Dureri de spate: simptome, diagnostic și tratament

Numărul persoanelor care suferă de dureri de spate cronice sau acute este pur și simplu incredibil – aproximativ 50% dintre adulți dezvoltă un anumit grad de dureri de spate cronice până la vârsta de 60 de ani.

Indiferent dacă vă încadrați în acest procent sau nu, este posibil să fi avut, la un moment dat, dureri de spate pe termen temporare, existând câteva cauze posibile.

Este important de menționat că durerea de spate nu este o boală sau tulburare în sine, ci mai degrabă un simptom al unei afecțiuni principale.

Cauzele durerilor de spate pot fi următoarele:

Întindere musculară

Întinderea musculară este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate, fiind rezultatul unei posturi incorecte sau al modului greșit de ridicare a unui obiect greu. Întinederile musculare care provoacă dureri de spate sunt mai frecvente la persoanele care sunt de obicei sedentare și se implică brusc într-o disciplină sportivă.

Diverse afecțiuni

Afecțiuni precum spina bifida, scolioza sau cifoza plasează coloana vertebrală sub stres anormal. În mod similar, deteriorarea vertebrelor sau a discurilor (discurile fiind țesut care amortizează fiecare vertebră) sunt o altă cauză comună a durerilor de spate.dureri spate

Simptome asociate cu durerile de spate

Chiar dacă durerile de spate sunt un simptom în sine, de obicei nu apar singure, ci mai degrabă la pachet cu alte câteva simptome. Acestea pot include mobilitatea scăzută.

Multe persoane cu dureri de spate tind să ignore simptomele acute până când acestea devin cronice, afectând mobilitatea în timp. Nu este neobișnuit să experimentați dificultăți la aplecare, la statul în poziție verticală sau la răsucirea în părțile laterale.

Deși următoarele situații sunt mai rare, dacă oricare dintre aceste simptome se manifestă împreună cu durerile de spate, este foarte important să solicitați imediat sfatul medicului:

O febră care se dezvoltă împreună cu durerile de spate

Dureri abdominale

Incapacitate de controlare a vezicii urinare

Durere constantă, care nu se ușurează nici măcar după utilizarea unui calmant

Senzație de slăbiciune

 

Diagnosticul durerilor de spate

În general, medicul vă va evalua mai întâi toleranța la mersul pe jos și la statul în picioare și va verifica dacă puteți ridica picioarele.

În plus, medicul mai poate efectua proceduri specifice, cum ar fi:

Razele X – acestea prezintă alinierea structurală a vertebrelor dvs. și pot ajuta la diagnosticarea boliilor inflamatorii sau herniilor de disc.

Scanări RMN sau CT – acestea ajută la o imagine mai clară asupra oaselor și structurii asociate a țesutului, cum ar fi mușchii, tendoanele, nervii.

Scintigrafii osoase – acestea sunt de obicei efectuate dacă osteoporoza a fost pre-diagnosticată, deoarece pot ajuta la identificarea tulburărilor legate de boală.

Tratamentul durerilor de spate

De multe ori, mai ales dacă ești mai tânăr, durerile de spate dispar de la sine în câteva zile până la  câteva săptămâni, fără a fi nevoie de intervenție. Dacă simptomele nu se îmbunătățesc în acest timp, pot fi explorate modalitățile de tratament. Acestea includ:dureri spate

Analgezicele

Acestea pot fi eliberate cu sau fără rețetă, dar nu sunt fără efecte secundare, deci în niciun caz nu trebuie să prelungiți durata de utilizare prescrisă.

Exercițiile fizice

Uneori, simpla întărire a mușchilor și a țesutului de susținere al spatelui pot ajuta la ameliorarea durerilor, mai ales dacă acestea se datorează unui stil de viață sedentar. Îmbunătățirea posturii poate ajuta considerabil în reducerea durerilor de spate și poate împiedica reapariției acestora.

Intervenția chirurgicală

Majoritatea persoanelor care beneficiază de o intervenție chirurgicală sunt cele care au compresie vertebrală din cauza herniei de disc. Alte afecțiuni care pot justifica intervenția chirurgicală includ stenoza coloanei vertebrale sau implantarea unui suport pentru a depăși o deformare a coloanei vertebrale.

