Beneficiile consumului de vitamine
pentru sanatatea noastra

 

Încă de la început, omul s-a hrănit în principal cu hrană integrală, aşa-numitele produse „naturale”, pe care nu le-a supus nici unui fel de proces de prelucrare. Conţinutul nutritiv al hranei scade prin prelucrare. Creşterea pe scară largă a animalelor pentru consum, manevrarea culturilor pentru a obţine recolte bogate şi prelucrarea alimentelor au avut ca urmare alterarea echilibrului calitativ şi cantitativ al substanţelor nutritive din hrana consumată în lumea occidentală. Aceste transformări sunt posibile cauze ale apariţiei bolilor cronice, debilitante, care fac ravagii în civilizaţia modernă.

Cercetătorii contemporani susţin că problema nu poate fi rezolvată prin simpla ingerare a unei formule sintetice cu Vitaminemultivitamine şi minerale. Ei afirmă că vitaminele în forma lor echilibrată în mod natural sunt esenţiale pentru mai buna utilizare de către organism, pentru obţinerea unui efect biologic maxim. Cu toate acestea, majoritatea consumatorilor continuă să cumpere vitamine şi minerale sintetizate chimic, pe care organismul nu le poate asimila corect.

Academia Naţională de Ştiinţe a SUA recomandă adoptarea unei diete diversificate capabilă să satisfacă cerinţele nutritive zilnice ale organismului, mai degrabă decât administrarea de suplimente de vitamine şi minerale. Suplimentele nu pot furniza toate substanţele pe care le procură corpul printr-o dietă echilibrată.

 Despre vitamine

  • Suplimentarea excesivă cu vitamine provoacă acidoză.
  • Vitamina C este acidă, filtrează calciul şi scade nivelul de colesterol benefic.
  • Nici un fel de vitamine nu trebuie luate în doze exagerate, în special vitaminele liposolubile.
  • Suplimentarea dietei cu elemente disparate duce la dezechilibre ale reacţiilor chimice din corp.
  • Vitaminele artificiale se acumulează în ţesuturi, provocând obturări şi acumulare de toxine.

 

Cele mai importante vitamine

Vitamina A

Alte denumiri: beta-caroten, retinol, anti-oftalmic.

Acţiuni: susţine sistemul imunitar; creşte imunitatea; creşte rezistenţa organismului la microbi şi infecţii; menţine ţesuturile sănătoase; vitaminele A şi B2 concură la menţinerea stării de sănătate a mucoasei tractului gastrointestinal.

Cele mai bune surse: andive, ardei iute, avocado, broccoli, caise, cartof dulce, conopidă, dovleac, dovlecel, frunze de nap, mere, morcovi, papaia, pepene verde, prune, roşii, spanac, sparanghel.

 

Vitamina B1

Alte denumiri: tiamină, clorură de tiamină

Acţiuni: sistemul nervos; menţine sistemul digestiv în stare optimă de funcţionare; susţine producerea acidului clorhidric necesar unei digestii corecte.

Cele mai bune surse: bame, cartofi, fasole, verdeţuri, linte, mazăre, melasă brună, nuci, orez brun, portocale, seminţe de floarea-soarelui, sfeclă, tărâţe de orez.

 

Vitamina B2

Alte denumiri: riboflavină, vitamina G

Acţiuni: susţine sistemul imunitar; creşte imunitatea; esenţială în creştere, pentru ochi, unghii, păr, piele; contribuie la metabolizarea proteinelor şi a carbohidraţilor.

Cele mai bune surse: avocado, banane, frunze de sfeclă şi nap, cereale, germeni de grâu, grepfrut, verdeţuri, mere, migdale, morcovi, nucă de cocos, prune, seminţe de floarea-soarelui, tărâţe de orez, varză de Bruxelles.

 

Vitamina B3

Alte denumiri: niacină, acid nicotinic

Acţiuni: circulaţie sănătoasă şi funcţionare corectă a sistemului nervos; tract gastrointestinal.

