11 beneficii uimitoare pentru sănătate ale morcovilor

Beneficiile pentru sănătate ale morcovilor includ menținerea sănătății ochilor, o sursă bună de antioxidanți, tratarea rănilor, îmbunătățirea sănătății creierului și a funcțiilor cognitive și scăderea riscului de diabet.

Despre morcov

Morcovii sunt cu adevărat un superaliment pentru că nu sunt doar sănătoși, dar pot fi consumați și sub o mulțime de forme. Făcuți la aburi, cruzi, sau gătiți, morcovii sunt un aliment cu numeroase beneficii.

11 beneficii uimitoare pentru sănătate ale morcovilor

 

 1. Îmbunătățesc vederea

  morcov

Vă puteți menține ochii sănătoși adăugând morcovi în dietă, nutrienții conținuți de aceștia fiind esențiali pentru susținerea unei vederi bune. Aceștia includ betacarotenul, luteina și zeaxantina, lipsa lor putând provoca probleme precum degenerescența maculară.

 1. Sursă de antioxidanți

Oxidarea constantă poate duce la organe slabe, cauzate de efectul nociv al radicalilor liberi. Acești radicali nu se opresc la slăbirea organelor, ci pot provoca ravagii și asupra sistemului imunitar. Așadar, asigurați-vă că mâncați morcovi în mod regulat pentru a evita mutația celulelor, protejându-vă ADN-ul și prevenind diferite tipuri de cancer.

 1. Protejează sistemul cardiovascular

Cercetările arată că femeile care mănâncă mai multe legume de culoare portocalie își reduc riscurile de a dezvolta boli de inimă. Alte studii arată că sucul de morcovi poate avea un efect neutralizant asupra pagubelor cauzate de oxidare, astfel încât ajută organismul să se apere de pericolele afecțiunilor cardiovasculare.

Morcovii au, de asemenea, o capacitate remarcabilă de reducere a colesterolului, ceea ce reprezintă un beneficiu suplimentar. Scăderea colesterolului este extrem de importantă, în special pentru persoanele care au un istoric familial de boli de inimă, deci nu uitați să adăugați morcovi la următoarea masă.

 1. Dinți și gingii sănătoase

Morcovii sunt încărcați cu nutrienți și componentele lor sunt extrem de eficiente în îmbunătățirea imunității împotriva bacteriilor. Aceste toxine pot provoca probleme dentare, cum ar fi cariile și sângerarea gingiilor.

Mineralele esențiale din morcovi au proprietăți microbiene și previn dezvoltarea bacteriilor și a cariilor. Morcovii au uimitoarea abilitate de a elimina petele și placa care apar după masă.

 1. Tratează rănile

Morcovii au capacitatea de a trata rănile, aceasta provenind din prezența betacarotenului, necesară pentru vindecare. În trecut, morcovii erau folosiți ca principalul fel de cataplasmă aplicat pentru tratarea rănilor. Puteți testa acest beneficiu, adoptând o dietă bogată în morcovi, după ce v-ați zgâriat sau tăiat și obervați felul în care decurge recuperarea.

 1. Îmbunătățesc sănătatea creierului și funcțiile cognitive

Consumul de morcovi are un impact pozitiv asupra capacităților neuronale și ajută creierul, protejându-l de simptomele bolii Alzheimer. Acest lucru se datorează antioxidanților precum betacarotenul, care poate reduce efectele radicalilor liberi.

 1. Luptă împotriva cancerului

Cercetările arată că aportul de alimente care conțin carotenoizi poate scădea riscul apariției de cancer. Antioxidanții din morcovi sunt responsabili pentru acest efect, deoarece combat celulele leucemice, reducând în același timp riscul general de a dezvolta cancer.

 1. Ajută la digestie

În morcovi se găsesc cantități mari de fibre care sunt esențiale pentru procesul de digestie. Lipsa de fibre din dietă poate duce la constipație și chiar hemoroizi, astfel încât includerea morcovilor în dietă este necesară pentru a preveni apariția acestora.

 1. Au efect anti-îmbătrâniremorcovii

Morcovul conține antioxidanți indispensabili pentru protecția organismul împotriva simptomelor îmbătrânirii timpurii. Radicalii liberi ne pot deteriora țesuturile, slăbind și îmbătrânind corpul. Aceste consecințe sunt neutralizate de betacarotenul prezent în morcovi, care inversează efectele îmbătrânirii, ajutându-vă să vă simțiți mai tineri și mai activi.

 1. Mențin sănătatea părului și a pielii

Vitamina A care se găsește în morcovi poate ajuta la protejarea celulelor pielii împotriva daunelor provocate de razele ultraviolete. Mai mult, vitamina A ajută pielea să rămână suplă și moale, deoarece previne deshidratarea.

De asemenea morcovii vă pot ajuta la regenerarea firelor de păr, luptând împotriva căderii părului.

 1. Reduc riscul de diabet

Oamenii de știință de la numeroase centre de cercetare au găsit rezultate uimitoare cu privire la efectul morcovilor asupra nivelului de zahăr din sânge și asupra riscului de diabet. Cercetările lor au arătat că persoanele care au șanse mai mari de a dezvolta diabet de tip 2 își pot reduce riscul consumând regulat alimente care conțin betacaroten.

Sursa: https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-carrots/

Descoperiți mai multe despre medicina naturistă: https://sursesanatate.ro/category/medicina-naturista/plante-medicinale/

 

Beta Carotene-Intinerire-naturala