestionarea sănătății și bunăstării generale, cu proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante.

Sursa: https://www.naturalfoodseries.com/8-benefits-papaya/

Găsiți mai multe remedii naturiste aici: https://sursesanatate.ro/carte-medicina-naturista/