Cele mai bune surse: cartofi, germeni de grâu, verdeţuri, migdale, nuci, orez brun, orz integral, rubarbă, seminţe de floarea-soarelui, tărâţe de orez.

 

Vitamina B5

Alte denumiri: acid pantotenic, pantotenat de calciu

Acţiuni: reglează metabolismul grăsimilor şi al carbohidraţilor; intervine la nivelul glandelor suprarenale şi măreşte producţia de cortizon; recomandată în combaterea stresului.

Cele mai bune surse: avocado, banane, broccoli, conopidă, fasole, lăptişor de matcă, verdeţuri, mazăre, melasă, portocale.

 

Vitamina B6

Alte denumiri: piridoxină, piridoxină HCl, niacinamidă, piridoxal fosfat

Acţiuni: contribuie la şi susţine metabolizarea grăsimilor şi a carbohidraţilor; susţine acţiunea corectă a ADN şi ARN, sistemului nervos şi creierului; joacă un rol important în metabolismul acizilor graşi nesaturaţi şi transformarea în vitamina F; menţine sângele sănătos, favorizează formarea globulelor roşii şi menţine la nivel normal hemoglobina; esenţială în respiraţia celulară.

Cele mai bune surse: alune, ardei, avocado, banane, cantalup, cartofi, germeni de grâu, legume cu frunze verzi, miere, morcovi, nuci, orez brun, prune, salate, seminţe de floarea-soarelui, varză.

 

Vitamina B9

Alte denumiri: acid folic, acid pteroilglutamic, folacină

Acţiuni: formează globulele roşii; contribuie la metabolizarea aminoacizilor.

Cele mai bune surse: avocado, banane, broccoli, cantalup, cartofi irlandezi, ciuperci, curmale, fasole, germeni, lăptuci, legume cu frunze verzi, nuci, sfeclă, spanac, sparanghel, crucifere.

 

Vitamina B12

Alte denumiri: cobalamină, ciancobalamină

Acţiuni: esenţială în procesele de producere, dezvoltare şi regenerare a globulelor roşii.

Cele mai bune surse: banane, tătăneasă, struguri Concord, seminţe de floarea-soarelui, varec.

 

Vitamina B15

Alte denumiri: acid pangamic, panmanat de calciu

Acţiuni: măreşte toleranţa la hipoxie (oxigenare insuficientă a ţesuturilor şi celulelor).

Cele mai bune surse: nuci, orez brun, seminţe.

 

Vitamina B17

Alte denumiri: amigdalină, letril

Acţiuni: efect puternic de prevenire şi de combatere a cancerului.

Cele mai bune surse: afine, zmeură, sâmburi de caise, prune şi piersici, seminţe de in, fasole, mure.

 

Vitamina C

Alte denumiri: acid ascorbic

Acţiuni: activează dezvoltarea şi reconstrucţia celulară, susţine sistemul imunitar, antioxidant, asistă toate organele, glandele şi ţesuturile conjunctive; favorizează vindecarea în orice afecţiune sau stare de degradare a sănătăţii; sintetizează colagenul promovând sănătatea pielii şi mucoaselor.

Cele mai bune surse: toate fructele şi legumele, dar mai ales acerola, ardei gras şi iute, avocado, banane, broccoli, cartofi, coacăze, conopidă, fragi, guava, citrice, frunze de nap, mango, mere, mure, măceşe, papaia, pătrunjel, prune, roşii, spanac, vişine, varză etc.

 

Vitamina D

Alte denumiri: ergosterol, viosterol, calciferol

Acţiuni: stimulează absorbţia calciului; reglează şi sporeşte rezistenţa la infecţii microbiene; este esenţială în formarea dentiţiei şi a ţesutului osos.

Cele mai bune surse: ciuperci, seminţe încolţite, lucernă, seminţe de floarea-soarelui, grâu germeni.

