Vindecarea cancerului cu ajutorul Terapiei Gerson
Iubit de susţinătorii săi, contestat de reprezentanţii medicinii „tradiţionale”, Max Gerson, autorul Terapiei Gerson, a fost un medic de origine germană care a emigrat în 1936 la New York, locul unde a devenit celebru datorită metodei alternative prin care vindeca maladii degenerative grave.
Specializat iniţial în medicină internă şi boli nervoase, medicul german avea să se perfecţioneze şi în tratarea tuberculozei, pentru care a elaborat dieta Gerson-Sauerbrach-Hermannsdorfer, văzută drept un progres semnificativ în tratarea bolii tuberculoase. Ulterior, Gerson a folosit aceeaşi dietă pentru tratarea migrenelor, dar şi a cancerului.
Restabileşte echilibrul
Max Gerson descria cancerul ca fiind „o maladie degenerativă”, similară în esenţă cu multe alte afecţiuni, şi că „dezechilibrul metabolic” reprezintă, de fapt, cauza acestei boli necruţătoare, o bună funcţionare a ficatului fiind esenţială în menţinerea acestui echilibru.
Gerson a ajuns la terapia ce avea să provoace atâtea controverse, dar să aducă şi multă speranţă în rândurile bolnavilor de cancer, după ce a scăpat el însuşi de migrenele ce-l chinuiau, cu ajutorul unei diete vegetariene din care a fost scoasă sarea – echilibrul dintre potasiu (mai mult) şi sodiu (eliminat aproape complet) ajungând să fie unul dintre elementele cheie în terapia sa.
Cu timpul, medicul a început să includă în dieta lui sucuri de fructe şi legume – cultivate organic – şi să excludă cafeaua, fructele de pădure, nucile, alimentele conservate sau procesate, apa de la robinet, lactatele, dar şi prepararea alimentelor în recipiente de aluminiu. Convins fiind că dezechilibrul metabolic al grăsimilor, proteinelor, carbohidraţilor, mineralelor şi vitaminelor, corelat cu activitatea enzimelor oxidante, dar şi a bacteriilor intestinale, favorizează dezvoltarea celulelor canceroase, Gerson a pus la punct un regim care inversa condiţiile propice creşterii celulelor maligne.
Terapia detoxifierii
Acest regim acordă o importanţă majoră menţinerii unei funcţii hepatice sănătoase, deci şi eliminării toxinelor din organism. Gerson considera că toxinele, care otrăvesc ficatul şi alte organe vitale, sunt emanaţii toxice ale tumorilor canceroase, iar soluţia pentru detoxifierea organismului bolnav ar fi clismele cu cafea. Conform teoriei lui Gerson, acestea din urmă stimulează secreţia biliară, ajutând astfel corpul să elimine toxinele.
Un alt punct extrem de important în dieta anticancer îl reprezintă regimul alimentar în sine, care susţine şi contribuie din plin la procesul de detoxifiere a organismului. Astfel, dieta unui bolnav de cancer trebuie să fie compusă numai din alimente de provenienţă organică – să nu conţină îngrăşăminte chimice sau pesticide -, deoarece în lupta împotriva acestei maladii este nevoie ca întreg organismul să fie curăţat de toxine, pentru ca mecanismul intern de vindecare să poată fi repus în funcţiune.
Dying To Have Known În 2006, regizorul Steve Kroschel, autorul tulburătorului documentar Dying To Have Known (Aş fi dat totul să fi ştiut), străbate continentele pentru a prezenta, prin intermediul filmului său, declaraţiile pro şi contra ale unor experţi, încercând astfel să facă mai multă lumină cu privire la controversata terapie care continuă, se pare, să salveze vieţi.
În prezent
Terapia Gerson continuă să aducă speranţă şi azi pentru miile de bolnavi de cancer care, dezamăgiţi de metodele invazive ale medicinii alopate, îşi caută salvarea în principiile naturale şi holistice ale medicinii alternative. Charlotte Gerson, fiica acum nonagenară a lui Max Gerson, a continuat munca tatălui său, fondând în 1977 Institutul Gerson. De-a lungul anilor, Institutul Gerson a acordat licenţe de funcţionare unor clinici aflate în Tijuana, Mexic, în Japonia, la Fukushima, dar şi în Ungaria, lângă Budapesta.
Tratamentul asigurat în cadrul acestor clinici durează cel puţin două săptămâni şi costurile ajung până la 5.500 $ pe săptămână, iar pacienţii sunt aşteptaţi împreună cu un companion, care să le fie alături pe durata tratamentului. Odată ce tratamentul de la clinică ia sfârşit, pacienţilor li se recomandă să-l continue acasă pentru cel puţin doi ani.
Cu toate acestea, durata terapiei Gerson variază în funcţie de gravitatea bolii, dar, mai ales, în funcţie de capacitatea de vindecare a fiecărui organism: ea poate ţine câteva luni pentru cei mai norocoşi, în timp ce pentru alţii poate depăşi 10 ani.