Odihna

Durerile de spate despre care se crede că sunt rezultatul unei suprasolicitări pot fi adesea rezolvate cu odihnă. Aceasta poate însemna statul la pat o perioadă de timp, sub observație, permițând recuperarea țesutului de susținere.

Concluzii

În condițiile în care nu ați dezvoltat deja dureri de spate cronice, este important să adoptați acum un stil de viață sănătos, pentru a vă reduce riscul în viitor. Dacă practicați un sport de performanță, asigurați-vă o recuperare suficientă între antrenamente, deoarece multe cariere se încheie prematur datorită leziunilor spatelui.

Sursa: https://www.naturalfoodseries.com/lower-back-pain-symptoms-treatment

Va oferim mai jos o schema detaliata de tratament natural pentru LUMBAGO-SCIATICA, realizata si explicata punct cu punct de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste – Dr. Doina Teodora  medic specialist pe Medicina Fizica, Recuperare si Balneologie in Craiova si totodata medic cu specializari in Medicina Alternativa (remedii pe baza de produse naturiste, biorezonanta, psihologie si psihoterapie).

Lumbago de tip sciatic (lombosciatica) reprezinta un episod de criza dureroasa pe coloana vertebrala provocata de un microtraumatism care afecteaza un disc intervertebral. Se rezolva strict medicamentos, iar daca reapare se va actiona prin tratament naturist impotriva aparitiei recidivelor (prevenirea unor viitoare probleme si crize).

In acest sens recomand urmatorul tratament cu produse naturiste CaliVita:

– Joint Protex, 3 pe zi, in schema de administrare 1-1-1, dupa masa (avand drept scop regenerarea discurilor intervertebrale prin continutul de condroitin si glucozamin-sulfat)

– White Willow, 3 pe zi, in schema de administrare 1-1-1, dupa masa (aspirina naturala, menita sa combata durerea si inflamatia)

– Shark Aid, 3 pe zi, in schema de administrare 1-1-1, inainte de masa (are dublu efect: anti-inflamator si regenerator de cartilaj).

– Mega B Complex, 1 pe zi, in schema de administrare 0-1-0, dupa masa (actioneaza pe nerv, ca trofic de radacina nervoasa).

– Strong Bones, 2 pe zi, in schema de administrare 1-0-1, inainte de masa (actioneaza pe mineralizare vertebrala si refacerea zonei osoase care a provocat – prin slabire si deviere – micro-traumatismul de nerv). 

ATENTIE: In timpul anotimpului rece se recomanda versiunea Strong Bones Plus a produsului; pentru pacientii cardiaci care consuma medicamente beta-blocante, in loc de Strong Bones (Simplu sau Plus) se va administra Vital A/ B/ AB/ 0 (2 pe zi, in schema de administrare 1-1-0, intre mese) sau Spirulina Max (1-1-0 inainte de masa).

– Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele energetice corespunzatoare: Sistem imunitatar, Terminatii nervoase, Oase si Coloana Vertebrala, Durere, Meridiane energetice.

– Optional se va consuma apa alcalina (vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in curatarea si alcalinizarea sangelui (fapt care opreste demineralizarea osoasa si cartilagioasa produsa prin intermediul mecanismului automat de reglare a ph-ului sanguin cu ajutorul substantelor alcaline imprumutate de la oase si cartilagii), reglarea metabolismului, normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, hranirea optima a celulelor si preintampinarea comportamentelor aberante la nivel celular, ridicarea imunitatii, oxigenarea in profunzime a tesuturilor.

Observatie: Se va urma tratamentul timp de 2-3 luni cotninuu. Se vor estima rezultatele si, in functie de acestea, se va decide continuarea sau incheierea sa.

Mai multe tratamente și produse naturiste gasiti aici:

https://sursesanatate.ro/category/medicina-naturista/remedii-naturale/

https://sursesanatate.ro/category/produsele-calivita/

https://sursesanatate.ro/category/medicina-naturista/retete-naturiste/