 

Vitamina E

Alte denumiri: tocoferoli, tocotrienoli

Acţiuni: oxigenează ţesuturile, reduce cerinţa de aport de oxigen, susţine funcţiile inimii şi ale  organelor de reproducere; protector al membranei celulare.

Cele mai bune surse: avocado, broccoli, germeni de grâu, lăptuci, legume cu frunze verzi, mazăre, nuci, orez brun, seminţe crude şi încolţite, spanac, sparanghel, uleiuri vegetale virgine.

 

Vitamina F

Alte denumiri: nici una

Acţiuni: scade nivelul de colesterol din sânge; reduce riscul de boli cardiace; susţine activitatea glandelor suprarenale.

Cele mai bune surse: germeni de grâu, nuci, seminţe şi ulei de in, ulei de măsline, ulei de şofran şi de floarea-soarelui, uleiuri vegetale neprocesate şi nerafinate.

 

Vitamina H

Alte denumiri: biotină

Acţiuni: susţine metabolizarea grăsimilor, carbohidraţilor, proteinelor şi aminoacizilor; antiseptic.

Cele mai bune surse: alune, unele ciuperci, banane, mazăre verde, migdale, roşii, tărâţe de ovăz.

 

Vitamina K

Alte denumiri: fitonadion, menadiol, menadion

Acţiuni: intervine în mecanismele de coagulare sanguină; stimulează funcţia hepatică; intervine în metabolizarea calciului la nivelul sistemului osos.

Cele mai bune surse: spanac, varză, sparanghel, broccoli, conopidă, roşii, morcovi, varec, lucernă, melasă brună, frunze de nap, legume verzi, clorofilă.

 

Vitamina P

Alte denumiri: bioflavonoide

Acţiuni: întreţine sănătatea vaselor capilare şi a pereţilor vaselor sanguine. Susţine ţesutul conjunctiv. Fortifică pereţii capilarelor, anticoagulant pentru capilare, protejează vitamina C.

Cele mai bune surse: caise, struguri, vişine, ardei iute, grepfrut, lămâi, fructe şi legume proaspete (în special citrice), ardei gras, fragi, căpşuni, coacăze, prune.

 

Vitamina T

Acţiuni: menţine integritatea plachetelor sanguine.

Cele mai bune surse: seminţe de susan, tahini.

 

Vitamina U

Acţiuni: ajută la vindecarea ulcerului gastric şi a ulcerelor duodenale.

Cele mai bune surse: suc proaspăt de varză, varză proaspătă.

 

Colină

Alte denumiri: acetilcolină

Acţiuni: ajută în procesul digestiv şi de absorbţie.

Cele mai bune surse: leguminoase, grâu, legume cu frunze verzi, crucifere, năut, linte, alune.

 

Inositol

Alte denumiri: hexahidroxiciclohexan

Acţiuni: creşterea părului, inimă; componentă a complexului de vitamine B.

Cele mai bune surse: majoritatea fructelor şi legumelor cu frunze verzi.

 

PABA (în română – APAB)

Alte denumiri: acid para-aminobenzoic, vitamina Bx

Acţiuni: stimulează creşterea; excelent pentru piele, păr.

Cele mai bune surse: melasă, tărâţe, orez brun, seminţe de floarea-soarelui, germeni de grâu.

 

Vitamine Calivita

 

Vitamine si multivitamine de la Calivita

Vitaminele sunt substante organice indispensabile bunei functionari a organismelor vii, asigurand cresterea, dezvoltarea si buna functionare a acestora.
Ele intra in structura tesuturilor, regleaza functiile celulelor si sunt componente esentiale ale diverselor procese metabolice. De asemenea, ele actioneaza in calitate de coenzime sau biocatalizatori la diverse reactii biochimice care au loc in organismele vii.Vitamine si Multivitamine 1

In paginile urmatoare, veti gasi cateva mai multe informatii si  prezentari ale suplimentelor naturiste Calivita care contin vitamine si multivitamine.

FullSpectrum