11 Beneficii uimitoare ale pătrunjelului pentru sănătate

Beneficiile pentru sănătate ale pătrunjelului includ sănătatea oaselor, susținerea sistemului imunitar, servirea ca antibiotic natural, menținerea inimii sănătoase și detoxifierea organismului. Alte beneficii includ combaterea artritei, albirea pielii și menținerea sănătății părului.

Când ne gândim la pătrunjel, ne vine în minte verdeața deasupra fripturilor și tocănițelor noastre. Pătrunjelul sau Petroselinum crispum, denumirea sa științifică, este un tip de plantă din familia Apiaceae, fiind cultivată ca plantă medicinală, condiment și legumă.

Ce este pătrunjelul?

Pătrunjelul este utilizat pe scară largă ca garnitură sau topping în diverse bucătării europene, americane și din Orientul Mijlociu. De asemenea, este utilizat ca ingredient principal al salatei libaneze Tabbouleh și ca unul din condimentele Salsei verde din Italia. Dar ce anume a făcut ca pătrunjelul să fie atât de special pentru nutriționiștii din întreaga lume?

11 Beneficii uimitoare pentru sănătate ale pătrunjelului

 

 1. Previne respirația urât mirositoare

Nimănui nu-i place să aibă o conversație cu o persoană care are respirație urât mirositoare. Faceți-vă un obicei din adăugarea pătrunjelului în dieta dvs. Are proprietăți antibacteriene care inhibă dezvoltarea bacteriilor ce provoacă respirația urât mirositoare. Puteți ciuguli un fir de pătrunjel după fiecare masă pentru a vă reîmprospăta respirația

 1. Servește ca aliat împotriva cancerului

Culoarea verde a pătrunjelului ne arată că este plin de clorofilă. Clorofila s-a dovedit eficientă la crearea unei linii de apărare împotriva agenților cancerigeni care sunt generați la pregătirea cărnii la grătar. Dacă vă place grătarul, adăugați pătrunjel și alte legume verzi pentru a reduce efectele nocive.

 1. Combate diabetul

Substanțele prezente în pătrunjel sunt, de asemenea, eficiente în prevenirea și tratarea naturală a diabetului. Polifenolii din plantă pot scădea atât glicemia cât și rezistența organismului la insulină. De asemenea, oferă efecte antiinflamatorii și ajută la reducerea grăsimilor din sânge.

 1. Menține sănătatea oaselorpatrunjel

Deficitul de vitamina K poate duce la fracturi osoase. Vitamina K joacă un rol crucial în absorbția calciului și în gestionarea excreției urinare a calciului. Din doar 10 fire, pătrunjelul vă poate oferi cantitatea de vitamina K de care corpul dumneavoastră are nevoie.

 1. Întărește sistemul imunitar

În timp ce vitamina K promovează sănătatea oaselor, bogăția de vitamina C din pătrunjel servește ca un excelent stimulator al sistemului imunitar. Se știe deja că vitamina C joacă un rol esențial în prevenirea răcelilor și gripelor. Pătrunjelul este, de asemenea, o bună sursă de beta-caroten. Beta carotenul este un antioxidant care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi ce grăbesc efectele îmbătrânirii.

 1. Servește ca antibiotic natural

În ciuda credinței populare că este nepotrivit pentru persoanele cu probleme renale, Universitatea Bastrop a recomandat pătrunjelul printre puținele ierburi care pot înlocui antibioticele în remedierea infecțiilor tractului urinar. Conform cercetătorilor, pătrunjelul ajută la menținerea unui tract urinar sănătos atunci când consumăm frunzele sau rădăcinile sale.

 1. Ajută la sănătatea sistemului cardiovascular

Pătrunjelul conține o cantitate substanțială de acid folic, care este implicat în inmulțirea celulelor sănătoase. Acidul folic este o vitamina B cu diverse funcții, dar cea mai importantă este combaterea bolilor cardiovasculare

 1. Detoxifică organismul

Substanțele chimice benefice prezente din abundență în pătrunjel pot spori productivitatea enzimelor hepatice responsabile de detoxifierea corpului.

 

Pătrunjelul are, de asemenea, efect diuretic. Consumul de ceai de pătrunjel este o modalitate excelentă de a vă detoxifica corpul și de a vă scuti de retenția de apă și de balonare.

 1. Combate artrita

S-a dovedit că pătrunjelul are capacitatea de a combate artrita. În cadrul unui studiu cu 20.000 de participanți, cei care au avut un aport sporit de vitamina C au fost mai puțin susceptibili să sufere de artrită. Pătrunjelul este abundent în vitamina C, reducând inflamațiile și deteriorarea de la nivelul articulațiilor.

 1. Îmbunătățește aspectul pielii

Glutationul este printre cei mai importanți antioxidanți. Ședințele săptămânale de tratament cu glutation sunt foarte populare în Asia. Bărbații și femeile se supun acestui tip de tratament pentru a obține un ten mai alb. Compușii organici din pătrunjel stimulează producerea de glutation.

Pătrunjelul poate ajuta, de asemenea, la reducerea acneei. Vitamina C inhibă inflamația în timp ce vitamina K grăbește vindecarea pielii.

 1. Menține sănătatea păruluibeneficii patrunjel

Înainte ca producătorii de cosmetice să creeze șampoane și balsamuri, pătrunjelul era folosit ca tonic pentru păr, pentru a dezinfecta scalpul, a stimula creșterea părului și pentru a adăuga strălucire. Pătrunjelul conține antioxidanți care împiedică căderea părului, precum și o cantitate mare de cupru, folositoare pentru păstrarea culorii părului.

Concluzii

Pătrunjelul este o sursă bogată de antioxidanți, acid folic, vitaminele A, C și K. Adăugarea ierburilor și condimentelor precum pătrunjelul în dietă este o modalitate excelentă de a îmbunătăți aspectul și aroma preparatelor. În mod special, este o modalitate excelentă de a vă asigura nutrienți esențiali și de a aduce multe beneficii sănătații dumneavoastră.

Sursa: https://www.naturalfoodseries.com/11-health-benefits-parsley/

Descoperiți mai multe remedii și tratamente naturiste: https://sursesanatate.ro/category/medicina-naturista/terapii-alternative/