Sarea în bucate – Alimentele şi conţinutul lor de sodiu

 

Sarea in bucatarieSarea de bucătărie, sodiul, clorura de sodiu – despre ce anume desemnează aceste denumiri?

Sarea de bucătărie, sau sarea de masă se compune din sodiu şi clorură care împreună dau clorura de sodiu (NaCl). Până în urmă cu câţiva ani, întreaga vină pentru creşterea tensiunii arteriale îi revenea în exclusivitate sodiului. Astăzi ştim însă că legătura dintre sodiu şi clorură este cea responsabilă pentru creşterea tensiunii arteriale.

Ar trebui ca (toţi) cei cu tensiune arterială crescută să renunţe de tot la consumul de sare?

Pacienţii cu tensiune arterială crescută ar trebui să fie extrem de zgârciţi cu folosirea sării. Să nu vă imaginaţi însă că această recomandare li se adresează lor în exclusivitate. Nu, după părerea mea, noi toţi ar trebui să facem economie la sare. Societatea Germană pentru Alimentaţie recomandă un consum de cinci până la şase grame de sare pe zi, ceea ce corespunde unei linguriţe rase. Dar, în pâine, brânză, supele din plic, sau în sandvişurile pe care le cumpărăm pe stradă, în toate alimentele se ascunde mai multă, sau mai puţină sare, astfel că ajungem să consumăm, zilnic, aproximativ 15 grame.

Există multe persoane care sunt foarte sensibile la consumul de sare: aproximativ 15-25 la sută din persoanele cu tensiune arterială normală şi 30-40 la sută dintre cei cu tensiune arterială ridicată reacţionează printr-o creştere bruscă a tensiunii arteriale atunci când consumă sare în exces. Consumul mare de sare poate afecta sistemul cardiovascular şi rinichii. Sodiul leagă apa, iar rinichii trebuie să lucreze din plin pentru a reuşi să elimine surplusul de sare.

Cum ne putem da seama câtă sare este conţinută în alimente?

Citiţi cu atenţie etichetele alimentelor pe care le cumpăraţi. În mod firesc cantitatea de sodiu conţinută ar trebui să fie înscrisă, cel puţin în cazul alimentelor dietetice.

Există o metodă cu ajutorul căreia putem să calculăm singuri cantitatea de sodiu conţinută de diferitele alimente?

Da, sigur şi iată cum: 1 gram de sare de masă (=clorură de sodiu) conţine 0,4 grame (=400 mg) de sodiu şi 0,6 g clorură.

Cinci până la şase grame de sare de masă conţin deci 2000 până la 2400 miligrame de sodiu.

O altă formulă de a calcula conţinutul de sare de masă este poate mai simplă pentru că nu trebuie decât să înmulţim cantitatea de sodiu cu 2,5.

Tabelul care urmează vă pune la dispoziţie câteva informaţii legate de conţinutul de sare din diverse alimente. Nu uitaţi că recomandarea este de a consuma aproximativ 5-6 grame de sare de bucătărie pe zi; ceea ce înseamnă 2 până la 2,4 grame de sodiu.

Regulă de bază: un praf de sare = 0,5 grame

o linguriţă rasă de sare = 5 grame

Sarea poate fi înlocuită?

Veţi fi uimiţi cât de gustoase vor deveni mâncărurile dumneavoastră din momentul în care veţi înlocui sarea cu verdeţuri, mirodenii şi condimente! Experimentaţi fără teamă şi alcătuiţi-vă amestecuri din verdeţurile şi condimentele preferate.

Şi ţin să vă mai comunic un fapt important: în ayurveda (ştiinţa indiană pentru o viaţă îndelungată), sarea este înlocuită total cu sucul de lămâie.