Cum să îți iasă friptura perfectă, cât mai fragedă și savuroasă?

 

Iată mai jos câteva sfaturi de care, dacă vei ține cont, vei putea transforma orice bucată de carne într-un adevărat deliciu.

Nimeni nu își dorește să mănânce o friptură tare sau fără gust, așa că noi îți vom spune cum te poți bucura de toate calitățile cărnii – o textură suculentă care se topește efectiv în gură și o aromă desăvârșită.

Lasă carnea la uscat, la temperatura camerei!

În primul rând, carnea trebuie să fie uscată, mai ales dacă a fost ținută mai mult timp la congelator, indiferent de metoda pregătirii ei – la tigaie, la cuptor sau pe grătar.

Scoate-o din frigider cu 30 de minute înainte de a te apuca de gătit. Las-o să ajungă la temperatura camerei. Tamponează carnea bine cu un prosop de hârtie care va absorbi umezeala.

Rumenește-o rapid la foc iute!

Un truc eficient pentru a te asigura că, la final, vei obține friptura perfectă este să o rumenești la temperatură mare, pentru puțin timp (2-3 minute), în mod egal, pe ambele părți.

Întoarce-o când formează o crustă ușoară! Prin acest proces, care se numește reacția Maillard, proteinele de la suprafața cărnii se degradează și se combină cu zaharurile – astfel, apar compușii care îi dau gustul specific și foarte bun.

Alege metoda potrivită de gătit!

În funcție de tipul cărnii, optează pentru metoda de gătit care îi scoate cel mai bine în evidență savoarea.

De exemplu, dacă ai un mușchiuleț sau un cotlet  – care sunt bucăți mai fragede, practic (provenind din părți ale corpului pe care animalul le solicită mai puțin), cele mai bune ies gătite rapid. Le poți face la grătar sau la tigaie.

Dacă ai pulpă sau rasol, provenind din părțile cu musculatură ale animalului, deci părți mai solicitate sau bucăți mai mari de carne, atunci trebuie să știi că acestea necesită o gătire mai lentă, la foc mic – ceea ce se numește slow cooking.

Interiorul cărnii va ajunge la temperatura ideală, fără a se arde la exterior. În acest fel, carnea va ieși fragedă și nu își pierde din arome și sucuri.

Se poate găti fie la cuptor, fie la tigaie.

Nu o tăia imediat după gătit!

Poate că știi deja o altă regulă de bază pentru friptura perfectă, dar vrem să ne asigurăm că o vei respecta. Nu tăia sub nicio formă carnea imediat după ce ai gătit-o, dă-i răgaz să se “odihnească” ca să își păstreze atât frăgezimea, cât și gustul.

Sucurile savuroase care circulă spre interiorul bucății/bucăților de carne se vor distribui, în acest fel, uniform, în toată carnea.

friptura-perfecta-1

Foto: grillsgallery.com

Dacă ai bucăți de carne mai subțiri, sunt necesare cam 10 până la 15 minute să stea la odihnit. Dacă bucățile sunt mai groase, pot sta peste 15, până la 20 de minute, până le porționezi.

Evident, în funcție de gusturile tale, ale familiei sau invitaților, pune sare și condimente. Sarea este de preferat să fie grunjoasă sau fulgi – se îmbibă mai bine gustul ei. Dar adaugă sarea chiar înainte de a pune carnea gătit ca să nu aibă timp să scoată sucurile din ea!

Piperul proaspăt măcinat, rozmarinul, cimbrișorul, salvia, coriandrul – sunt câteva condimente care îi vor da un plus de gust.

Dacă îți dorești gusturi mai speciale, poți opta pentru o marinadă (cu vin,  lămâie, usturoi ș.a.)

Iar opțional, în final, poți pregăti separat și un sos care îi va completa savoarea fripturii și se va amesteca delicios cu aroma ei! Printre cele mai bune sosuri sunt mujdeiul de usturoi simplu cu lămâie, sosurile barbeque, tabasco (dacă îți place picant), de ciuperci sau de brânză, precum și cele asiatice – variațiile sunt nenumărate.

Pentru alte trucuri culinare și rețete, te invităm în continuare să ne urmărești la rubrica specială de gastronomie.

Pentru o digestie usoara, va recomand cateva produse din extracte naturale:

Produse digestie

  1. NOPALIN (200 TABLETE)

    Nopalin stimulează detoxifierea şi are efecte benefice asupra funcţionării intestinelor, fiind o sursă bogată de fibre şi aprovizionând organismul cu vitamine (B1, B2, niacina) şi minerale.  Datorită efectului său diuretic, ajută la funcţionarea vezicii biliare şi a rinichilor.

  2. PURE INULIN – INULINA DIN CICOARE (198,5 GRAME)

    Pure Inulin contine pudra de inulina 100% pura, extrasa din cicoare, care sprijina functionarea sanatoasa a tractului gastrointestinal. Fibre hidrosolubile din inulina au capacitatea de a ajunge in colon in forma intacta, servind drept hrana pentru bacteriile benefice care se gasesc la nivelul colonului si care sunt responsabile de sanatatea acestuia.
    In acelasi timp, inulina reduce formarea de substante toxice la nivelul colonului si sprijina sanatatea sistemelor digestiv si imunitar.

  3. ACIDOPHILUS CU SEMINTE DE PSYLLIUM (100 CAPSULE)

    Acidophilus este un produs ce contine lactobacillus acidophilus si seminte de psyllium – 100mg in fiecare capsula.
    Produsul contine 100 capsule, recomandarea fiind de a se consuma 1 capsula zilnic sau conform indicatiilor.Produse digestie
    Acidophilus cu Psyllium este un produs probiotic care contine o concentratie mare de bacterii din specia Lactobacillus acidophilus(2 miliarde/capsula).
    Aceasta este o bacterie lactica extrem de rezistenta si benefica pentru mentinerea sanatatii sistemului gastrointestinal si care va ajuta sa protejati flora bacteriana normala a tractului digestiv, astfel incat sa puteti sprijini in mod eficient functionarea sanatoasa a sistemului digestiv.

  4. AC ZYMES (100 CAPSULE) SI ACZYMES PLUS (60 CAPSULE)

    AC-Zymes este un produs probiotic care conţine o concentraţie mare de bacterii din specia Lactobacillus acidophilus.
    Aceasta este o bacterie lactică extrem de rezistentă şi benefică pentru menţinerea sănătăţii sistemului gastrointestinal, înlocuind bacteriile probiotice care se pierd zilnic şi participând la activitatea sistemului imunitar.