Apa alcalină
Apa alcalină, cunoscută și sub denumirea de apă ionizată, este o apă cu valoare ridicată a pH-ului, ce poate fi găsită în comerț. PH-ul este o măsură a echilibrului acido-bazic al apei. De obicei, pH-ul apei naturale variază între 6,5 și 8,5 și este controlat de sistemul de echilibru dioxid de carbon-bicarbonat-carbonat.
O creștere a cantității de dioxid de carbon dizolvat reduce pH-ul apei, rezultând apă acidă. În schimb, o cantitate redusă de dioxid de carbon crește pH-ul apei, generând astfel, apă alcalină.
PH-ul apei este un factor major al corozivității sale, care este o măsură a modului în care apa este distructivă pentru metalele sistemelor de distribuție a apei. Apa corozivă are capacitatea de dizolvare a metalelor, în principal a cuprului și a plumbului, din sistemul de instalații sanitare, aceasta crescând concentrația de metal din apa potabilă și ducând la diferite probleme de sănătate.
Apa acidă cu pH sub 7 este mai corozivă în comparație cu apa alcalină. Din acest motiv, tratarea apei cu substanțe chimice alcaline, pentru a-i crește pH-ul, este considerată una dintre cele mai bune măsuri pentru reducerea corozivității apei.
Proveniența apei alcaline
Apa alcalina poate fi generată prin electroliza apei, care separă componentele acide și alcaline ale acesteia. În natură, apa adună minerale și devine alcalină în urma contactlui cu diverse roci. De asemenea, apa electrolizată poate fi generată și din minerale, cum ar fi calciul și magneziul, care sunt saturate cu hidrogen.
Beneficiile pentru sănătate ale apei alcaline
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de apă alcalină sunt susținute de numeroase studii. De exemplu, s-a observat că administrarea apei alcaline șoarecilor, determină o reducere a nivelului glicemiei, colesterolului și trigliceridelor și îmbunătățește funcționarea metabolică prin suprimarea producției de radicali liberi. S-a dovedit, de asemenea, că apa alcalină protejează celulele pancreatice de stres oxidativ și ajută la reducerea creșterii în greutate, prin reglarea homeostazei colesterolului.
La pacienții cu boli renale în stadiu final, apa alcalină a demonstrat că reduce efectele adverse ale hemodializei, cum ar fi generarea excesivă de radicali liberi. În cazul pietrelor la vezica urinară, apa alcalină accelerează excreția melaminei și previne acumularea acesteia în vezică, ceea ce la îmbunătățirea condițiile patologice asociate afecțiunii.
Deoarece apa alcalină are un pH mai mare, capacitatea sa naturală de neutralizare a acizilor din stomac o face alegerea ideală pentru tratarea afecțiunilor tractului gastrointestinal, cum ar fi hiperaciditatea gastrică, diareea etc. În cazurile de reflux laringofaringian, apa alcalină dezactivează ireversibil enzima responsabilă pentru această afecțiune, prin neutralizarea acidului din stomac.
În cazul deshidratării induse de exerciții fizice la adulții sănătoși, apa alcalină s-a dovedit a reduce vâscozitatea sângelui, un coeficient folosit la definirea proprietăților vâscoase ale sângelui.
În mod interesant, consumul de apă alcalină a arătat, de asemenea, efecte benefice în promovarea longevității. Șoarecii cărora li s-a administrat apă alcalină au arătat o rată de supraviețuire mai bună în comparație cu omologii lor care au primit apă obișnuită.
Pe lângă potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului propriu-zis, băile cu apă alcalină îmbunătățesc și ele problemele legate de piele. Șoarecii de laborator care au fost spălați cu apă alcalină au arătat o deteriorare redusă a pielii datorată radiațiilor ultraviolete, prin menținerea echilibrului între citokinele pro și antiinflamatorii.
Există riscuri?
În ciuda numeroaselor avantaje ale consumului de apă alcalină, un control adecvat al calității este esențial pentru a-și menține pH-ul în intervalul acceptabil fiziologic. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru calitatea apei potabile, apa alcalină cu un pH mai mare de 9 provoacă iritații ale pielii și ochilor la șoareci și iepuri.
La om, apa cu un pH mai mare de 10 provoacă iritații ale pielii, ochilor și mucoasei și poate provoca, de asemenea, iritații gastrointestinale la persoanele sensibile.